Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi uluslararası sağlık turizmi faaliyetlerini yürütecek sağlık tesisleri ile aracı kuruluşların düzenlenmesi ve denetlenmesi ile bu kuruluşların yetkinlik kriterlerini belirleyen belgedir. Uluslararası sağlık turizmi faaliyetlerini yürütecek olan şirketlerin bu belgeyi almaları gerekmektedir. Sağlık kuruluşları ile aracı kuruluşlar için ayrı yetkinlik kriterleri belirlenmiştir. Bu kriterlerin tamamını bir arada sağlayan kuruluşlar için usulüne uygun yapılacak başvuru ile Sağlık Turizmi Yetki Belgesi düzenlenmesi mümkündür. Bu belge nedir, nasıl alınır, kimler alabilir, yetkinlik kriterleri nelerdir, başvuru evrakları nelerdir detaylı açıklanmıştır. Ayrıca, döviz kazandırıcı hizmetler alanında sınıflandırılan sağlık turizmine sağlanan devlet desteklerine de yer verilmiştir.



Sağlık Turizmi ve İlgili Tanımlar

Sağlık Turizmi ve bu faaliyetlerle ilgili olan kavramların tanımları aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.


  1. A. Uluslararası Sağlık Turizmi: Yabancı ülkelerin vatandaşı olan veya yurt dışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkemize geçici bir süre için sağlık amaçlı yapacakları ziyaretlerde sunulan her türlü sağlık ve destek hizmetleridir.
  2. B. Turistin Sağlığı: Sağlık turizmi amacıyla ülkemizde bulunan turistlerin ülkemizde aldıkları hizmetin sunumu sırasında gelişen ani hastalıklar ve acil durum sağlık hizmetleri bütünüdür.
  3. C. Uluslararası Sağlık Turisti: Ülkemiz sağlık hizmetlerinden faydalanmak amacıyla ülkemize belirli bir süre için seyahat gerçekleştiren yabancılar veya yurt dışında ikamet eden T.C. vatandaşlarıdır.
  4. D. Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi: Ülkemizde kurulmuş, sağlık tesisi ruhsatına sahip olan ve Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesini haiz her türlü kamu, üniversite ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.
  5. E. Uluslararası Sağlık Turizmi Aracı Kuruluş: Sağlık turistlerinin ve varsa beraberindeki refakatçi ya da diğer yakınlarının konaklama, ulaşım ve transfer gibi hizmetleri ile birlikte sağlık hizmetleri sırasında ihtiyaç duyabilecekleri destek faaliyetlerini yürüten şirketlerdir. Bu faaliyeti yürüten şirketlerin; yetkinliği Bakanlıkça değerlendirilerek Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi düzenlenmiş olması ve 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca işletme belgesi alan A grubu seyahat acentası olması şarttır.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nedir?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi adından da anlaşıldığı üzere uluslararası sağlık turizmi ve turist sağlığı faaliyetlerini yürüten şirketlerin yetkinlik kriterlerinin belirlendiği, bu şirketlere sağlık turizmi faaliyetlerini yürütme yetkisinin verildiği belgedir. Bu belge ile birlikte sağlık turizmi hizmetlerinin asgari kalite standartlarının sağlanması amaçlanmaktadır. Sağlık Turizmi Yetki Belgesinin 2 türü bulunmaktadır, bunlar;

  1. 1. Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi Yetki Belgesi: Bu yetki belgesi uluslararası sağlık turizmi hizmetlerini yürüten sağlık tesisleri için düzenlenmektedir.
  2. 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu Yetki Belgesi: Bu yetki belgesi ise uluslararası sağlık turizmi hizmetlerine aracılık edecek kuruluşlar için düzenlenmektedir.


Sağlık Turizmi Yetki Belgesini Kimler Alabilir?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesini ülkemizde yerleşik ve sağlık tesisi ruhsatına sahip olan her türlü kamu, vakıf, üniversite ve özel sağlık kuruluşları ile sağlık turizmi aracılık hizmetleri sunmak üzere kurulan A grubu seyahat acentaları alabilmektedir. Ayrıca, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar için ayrı ayrı belirlenen kriterlerin sağlanması şarttır.


Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alınabilmesi için kuruluş türüne göre, gerekli belgeler temin edilir. Kriterlere uygunluk yönünden ön inceleme yapılır. Herhangi bir eksiklik varsa bu eksiklikler giderilerek T.C. Sağlık Bakanlığına başvuru yapılır. Bakanlıkça yapılan inceleme neticesinde uygunluğu kabul edilen kuruluşlar için yetki belgesi düzenlenir. Unutulmaması gereken husus;

  1. A. Sağlık tesisleri için Bakanlıkça düzenlenmiş ruhsat bulunmalıdır.
  2. B. Aracı kuruluşlar için A grubu seyahat acentası belgesi bulunmalıdır.


Bu belgelere sahip olan kuruluşlar için belirlenen kriterlerin sağlanması esastır. Sağlık Turizmi Yetki Belgesi kriterleri aşağıda yer almaktadır.


Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Kriterleri

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alınabilmesi için belirlenen yetkinlik kriterleri sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar için ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu kriterler hizmet standartlarını ve asgari kalite düzeyini temin etmek amacıyla oluşturulmuştur. Kuruluş türüne göre yetkinlik kriterleri aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.


1. Sağlık Tesisi Yetkinlik Kriterleri

  1. 1. Sağlık tesisi, başvuru tarihinden / denetimden önce yapılan son sağlıkta kalite standartları değerlendirmesinden asgari 85 puan almış olmalıdır. (Sağlıkta kalite standartları ve kalite göstergeleri yayımlanmamış olan sağlık kuruluşları bu kriterden muaftır. Bu sağlık kuruluşları, ilgili standart seti ve rehberlerin yayımlandığı tarihten itibaren altı (6) ay içerisinde bu kriteri sağlamak zorundadır.)
  2. 2. Bu Yönetmeliğin 6 ıncı maddesindeki şartları haiz uluslararası sağlık turizmi birimi oluşturulmuş olmalıdır.
  3. 3. Sağlık tesisinin, uluslararası sağlık turistinin, tedavi göreceği doktorun / doktorların mesleki geçmişi / geçmişleri hakkında sağlık tesisinin internet sitesinden bilgi alabileceği bir alt yapıya sahip olması gerekir.
  4. 4. Sağlık tesisi, uluslararası sağlık turistinin sağlık tesisine gelmeden önce, tedavi göreceği doktordan / doktorlardan hastalığıyla ilgili geniş bilgi alabileceği ve tedavi planını öğrenebileceği bir iletişim ve bilgi aktarım sistemine sahip olmalıdır.
  5. 5. Uluslararası sağlık turistinin ödemelerini sağlık tesisine ulaşmadan önce depozito olarak hastanenin hesabına yatırabileceği bir alt yapı olmalıdır.
  6. 6. Sağlık tesisi otomasyon sistemi üzerinde, uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri kapsamında yapılacak tüm işlemleri yabancı hasta modülü üzerinden yapmaları için gerekli alt yapı olmalıdır.
  7. 7. Sağlık tesisi, başvuru ile birlikte aşağıdaki hususları yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmelidir. Bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği, yapılacak olan tüm denetimlerde dikkate alınacaktır.
  8. a) Uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulacak sağlık hizmetleri çerçevesinde sunulan tüm faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunacak ve uluslararası sağlık turistinin dilinde oluşturulan onam formu uluslararası sağlık turisti ve sağlık hizmetini sunan doktor tarafından imzalanacaktır.
  9. b) Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, hastalığın teşhisi, seyri, yapılan incelemeler ile tedaviye ve tedavinin sonucuna ilişkin bilgiler, tedavi sonrası hastaya sağlık tesisi tarafından verilen epikriz, taburcu edildikten sonra hastanın yapması gerekenler, hastanın kendi dilinde hazırlanarak hastaya imza karşılığında teslim edilecektir.

