Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Termal Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi

Termal Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi farklı kurumlarla koordinasyon halinde birden çok belgenin temini anlamı taşır. Termal tesisler hem turizm hem de sağlık uygulamaları yönünden farklı kurumların denetimine tabidir. Ülkemizin birçok yerinde bulunan termal tesisler çok önemlidir. Yerli ve yabancı çok sayıda turiste hizmet veren, döviz kazandırıcı niteliği bulunan tesislerdir. Bu nedenle, termal turizm tesisleriyle ilgili belgelendirme süreci oldukça kapsamlıdır. Termal turizm tesislerinin ihtiyaç duyabileceği belgeler başlıklar halinde detaylandırılmıştır.



Termal Turizm Tesisi Nedir?

Termal Turizm Tesisi hem turizm hem de sağlık yönünden hizmet sunan, toprak, yer altı, deniz ve iklim kaynaklı doğal tedavi unsurlarının tedavi edici faktör olarak kullanıldığı kaplıcalar, içmece ve iklim kür merkezleri ile buralarda kurulan tedavi ve rekreasyon amaçlı üniteleri içeren termal konaklama tesisleri veya termal kür tesisleridir. Bu tesisler, turizm yönünden T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı , tedavi edici unsurların özellikleri, bu unsurların tıbbi yönden değerlendirilmeleri, tedavi sırasındaki tıbbi ve teknik koşullar, tıbbi personelin nitelik ve nicelikleri gibi yönlerden ise T.C. Sağlık Bakanlığı denetimine tabidir.


Termal Turizm Tesisi Türleri

Termal tesisler sağlık turizmi başlığı altında yer alan tesislerdir. Bu tesislerin konaklamalı veya konaklamasız yapılması mümkündür. Termal tesisler temel olarak konaklamalı ve konaklamasız olma yönünden 2 başlık altında sınıflandırılmıştır.


  1. 1. Termal Konaklama Tesisi: Bu tesisler asli konaklama tesisi özelliklerine ilave termal uygulamaların bulunduğu işletmelerdir. Termal ünitenin parçası olduğu konaklama tesisinin tür ve sınıf özelliklerine göre belirlenen nitelikte olması gerekmektedir. Ayrıca, termal konaklama tesislerinde; tesis bünyesinde restoran bulunmaması durumunda ikinci sınıf lokanta, spor aktivitelerine özgü düzenlemeler ve açık alan çevre düzenlemeleri bulunmaktadır.
  2. 2. Termal Kür Tesisleri: Bir konaklama tesisi ile entegre olmayan, tek başına termal kür ve tedavi edici çeşitli programların uygulandığı turizm işletmeleridir. Bu tesislerde; giriş tesisi ve satış ünitesi, birinci veya ikinci sınıf lokanta ya da kafeterya, spor aktivitelerine imkan veren düzenlemeler ve açık alan çevre düzenlemeleri yapılması gerekmektedir.

Termal Turizm Tesisi Belgeleri

Termal Turizm Tesisleri, hem turizm hem de sağlık niteliği taşıdığı için farklı kurumlarca çeşitli denetimlere ve belgelere tabidir. Bunun yanı sıra, termal tesis yatırımlarının devlet desteklerinden faydalanması için ayrıca alınması gereken çeşitli belgeler bulunur. Ülkemiz termal kaynaklar bakımından zengindir. Bu nedenle, termal tesisleri oldukça önemli görülmektedir.


Termal tesisler için yatırım döneminde Turizm Yatırım Belgesi, işletme döneminde Turizm İşletme Belgesi alınmaktadır. Ayrıca, termal konaklama tesisleri için yatırım döneminde Yatırım Teşvik Belgesi alınması da mümkündür. Bunlara ilave olarak T.C. Sağlık Bakanlığı'nın Yönetmeliği kapsamında izin, belgelendirme ve esaslar bulunmaktadır. Termal Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi süreci aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır.


Termal Tesisler Turizm Yatırım Belgesi

Termal Turizm Tesislerinin Turizm Yatırım Belgesi termal tesislerin yatırım aşamasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce verilir. Bu belgeye sahip olan yatırımcılar gerek Turizm Teşvik Kanunu gerekse Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında çeşitli desteklerden yararlanabilir. Tesisin asgari nitelikleri bakanlıkça belirlenmiştir. Eğer, termal konaklama tesisi yatırımı yapılıyorsa, konaklama ünitesinin tür ve sınıf bakımından dahil olduğu sınıfın kriterlerini karşılaması gerekmektedir. Ayrıca, termal kür tesisleri ve konaklamalı termal tesislerin karşılaması gereken kriterlerin eksiksiz karşılanması gerekir. Ancak, bu şekilde tamamlanan yatırımlar için işletme döneminde Turizm İşletme Belgesi düzenlenmesi mümkün olacaktır.


