Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Seracılık Yatırım Teşvikleri

Seracılık ya da Sera Yatırım Teşvikleri, ülkemiz örtü altı tarımsal üretimini destekler. Meyve, sebze, çiçek veya fide gibi çeşitli seracılık faaliyetleri için Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Seralar topraksız tarım alanlarıdır. Örtü altı tarımsal faaliyetler son derece önemlidir. Çünkü bu yatırımlar topraksız tarım alanlarıdır. Yüksek verimli, su ve zirai ilaçların kontrollü bir şekilde kullanıldığı yerlerdir. Seralarda tüm kaynaklar en verimli şekilde kullanılır. Bu nedenle, seracılık yatırımlarına verilen teşvikler titizlikle çeşitlendirilmiştir. Seralara verilen devlet yardımları ve diğer teşvik unsurları sayfamızda açıklanmıştır.



Seracılık Nedir?

Seracılık tanım olarak örtü altında tarımsal üretim yapılması anlamına gelir. Modern seralarda üretim çelik bir kontrüksiyon üzerine uygulanan örtünün altında kapalı alanda yapılır. Örtü malzemesi genellikle naylon, plastik, pvc veya cam olarak tercih edilir. Isıtma, sulama, ilaçlama, gübreleme, sisleme gibi otomatik sistemlerle otomasyona dayalı üretim yapılır. Kontrollü ortamda yapılan üretim sayesinde üretim verimi ve rekolte yüksektir. Topraklı sera ve topraksız sera olmak üzere iki ana başlık altında sınıflandırılır.


Seracılık Yatırımları Nelerdir?

Seracılık yatırımları örtü altında her türlü sebze, meyve, çiçek ve fide yetiştiriciliğidir. Sera yatırımları topraklı olabileceği gibi yapay bir yetiştirme ortamı kullanılarak topraksız da yapılabilir. Yetiştirme ortamına göre seralar 3 başlık altında sınıflandırılır. Bunlar:


  1. 1. Topraklı Sera Yatırımları: Üretimin doğrudan toprakta yapıldığı sera yatırımlarıdır. Toprak üstü konstrüksiyon ve örtü ile kapatılır. İklimlendirme, gübreleme, sulama, sisteme, ilaçlama gibi otomasyon sistemleri kullanılır.
  2. 2. Topraksız Sera Yatırımları: Üretimin kokopit veya su gibi toprak dışı bir ortamda yapıldığı sera yatırımlarıdır.
  3. 3. Kontrollü Dikey Kent Tarımı Yatırımları:Yapay ışık yoluyla fotosentez yapılan dikey yetiştirme ortamında çok yüksek verimli üretim yapılan yatırımlardır. Kent tarımı yatırımları da aslında bir çeşit seracılıktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için: Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri

Seracılık Yatırımları

Seracılık Yatırım Teşvikleri

Seracılık Yatırım Teşvikleri birçok kritere bağlı uygulanan karmaşık bir teşvik sistemidir. Seracılık faaliyetleri için hazırlanan yatırım projeleri seranın türüne, büyüklüğüne (dekar alan), bölgesine (il ve ilçe), otomasyon seviyesine, toplam yatırım tutarına ve diğer temel kriterlere göre değerlendirilir. Seracılık yatırımlarına genel, bölgesel ve öncelikli yatırım teşviklerinden uygun bulunan verilir. Seracılık yatırımlarına sağlanan teşvikler ve detaylı destek unsurları aşağıdaki görselde sunulmaktadır.


Seracılık Yatırım Teşvik Unsurları

Seracılık Genel Yatırım Teşvikleri

Asgari şartları sağlayan tüm sebze, meyve, çiçek ve fide serası Genel Yatırım Teşviklerinden yararlanabilir. Bunun için yatırımın bölgesine bağlı uygulanan asgari sabit yatırım tutarını aşan ve en az 5 dekar örtü altı üretim alanı bulunan sera yatırımları yeterlidir. Seracılık Genel Yatırım Teşvikleri şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Sera yatırımında kullanılan makine, teçhizat ve ilgili ekipmanlar KDV istisnasından yararlanır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Serada kullanılması planlanan ithal makine, teçhizat ve bunlarla ilişkili ekipmanlar KDV ile birlikte gümrük vergilerinden de muaftır.

