Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Turizm Yatırım Belgesi

Turizm Yatırım Belgesi mevzuat hükümlerine göre; bir yatırımın türünü, sınıfını ve süresini gösterir belgedir. Bu belge, oteller ve konaklama tesisleri ile diğer turizm tesislerine yatırım aşamasında verilmektedir. Turizm Yatırım Belgesi ülkemizde yapılacak turizm yatırımlarının niteliklerini ve taşıması gereken özellikleri belirlemek amacıyla düzenlenmektedir. Özellikle devlet desteklerinden ve turizm teşviklerinden yararlanılabilmesi için bu belgenin alınması gerekmektedir. Otel veya benzeri konaklama tesislerinin yatırım döneminde sahip olunması önemli avantajlar sağlar. Aynı zamanda turizm yatırımlarının bir bakıma kalite standartlarını da belirler.



Turizm Yatırım Belgesi Nedir?

Turizm Yatırım Belgesi turistik amaçlı yatırımın türüne göre taşıması gereken özellikleri belirleyen, nitelikli yatırımları teşvik eden, tesislerin inşaat ve yatırım döneminde sahip olunması gereken belgedir. Bir turizm yatırımına başlamadan önce bu belgeye sahip olunması durumunda birçok devlet desteği, teşvik ve avantajlardan yararlanılması mümkündür.


Turizm Yatırım Belgesi Verilecek Yatırımlar

Aşağıdaki tabloda belirtilen tesisler için Turizm Yatırım Belgesi düzenlenmesi mümkündür.


Konaklama Tesisleri

Oteller
Tatil Köyleri
Butik Oteller
Özel Konaklama Tesisleri
Moteller
Pansiyonlar
Apart Oteller

Gastronomi Tesisleri

Gastronomi Tesisleri

Sağlık Tesisleri

Termal Tesisler
Sağlıklı Yaşam Tesisleri

Spor Tesisleri

Spor Tesisleri
Golf Tesisleri
Kış Sporları Mekanik Tesisleri

Kongre ve Rekreasyon Tesisleri

Kongre ve Sergi Merkezleri
Eğlence Merkezleri
Günübirlik Tesisler

Kırsal Turizm Tesisleri

Kırsal Turizm Tesisleri
Kampingler
Konaklama Amaçlı Mesire Yerleri
Konaklamalı Orman Parkları

Bileşik Tesisler

Turizm Kentleri
Turizm Kompleksleri
Tatil Merkezleri

Diğer Tesisler

Mola Noktaları
Personel Eğitim Tesisleri
Özel Tesisler


Turizm Yatırım Belgesi Nasıl Alınır?

Turizm Yatırım Belgesi alınabilmesi için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekir. Turizm Yatırım Belgesi alınması için gerekli belgeler


  1. 1. Başvuru sahibi tüzel kişilik ise ticaret sicil veya MERSİS numarası ve vergi sicil numarası, gerçek kişi ise T.C. Kimlik Numarası
  2. 2. Tesisin adı, yatırımın amacı, yeri, süresi, kapasitesi, tür ve sınıfına ilişkin bilgiler ile proje tanıtımı
  3. 3. Yatırım dönem, boyunca (işletme veya kısmi işletme belgesi alınıncaya kadar) işletme faaliyeti gösterilmeyeceğine ilişkin taahhütname
  4. 4. Tüzel kişiler için imza sirküleri, gerçek kişiler için imza beyannamesi
  5. 5. İsim veya marka tescili yapılmışsa tescil belgesi
  6. 6. Kamu taşınmazı üzerinde yapılması planlanan yatırımlar için yatırımcı, yatırım süresi, türü, sınıfı ve kapasitesiyle ilgili konularda ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak uygunluk yazısı
  7. 7. Termal tesisler ve sağlıklı yaşan tesisleri için ilgili kurum veya kuruluşlardan alınacak izin yazısı veya belgesi
  8. 8. Tesisin niteliğine göre talep edilecek diğer bilgi ve belgeler.

Turizm Yatırım Belgesi Nasıl Alınır

Başvurular Bakanlık tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. Turizm Yatırım Belgesi düzenlenmesi uygun bulunan yatırım projeleri için belge düzenlenmesi için cari yıla ilişkin uygulanan belge ücreti ve müessese harcının yatırılması gerekmektedir. 2024 yılında uygulanan ücret ve harçlara ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın.


► 2024 yılı Turizm Belge Ücretleri ve Müessese Harçları


Ayrıca, Turizm Yatırım Belgesi başvuruları sırasında beyan edilen tesisin türüne ve sınıfına göre Yönetmelikte belirtilen asgari şartların yatırım sonunda sağlanmış olması esastır. Aksi halde, bu belgenin Turizm İşletme Belgesine dönüştürülmesi ve dolayısıyla tesisin işletmeye geçişi mümkün olmayacaktır.


Turizm Yatırım Belgesinin Süresi Ne Kadardır?