Termal Tesisler Turizm İşletme Belgesi

Termal Turizm Tesislerinin Turizm İşletme Belgesi de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce verilir. Yatırım dönemi uygun bir biçimde tamamlanan tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatı, şirket evrakları ve gerekli diğer belgelerle birlikte yapılacak başvuru neticesinde işletmeye elverişli bulunan tesisler için Turizm İşletme Belgesi düzenlenmesi mümkündür. Tesis kısmen işletmeye açılacak ise kısmi işletme belgesi düzenlenerek yatırım döneminde de kısmen gelir elde edilmesine imkan vardır.


Termal Turizm Tesisleri Yatırım Teşvik Belgesi

Termal Turizm Tesislerine mevzuattaki diğer koşullara uygun olmak kaydıyla yatırım döneminde Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi mümkündür. Üstelik, istisnai olarak termal oteller için Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Bu belge yatırımın hangi bölgede olduğundan bağımsız olarak 5 bölgenin desteklerinden yararlanılmasını sağlar.


✅ Termal oteller Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi alarak 5 bölge desteklerinden yararlanır.


Bu özel destek sistemine dahil olmak için termal tesislerin konaklama ünitesine sahip olması, yani daha açık bir ifadeyle termal otel yatırımı yapılması gerekir. Termal oteller için öncelikli yatırım teşvik sistemi kapsamında aşağıdaki destekler uygulanır;


  1. 1. KDV İstisnası: Tesisin mekanik ekipmanları, makine ve teçhizatı, döşeme, mobilya, yerleşim ve tefrişatı ile ilgili harcamalar KDV tutarından muaf olacaktır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Bir üst başlıkta belirtilen kalemlerden ithal edilecek olanlar için hem KDV hem de Gümrük Vergisi ödenmeyecektir.
  3. 3. Vergi İndirimi: Toplam yatırım tutarının %40'ı kadar kurumlar/gelir vergisi indirimi sağlanacaktır.
  4. 4. SGK Primi Desteği: Otel personeline 7 yıl boyunca SGK primi işveren hissesi desteği uygulanacaktır.
  5. 5. Faiz Desteği: Kullanılacak yatırım kredilerinin TL cinsi krediler için 5 puanı, döviz cinsi krediler için 2 puanı desteklenecektir.
  6. 6. Yatırım Yeri Tahsisi: Otel inşaatı için ihtiyaç duyulan yatırım yeri için Hazine arazileri üzerinde 49 yıllık irtifak hakkı kurularak uygun koşullarda yer tahsis imkanı sağlanacaktır.
  7. 7. Finansman: Turizm kredileri ve yatırım taahhütlü avans krediler gibi çeşitli yatırım kredileri ancak Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılar için kullanılabilir durumdadır. Bu finansman olanaklarına erişim sağlanabilecektir.
  8. 8. Emlak Vergisi Muafiyeti: Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcıların inşaatını yapacakları binalar 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.
  9. 9. Diğer Destekler: Damga vergisi ve harç muafiyeti, belediye gelirleri kanunu kapsamında tahsil edilecek parselasyon harcı, yapı kullanma harcı, bina inşaat harcı gibi birçok harç için muafiyet sağlanmaktadır.

Termal Turizm Tesislerinin Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi

Termal Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi işlemlerinin bir kısmı da T.C. Sağlık Bakanlığının tarafından uygulanan Yönetmelik hükümlerine uyum sürecidir. T.C. Sağlık Bakanlığınca uygun görülen termal tesis ve kaplıcalar için İşletme İzni düzenlenmektedir. Bu belgeye Sağlık Bakanlığı İşletme İzni adı da verilmektedir. Anılan Yönetmelik kapsamında tesisler 2 başlık altında sınıflandırılmıştır.


  1. A. Kaplıca tesisi: Kullanılan termal veya mineralli suyun veya peloidin niteliğine göre oluşturulmuş, bünyesinde termal tedavi havuzu ve sıra banyoları veya peloidoterapi birimleri ve tipine göre inhalasyon veya içme kürü birimleri bulunan tesistir.
  2. B. Talassoterapi tesisi: Bünyesinde talassoterapi tedavi havuzu ve sıra banyoları ile doğal, inhalasyon, yosun, peloidoterapi, helioterapi gibi talassoterapi uygulama birimleri bulunan tesistir.

Yönetmelik kapsamında tanımlanan tedavi edici yöntemler ve bölümler açıklanmıştır. Her bölümün standartları ve gereklilikleri açıklanmıştır. Ayrıca, kaplıca kaynağının korunması, tedavi ortamları, tedavi birimleri, sağlık personelinin niteliği ve mesul müdürlük koşullarına uyum sağlanması esastır.


Kaplıca tesislerini işletmek isteyen kişiler mutlaka izin almak zorundadır. Öncelikle, Valilikten tesis izni, daha sonra işletme izni alınmaktadır. Yönetmelik'te yer alan koşullara uygun hareket etmek, izinleri zamanında ve eksiksiz almak zorunludur.


T.C. Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili mevzuatını detaylı incelemek için: Kaplıcalar Yönetmeliği


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Termal Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image