2. Aracı Kuruluşu Yetkinlik Kriterleri

  1. 1. 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca alınmış A Grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi olmak.
  2. 2. Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip en az 3 sağlık tesisi ile protokol imzaladığını belgelemek. Bu protokol, aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesini almasının ardından yürürlüğe girecektir.
  3. 3. Gelebilecek çağrıları cevaplamak amacıyla en az 2 dilde 7/24 hizmet verebilecek alt yapıya sahip olmak. (Yabancı dilin birisinin İngilizce olması zorunludur.)
  4. 4. Çağrılara bakacak personelin dışında, yabancı dil bilen en az 2 personel daha istihdam etmek. (Yabancı dilin birisinin İngilizce olması zorunludur.)
  5. 5. Yabancı dil yeterliliği için aşağıdaki belgelerden en az birine sahip olmak;
  6. a) İngilizce veya hizmet sunulacak uluslararası sağlık turistinin dilinden ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında yüz üzerinden en az altmış beş puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak,
  7. b) İngilizceden veya hizmet sunulacak uluslararası sağlık turistinin dilinden Avrupa Dil Portfolyosu’nda yer alan B2 dil düzeyini gösterir belgeye sahip olmak.
  8. c) Çifte vatandaşlık kimliği olanların Türkçe dilinden Avrupa Dil Portfolyosu’nda yer alan B2 dil düzeyini gösterir belgeye sahip olması.
  9. d) Lisans düzeyinde Mütercim ve Tercümanlık bölümünden mezun olduğuna dair belgeye sahip olmak.
  10. 6. Aracı kuruluş, aşağıdaki hususları yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmelidir. Bu taahhütlerin yerine getirilip getirilmediği, yapılacak olan tüm denetimlerde dikkate alınacaktır.
  11. a) Türkçe ve İngilizce zorunlu olmak üzere en az 3 dili destekleyen bir web sitesine sahip olmak, bu web sitesinde uluslararası sağlık turistinin bilgi almak isteyebileceği konularla ilgili gerekli açıklamaları bulundurmak, anlaşmalı olduğu sağlık tesislerini yayınlayarak bu sağlık tesisleri hakkında ayrıntılı bilgi sunmak.
  12. b) Uluslararası sağlık turistine, tüm seyahatini kapsayacak şekilde seyahat sigortası yaptırmak.
  13. c) Uluslararası sağlık turistinin almak istediği sağlık hizmetine uygun olan sağlık tesislerini, sağlık turistinin tıbbi bilgi ve / veya belgelerini önceden sağlık tesisine ileterek araştırmak,
  14. d) Uluslararası sağlık turistine, almak istediği sağlık hizmetini sunabilecek sağlık tesisleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek.
  15. e) Uluslararası sağlık turistinin alacağı sağlık hizmeti ücreti ile ilgili sağlık tesisinden bilgi alarak uluslararası sağlık turistine yaklaşık hizmet bedeli ve ödeme şartları hakkında bilgi vermek.
  16. f) Uluslararası sağlık turistine ülkemizdeki seyahat, pasaport, şehir içi ulaşım, iletişim, konsolosluk işlemleri gibi konularda bilgi vermek.
  17. g) Uluslararası sağlık turisti ile beraberinde gelenlerin ülkemize gelişlerini, ülkemizde konaklamalarını ve ülkelerine dönüşlerini sağlamak.
  18. h) Uluslararası sağlık turistini, hizmet alacağı uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisine transfer etmek, tesisteki uluslararası sağlık turizmi birimi ile irtibata geçerek turisti bu birime teslim etmek, taburcu olduktan sonra tesisten almak.
  19. i) Faaliyetleri sırasında uluslararası sağlık turistine ait elde ettiği her türlü bilgi hususunda, 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uygun bir şekilde hareket etmek.
  20. j) Faaliyetlerine ilişkin tüm evrakları, ilgili mevzuatında belirlenen sürelerle saklamak.
  21. k) Uluslararası sağlık turisti ve beraberinde gelenlere sunacağı hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi vererek, bilgilendirilmiş onamını almak. (Bilgilendirme elektronik ortamda da yapılabilir.)

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Başvuru Evrakları

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Başvuru Evraklarının tamamı bir dilekçe ekinde eksiksiz tamamlanarak Bakanlık değerlendirmesine sunulur. Başvuru türüne göre gereken belgeler de farklılık göstermektedir. Başvuru evrakları 2 başlık halinde aşağıda sunulmaktadır.


1. Sağlık Tesisi Başvuru Evrakları

  1. 1. Yetki belgesi başvuru formu
  2. 2. Başvuru sahibi kuruluşun Bakanlıkça verilmiş ruhsat / geçici ruhsat ve faaliyet izin belgesi örneği
  3. 3. Ticaret sicil tasdiknamesi
  4. 4. Yapılan son sağlıkta kalite değerlendirmesinden asgari 85 puan almış olduğuna dair belge.
  5. 5. Uluslararası sağlık turizmi birimi kurulduğuna dair belgeler, Yönetmeliğin 6 ıncı maddesinde sayısı ve dil yeterliliği belirtilen personele ait dil yeterlilik belgeleri ile aylık prim ve hizmet belgeleri

