Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Turizm İşletme Belgesi

Turizm İşletme Belgesi adından da anlaşılacağı üzere ülkemizde yer alan her çeşit turizm tesisinin işletme faaliyetleri yürütebilmesi için sahip olması gereken belgedir. Turizm Yatırım Belgesine sahip olan bir tesisin yatırım dönemi tamamlanarak işletme aşamasına geçişi için bu belgenin alınması gerekir.



Turizm İşletme Belgesi Nedir?

Turizm İşletme Belgesi turizm amaçlı tesislerin işletme döneminde sahip olması gereken belgedir. Yatırım döneminde turizm tesislerinin işletme faaliyetleri yürütmesi Bakanlıkça uygun bulunmaz. Yatırım dönemi tamamlanan, fiziki bütünlük elde eden, işletmecilik yapılanması tamamlanan tesislerin Turizm İşletme Belgesi alarak işletme hayatına başlamaları beklenir. Gerekli bilgi ve belgelerle birlikte bakanlığa yapılacak başvuru neticesinde değerlendirme ve denetim süreci başlar. Bu sürecin sonunda uygun bulunması halinde 2 çeşit belge düzenlenmesine imkan vardır. Bunlar;


  1. 1. Turizm İşletme Belgesi: Tesisin bir bütün olarak işletmeye açıldığı hallerde düzenlenir.
  2. 2. Kısmi Turizm İşletme Belgesi: Tesisin bir bölümü işletmeye açıldığında, açılan bölümün Yönetmelik kapsamında belirlenen şartları taşıdığının belirlenebildiği durumlarda düzenlenir. Bu durumda, tesisin bir bölümü yatırım döneminde bir bölümü de işletme döneminde kabul edilir.

Turizm İşletme Belgesi Ne Zaman Alınır?

Turizm İşletme Belgesi alınması için gereken zaman aslında tesisin gelir edebilmesi için işletmeye başlaması amaçlanan tarihtir. Ancak bununla ilgili bazı özel durumlar vardır. Turizm İşletme Belgesinin alınması gereken zaman için dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.


  1. 1. Turizm Yatırım Belgesinin Süre Bitimi: Turizm Yatırım Belgesinin süresi tamamlandığında bir defaya mahsus alınabilecek ilave süre imkanı vardır. Bu sürenin sonunda yeniden yatırım döneminin uzatılmasına imkan bulunmamaktadır. Bu aşamada, işletme dönemine geçişin sağlanması ve Turizm İşletme Belgesi alınması gerekir.
  2. 2. İşletme Faaliyetlerinin Tespiti: Bakanlıkça tesisin kısmen veya tamamen işletmeye açıldığının tespit edilmesi halinde belgede kayıtlı süreye bakılmaksızın yatırım süresi sona eder. Bu durumda, derhal Turizm İşletme Belgesi alınması gerekir.
  3. 3. Yatırımcı Talebi: Yatırımcı tarafından yatırım döneminin tamamlandığı beyan edilerek işletme dönemine geçiş için gerekli belgenin düzenlenmesi talep edilebilmektedir. Genellikle yatırım tamamlandığında tüm tesisler en kısa sürede işletme dönemine geçmek ister. Bunun nedeni, en kısa sürede nakit akışının başlamasının sağlanmasıdır. Bu durumda, yatırım dönemi olarak belgede öngörülen süreyi beklemeden işletme dönemine geçiş talebi yapılması mümkündür.

Hangi Tesisler Turizm İşletme Belgesi Alabilir?

Turizm Yatırım Belgesine sahip olan tesislerin tamamı aslında işletme döneminde Turizm İşletme Belgesi almak durumundadır. Bu tesisler;


  1. A. konaklama Tesisleri: Otel, motel, hotel, tatil köyü, çiftlik evi, dağ evi, köy evi, yayla evi gibi her çeşit konaklama tesisleri
  2. B. Eğlence ve Yeme-İçme: Yiyecek ve içecek, çiftlik, eğlence, temalı park gibi her çeşit eğlence, spor ve yeme-içme tesisi
  3. C. Kongre ve Sergi Tesisleri: Kongre, sergi merkezleri ve tesisleri
  4. D. Spor Tesisleri: Kış sporları, kayak merkezleri mekanik tesileri, golf, yüzme havuzu gibi sportif amaçlı tesisler
  5. E. Sağlık Tesisleri: Sağlıklı yaşam merkezleri, sağlık tesisleri, termal tesisler
  6. F. Özel Tesisler: Turizm kentleri, turizm kompleksleri, bileşik tesisler, zincir tesisler, yüzer tesisler, tatil siteleri ve villaları
  7. G. Diğer Tesisler: Personel eğitim tesisleri, mola noktaları ve diğer tesisler

Turizm İşletme Belgesi Nasıl Alınır?