Turizm Yatırım Belgesinin süresi normal koşullar altında 2 yıl olmakla birlikte Bakanlık tarafından yatırımın karakteristik özelliklerine göre uygun bulunan süre için belge düzenlenmesi mümkündür. Buna ilave olarak, süresi içinde tamamlanamayan yatırımlar için talep edilmesi halinde, ilk aşamada verilen süreyi aşmamak kaydıyla ilave süre verilmesi mümkündür.


Söz konusu yatırım kamu taşınmazı üzerinde yapılacaksa, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri de dikkate alınarak Bakanlıkça işlem tahsis edilir. Süre uzatımı durumunda da benzer şekilde ilgili kurumların görüşleri dikkate alınmaktadır.


Turizm Yatırım Belgesinin süresi bitmeden önce tamamlanan yatırımlar için Turizm İşletme Belgesi veya Kısmi Turizm İşletme Belgesine geçiş yapılması mümkündür. Bu durumda geçiş için yapılacak başvuru ile birlikte Turizm Yatırım Belgesinin süresi de otomatik olarak son bulur.


Turizm Yatırım Belgesi Sahiplerine Sağlanan Hak ve Avantajlar

Turizm Yatırım Belgesi sahibi olmak bir yatırımcıya önemli teşvikler, haklar ve avantajlar sağlamaktadır. Bunlar;


  1. 1. Yatırım Teşvik Belgesi: Turizm Yatırım Belgesi sahibi olan yatırımcılara Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi ve bu kapsamda yatırım projesi ile uyumlu olacak şekilde genel, bölgesel veya öncelikli teşvik sistemi kapsamında uygulanan devlet yardımlarının sağlanması mümkündür.
  2. 2. Enerji Destekleri: Aynı zamanda Yeşil Yıldız Belgesi sahibi olan yatırımcılara uygulanan enerji desteklerinden yararlanılabilecektir.
  3. 3. Kredi ve Finansman Avantajları: Turizm kredileri, yatırım kredileri veya yatırım taahhütlü avans kredilere erişim imkanı sağlanabilecektir.
  4. 4. Ödeme Kolaylıkları: Orman fonu katkısının taksitlendirilmesi ile elektrik ve su kullanım ücretlerinin düşük tarife uygulanması avantajı bulunur.
  5. 5. Kamu Taşınmazları Hakları: Kamu taşınmazları üzerinde irtifak hakkı kurulması ve yatırım yeri tahsis edilmesi ile kamu mallarının turizm amacıyla kullanılmasına izin verilmesine imkan bulunmaktadır.
  6. 6. Haberleşme ve Telekomünikasyon: Turizm yatırımına haberleşme ve telekomünikasyon ihtiyaçlarında kolaylıklar sağlanması imkanı vardır.

Turizm Yatırımlarında Belgelendirme Süreci

Turizm sektöründe faaliyet göstermesi amacıyla gerçekleştirilecek bir yatırım için tipik bir işlem döngüsü öncelikle Turizm Yatırım Belgesi alınması, ardından Yatırım Teşvik Belgesi temini, Turizm İşletme veya Kısmi Turizm İşletme Belgesi alınması ve gerekli durumlarda Yeşil Yıldız Belge alınması şeklinde ilerlemektedir. Ayrıca, Çevresel Etki Değerlendirme mevzuatı hükümlerine göre ÇED değerlendirmesine tabi bulunan yatırımlar için yatırıma başlamadan önce ÇED Belgesi temini de gerekmektedir. Turizm yatırımlarında belgelendirme ve işlem sürecine ilişkin döngü aşağıdaki görselde özetlenmiştir.


Turizm Yatırım Belgesi İşlem Süreci

Turizm Yatırım Belgesi Ne Zaman Alınır?

Turizm Yatırım Belgesi bir yatırıma başlamadan hemen önce alınmalıdır. Yatırım harcamaları yapılmadan önce projesi oluşturulan turizm yatırımı için en kısa sürede başvuru yapılması gerekir. Çünkü başvurular bakanlıkça altmış gün içerisinde incelenerek karara bağlanmaktadır.


Sürdürülebilir enerji kaynaklarının en başında gelen güneş enerjisi yatırımlarına günümüzde ilave destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda, tesisin ihtiyacının sürdürülebilir güneş enerjisi kaynaklarından karşılamak için yapılan yatırıma verilen teşvikler hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.


Turizm Yatırım Belgesi Mevzuatı

Turizm Yatırım Belgesinin düzenlenmesi ve uygulamalarına ilişkin esaslar 1/6/2019 tarihli ve 30761 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan "Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik" kapsamında düzenlenmiştir. Yönetmeliğe erişim için buraya tıklayabilirsiniz.


Diğer taraftan, anılan Yönetmeliğin yürürlüğe girişi ile birlikte 10/5/2005 tarihli ve 2005/8948 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Turizm Yatırım Belgesi hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image