2. Aracı Kuruluş Başvuru Evrakları

  1. 1. Yetki belgesi başvuru formu
  2. 2. 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca alınmış A Grubu seyahat acentası işletme belgesi örneği
  3. 3. Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip 3 sağlık tesisi ile imzalanan protokol örnekleri
  4. 4. İştigal konusu olarak sağlık turizmi acentalığı faaliyetinin yer aldığı şirket ana sözleşmesinin bulunduğu Ticaret Sicil Gazetesi
  5. 5. Temsile yetkili kişi ve kişilerin belirtildiği Ticaret Sicil Tasdiknamesi
  6. 6. Ticaret sicil tasdiknamesi
  7. 7. Temsile yetkili kişi ve kişilerin T.C. Kimlik Numarası ve adli sicil beyanı
  8. 8. Vergi Levhası
  9. 9. Mali Müşavir tarafından onaylı bir önceki yıla ait yılsonu bilançosu
  10. 10. EK-2 de sayısı ve dil yeterliliği belirtilen personele ait dil yeterlilik belgeleri ile aylık prim ve hizmet belgeleri

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nereden Alınır?

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Turizmi Dairesi Başkanlığı tarafından verilmektedir. İlgili kurumun görüldüğü Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi örneği aşağıdaki görselde yer almaktadır.


Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Örneği

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Ücreti Ne Kadar?

2024 Sağlık Turizmi Yetki Belgesi ücreti 10.300-TL (On bin üç yüz Türk Lirası) olarak belirlenmiştir. Bu ücret, tüm illerde bulunan Muhasebe Müdürlüğü ve/veya Mal Müdürlüğüne yatırılabilmektedir. Ancak, dikkat edilmesi gereken husus, sağlık tesisi veya aracı kuruluşun web sitesinde kullanılan adının ve ücretin dekontun açıklama kısmında yazılı bulunması gerekmektedir.


Sağlık Turizmi Yönetmeliği

Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi, sağlık turizmi ve turist sağlığı hususları T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 13/7/2017 tarihli ve 30123 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik" ile düzenlenmektedir. Bu Yönetmelik hükümlerini incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.


► Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik


Uluslararası Sağlık Turizmi Hizmetleri Destekleri

Döviz kazandırıcı hizmet ihracatının geliştirilmesi kapsamında T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan uluslararası sağlık turizmi hizmeti destekleri bulunmaktadır. Bu destekler, sağlık tesisleri ile aracı kuruluşların uluslararası rekabet gücünü destekler niteliktedir. Bu kapsamda, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olan sağlık tesisleri ile aracı kuruluşlar desteklerden yararlanabilir.


Sağlık turizmi sektörüne sağlanan destekler; tescil ve koruma, pazara giriş belgeleri, pazar araştırması, acente komisyonu, komplikasyon ve seyahat sağlığı sigortası, istihdam, yabancı dil ve sağlık turizmi eğitimi, hasta yol ve ulaşım, reklam, tanıtım ve pazarlama, yurt dışı birim kiralama, yurt içi ve dışı etkinlik katılım, ürün yerleştirme, fiziki ve sanal fuar organizasyonu, HİSER projesi, alım heyeti ve ticaret heyeti katılımı, yarış ve etkinlik organizasyonu gibi çeşitli masraf kalemleri üzerinden nakdi destek uygulanması suretiyle sağlanır. Bu masrafların %60-70 oranındaki kısmı Bakanlıkça karşılanır. Bu destek kalemlerinin her birinin ayrı ayrı üst sınırı bulunmakta olup, 36.000-TL ile 19.237.000-TL arasında değişen üst sınırlara kadar destekten yararlanılması mümkündür. Bu destekler nedir, üst sınırları ve uygulama oranları nelerdir, kimler yararlanabilir, nasıl yararlanılır, başvurular nasıl yapılır gibi tüm konuları içeren detay sayfamızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.


► Sağlık Turizmi Hizmetlerine Sağlanan Devlet Destekleri


Sağlık Yatırımlarına Uygulanan Teşvikler

Başta hastaneler olmak üzere çeşitli sağlık tesislerinin yatırım aşamasında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi ve devlet desteklerinden yararlanılması mümkündür. Sağlık yatırımları gerek yurt içi sağlık hizmetleri gerekse uluslararası sağlık turizmi yönünden çok önemlidir. Bu nedenle, yatırım teşvik sistemi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili tüm detayları öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


► Yatırım Teşvik Belgesi


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Sağlık Turizmi Yetki Belgesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image