Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yeşil Yıldız Belgesi

Yeşil Yıldız Belgesi veya Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi oteller ve diğer konaklama tesislerinin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde çevreye duyarlı bir biçimde işletildiğini göstermektedir. Günümüzde tüm sektörlerin çevre ile uyumu her geçen gün daha önemli bir hal almaktadır. Dünyanın birçok ülkesinden turistler çevreye duyarlı tesisleri özellikle tercih etmektedir. Ayrıca, Yeşil Yıldız Belgesine sahip olan çevreye duyarlı oteller için bazı ilave teşvikler sağlanmaktadır.



Yeşil Yıldız Belgesi Nedir?

Yeşil Yıldız Belgesi sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi, çevrenin korunması, çevre bilincinin artırılması ve turizm sektörünün çevreye olumlu katkı sağlaması amacıyla verilen belgedir. 1993 yılından itibaren belirlenen kriterleri sağlayan tesislere Çevre Dostu Kuruluş Belgesi (Çam Simgesi) verilmekteydi. Ancak 2008 yılından itibaren bu uygulamanın daha etkin ve kapsamlı bir biçimde yürütülmesi amacıyla Yeşil Yıldız Belgesine geçilmiştir. Bu belgeye sahip olan tesislerin enerji, su, çevreye zararlı maddelerin tüketimi, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi çok yönlü bir düzenlemedir.


Yeşil Yıldız Belgesinin Amaçları Nelerdir?

Yeşil Yıldız Belgesinin temel amacı konaklama tesislerinin çevre ile uyumunu geliştirmektir. Belgenin esas amacı konaklama tesislerinin çevreye duyarlı bir biçimde planlanması ve işletilmesi için gerekli tedbirlerin uygulanmasıdır. Bunun yanı sıra, çevreye duyarlı tesisleri tercih eden yerli ve yabancı turistler için uygun tesislerin tespit edilmesini sağlamaktır.


Yeşil Yıldız Belgesi Neleri Kapsar?

Yeşil Yıldız Belgesi kapsamında uygulanması gereken çevresel uyum kriterleri aşağıdaki gibidir.

  1. 1. Su tasarrufu sağlanması
  2. 2. Enerji verimliliğinin uygulanması
  3. 3. Çevreye zararlı maddelerin tüketiminin sınırlandırılması
  4. 4. Atık yönetimi ve atık miktarının yerinde azaltılması
  5. 5. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı
  6. 6. Çevreye duyarlı yatırım planlarının oluşturulması
  7. 7. Çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirici faaliyetler, eğitimler ve ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlanması


Yeşil Yıldız Belgesi Nasıl Alınır?

Yeşil Yıldız Belgesi alınabilmesi için işletmenin tür ve sınıfına göre belirlenen asgari puanlara göre değerlendirme yapılır. Tüm konaklama tesisleri için aynı kriterlerin uygulanabilir olmaması nedeniyle işletme türüne ve sınıfına göre farklılaştırılmış bir değerlendirme süreci uygulanır. Değerlendirmeler T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 22/9/2008 tarihli ve 27005 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2008/3 sayılı "Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ" hükümlerine göre yapılmaktadır.


Yeşil Yıldız Belgesi Başvuru Evrakları

Yeşil Yıldız Belgesi alınabilmesi için tesisin çevre uyumu yönünden politikalarının belirlenmesi ve gerekli belgelerle birlikte bakanlığa başvuru yapılması gerekir. Yeşil Yıldız Belgesi başvuru evrakları aşağıdaki gibidir.

  1. 1. İşletmenin çevre politikaları ve eylem planlarını, bu plana uygun biçimde yürütülen ve yürütülecek faaliyetleri içeren rapor
  2. 2. Tesiste eylem planının uygulayıcısı yetkilinin uzmanlık belgesi ve tesiste çalıştığını gösterir SGK Bildirgeleri. Bu uygulama hizmet alımı şeklinde yapılacak ise firma bilgileri ile sözleşme örneği
  3. 3. İşletmenin çevre bilinci ve çevre duyarlılığına ilişkin personele aldırılan eğitimler, sertifikalar, bilgi ve belgeler, personele dağıtılan doküman, eğitim belgeleri
  4. 4. Çevreye duyarlı atık su planı ve konuyla ilgili idarenin yazısı
  5. 5. Konaklama tesisinin tüm tesisat, teçhizat ve donanımlarının koruyucu bakım ve onarımlarının periyodik olarak yaptırıldığına dair kayıtlar ve bakım raporları
  6. 6. Tesisin su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi ile ilgili topladığı ve izlediği bilgi, kayıt ve raporlar (kapalı alanlar için m2 başına enerji tüketimi veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporlar halinde sunulacaktır.)
  7. 7. Kullanılan kimyasal maddelerin (hacim ve/veya ağırlık olarak) izlendiğine ve verilerin toplandığında ilişkin raporlar (kapalı alanlar için m2 başına enerji tüketimi veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporlar halinde sunulacaktır.)
  8. 8. Tesiste oluşan atık miktarının (hacim ve/veya ağırlık olarak) izlendiğine ve verilerin toplandığına ilişkin raporlar (kapalı alanlar için m2 başına enerji tüketimi veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporlar halinde sunulacaktır.)
  9. 9. Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri İçin Sınıflandırma Formunda yer alan, kullanılan tesisat, teçhizat ve malzemelerin çevreye duyarlı olduğuna, bakımlarının düzenli yapıldığında ve tesiste yapılan çevreye duyarlı çalışmalara ilişkin üretici firmanın faturası, raporu, tanıtım broşürü, bakım yapan firmanın faturası, raporu, ilgili kurum ve kuruluşların yazısı, mühendislik, mimarlık raporu, ilgili meslek kuruluşunun raporu gibi gerekli evraklar.
  10. 10. Çevreye duyarlılık konusunda sivil toplum kuruluşları, ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği, koordinasyon ve diğer çalışmalara ilişkin bilgi, belge ve evraklar


Yeşil Yıldız Belgesinin Avantajları

Yeşil Yıldız Belgesine sahip olan tesisler öncelikle uluslararası düzeyde pazarlama ve rekabet avantajı elde etmektedir. Ayrıca, çevreye duyarlı konaklama tesislerinin su ve elektrik maliyetleri için en düşük tarife uygulanmakta, enerji ve su kullanımı üzerinden ilave teşvik verilmektedir. Dahası, bu sistemin kurulması sayesinde atık yönetimi, çevre yönetimi ve sürdürülebilirlik yönünden işletmenin geliştirilmesi de çok büyük bir avantajdır.


Ayrıca, diğer mevuat koşullarının sağlanması şartıyla yeşil belgeli birçok turizm tesisi için Yatırım Teşvik Belgesi almak mümkündür. Bu belge sayesinde, yatırım döneminde devletin sağladığı tüm desteklerden yararlanılır.


Yeşil Yıldız Belgesi Nasıl Kullanılır?

Yeşil Yıldız Belgesi almaya uygun bulunan tesislerin plaketleri üzerinde yer alan yıldızları yeşil renk olacak şekilde kullanılır. Ayrıca, plaket üzerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi ifadesi de eklenir. Bu uygulama 2 yıllık bir dönem için yapılmakta olup, 2 yıllık dönemin sonunda yeniden değerlendirme yapılması gerekmektedir.


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yeşil Yıldız Belgesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image