Turizm İşletme Belgesi alınabilmesi için öncelikle yatırımın tamamlanması ve fiziki bütünlüğün sağlanması gerekir. Ayrıca, Yönetmelik kapsamında tesisin niteliğine göre belirlenen asgari şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Daha sonra, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapılması gerekir. Turizm İşletme Belgesi alınması için gerekli belgeler


  1. 1. Turizm tesisinin işletmeye açık ve kapalı olduğu dönemler
  2. 2. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı
  3. 3. Tesisin niteliğine göre ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak izin ve görüş yazıları
  4. 4. Tesisin bulunduğu yerin tapusu veya kira kontratı
  5. 5. İmza sirküleri veya gerçek kişiler için imza beyannamesi
  6. 6. Vergi levhası
  7. 7. Ticaret Sicili Gazeteleri veya Esnaf Sicili Gazeteleri
  8. 8. Belge ve Müessese harçlarına ilişkin dekont

Başvurular Bakanlık tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır. Turizm İşletme Belgesi düzenlenmesi uygun bulunan yatırım projeleri için belge düzenlenmesi için cari yıla ilişkin uygulanan belge ücreti ve müessese harcının yatırılması gerekmektedir. 2024 yılında uygulanan ücret ve harçlara ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın.


► 2024 yılı Turizm Belge Ücretleri ve Müessese Harçları


Turizm İşletme Belgesi Süreci

Turizm İşletme Belgesinin düzenlenmesi için izlenmesi gereken yol ve adımlar bulunmaktadır. Öncelikle, Turizm Yatırım Belgesinin alınması gerekir. Daha sonra tamamlanan yatırım süreciyle birlikte işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmalıdır. Tüm yatırım dönemi boyunca Yönetmelikte yer alan tesis asgari niteliklerine uyumlu hareket etmek gerekir. Daha sonra yapılacak ön değerlendirme ardından uygun görülürse işletmeye geçilebilecektir. Bu aşamada, Turizm İşletme Belgesi almak için başvuru yapılır. Ayrıca, oteller ve uygun turizm tesisleri için Yeşil Yıldız Belgesi de alınmalıdır. Bu belge ile birlikte turizm tesislerine sağlanan enerji desteğinden yararlanmak mümkün olmaktadır. Turizm İşletme Belgesi süreci aşağıdaki görselde özetlenmiştir.


Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında devlet destekli yapılan yatırımlar için Turizm İşletme Belgesinin düzenlenmesiyle birlikte belgenin kapatılması için başvuru yapılması mümkündür. Bu işleme teşvik mevzuatı kapsamında yatırım tamamlama vizesi adı verilir. Bu işlemin tamamlanmasının ardından SGK primi ile ilgili desteklerden yararlanılması da mümkün olacaktır.


Turizm İşletme Belgesi Süreci

Turizm İşletme Belgesi İşlemleri

Turizm İşletme Belgesi ile ilgili Bakanlıkça uygun görülen bazı işlemlerin yapılması mümkündür. Bunlar;


  1. 1. Turizm İşletme Belgesi Devri: Belgenin bir başka kişiye veya şirkete devri halinde devralacak tarafın şirket bilgileri, vergi levhası, ticaret sicil gazeteleri, imza sirküleri (veya imza beyannamesi) ve tesisin açık ve kapalı olduğu dönemlere ilişkin bilgiler, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı, şirket belgeleri, proje tanıtımı gereklidir. Ayrıca, tesis niteliğine bağlı olarak ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak izin ve belgelerin ibrazı gerekir.
  2. 2. Turizm İşletme Belge Sahibi veya İşletmeci Tadili: Belge sahibi veya işletmeci şirketin unvan veya şirket türü değişikliklerinin belgeye işlenmesi gerekir. Bu durumda, gerekli şirket evraklarıyla birlikte başvuru yapılması ve belgenin tadil edilmesi gerekir.
  3. 3. Turizm İşletme Belgesi İptali: Yönetmelikte yer alan şartlara uygun hareket edilmemesi halinde belgenin iptali yoluna gidilebilecektir. Bu durumda, dava yoluyla iptalin kaldırılması ihtimali bulunur. Ancak, dava süreci sonuçlanana kadar belge talepleri değerlendirilmez.

Turizm İşletme Belgesi Mevzuatı

Turizm İşletme Belgesinin düzenlenmesi ve uygulamalarına ilişkin esaslar 1/6/2019 tarihli ve 30761 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 31/5/2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan "Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik" kapsamında düzenlenmiştir. Yönetmeliğe erişim için buraya tıklayabilirsiniz.


Diğer taraftan, anılan Yönetmeliğin yürürlüğe girişi ile birlikte 10/5/2005 tarihli ve 2005/8948 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.


 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Turizm İşletme Belgesi hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image