Seracılık Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Seracılık yatırımlarına verilen bölgesel teşvikler daha karmaşık kriterlere bağlıdır. Bunlardan en önemlisi yatırımın bulunduğu bölgeye göre asgari üretim alanının sağlanmasıdır. 1. bölgeden 6 bölgeye doğru, 20 dekardan 5 dekara doğru sırasıyla azalan asgari örtü altı üretim kapasitesini sağlamak gerekir. Seracılık Bölgesel Yatırım Teşvikleri aşağıdaki gibidir:


Destek Unsuru 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi(%) 50% 55% 60% 70% 80% 90%
Yatırıma Katkı Oranı(%) 15% 20% 25% 30% 40% 50%
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
SGK Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Faiz/Kar Payı Desteği (TL) YOK YOK 3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan
Faiz/Kar Payı Desteği (Döviz) YOK YOK 1 Puan 1 Puan 2 Puan 2 Puan
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harcı Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Belediye Harçları Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Teşvikli Finansal Kiralama VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Kredi ve Finansman Kolaylıkları VAR VAR VAR VAR VAR VAR

Dipnot: Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerde ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ya da Endüstri Bölgesi (EB) içerisinde yapılacak yatırımlar vergi indirimi ve istihdam destekleri için bir alt bölgenin oranlarından yararlanır.


► Yatırımınızın hangi bölgede olduğunu bilmiyor musunuz? Hemen öğrenmek için: Yatırım Teşvik Haritası


Seracılık Öncelikli Yatırım Teşvikleri

Seracılık yatırımları ülkemizin tarımsal üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yerli teknolojilere dayalı ve tam otomasyonlu seralar için öncelikli yatırım teşviklerinden yararlanılması mümkündür. Seracılık yatırımlarının öncelikli teşvik sistemine dahil edilmesi için sağlaması gereken kriterler aşağıdaki gibidir.


  1. • Asgari sabit yatırım tutarı 5 milyon TL olmalıdır.
  2. • Örtü altı üretim alanı 25 dekar ve üzeri olmalıdır.
  3. • Yerli sera teknolojilerini ihtiva etmelidir.
  4. • Serada üretim bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemleriyle yapılmalıdır.

Bu şartları sağlayan seracılık yatırımları için 5. bölgede uygulanan bölgesel yatırım teşvikleri uygulanır. 6. bölgede yapılacak seracılık yatırımları için ise kendi bölgesinde uygulanan bölgesel teşvikler uygulanır.


Yararlanma Kriterleri

Seracılık Yatırım Teşviklerinden yararlanma kriterleri teşvik mevzuatında tanımlanmıştır. Teşviklerden yararlanmak için seraların sağlaması gereken kriterler bölgelere göre aşağıdaki gibidir.


Yatırım Teşvik Kriterleri 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
Asgari Yatırım Tutarı (TL) 3 Milyon 3 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon
Sera Alanı (Dekar) 20 Dekar 20 Dekar 10 Dekar 10 Dekar 10 Dekar 5 Dekar
Öncelikli Teşvik Kriterleri 5 Milyon TL ve üzeri yatırım, 25 Dekar üzerinde üretim alanı ve yerli teknolojiye dayalı tam otomasyon sulama, ilaçlama ve gübreleme gibi sistemleri ihtiva eden seracılık yatırımlarıdır.

Seracılık Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

Seracılık Yatırım Teşviklerini almak için öncelikle sera yatırımı projesini eksiksiz oluşturmak gerekir. Yatırım türüne göre hazırlanması gereken tüm evrakları proje tanıtım dosyasına dahil etmek gerekir. Sera yatırımlarına teşvik almak için izlenecek yol aşağıdaki gibidir.


  1. 1. Yatırım Projesini Hazırlamak: Öncelikli yatırım projesi eksiksiz hazırlanır. Yatırım yerine uygun biçimde çizimler ve üretim planı oluşturulur. Yatırımın yapılabilirlik etüdü yani ön fizibilite çalışması oluşturulur.
  2. 2. E-TUYS Yetkilendirme: Yatırım Teşvik Belgesi alabilmek için E-TUYS sisteminde yetki alınır. Yetki alan kişi tüm başvuru dosyasını hazırlayarak bakanlığa onaylatır.
  3. 3. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Yatırım projesi, başvuru belgeleri, borcu yoktur yazıları, proje çizimleri ve tanıtım dosyası elektronik ortamda bakanlık onayına sunulur.
  4. 4. Takip ve Sonuçlandırma: Başvuru dikkatle takip edilmelidir. İlgili uzman ile iletişim kurularak varsa talep edilen bilgi ve belgeler temin edilir. Gerekli hallerde proje dosyasında revizyonlar yapılarak yeniden onaya sunulur. Uygun bulunması halinde belge düzenlenerek yatırımcıya teslim edilir.

Genel anlamda Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır incelemek oldukça faydalıdır. Çünkü alım süresi uzun ve zorlu bir işlemler dizisidir. Ayrıca, hem başvuru hem de yatırım dönemi boyunca E-TUYS sisteminin kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle, özellikle E-TUYS sisteminin dikkatle incelenmesi ve doğru kullanılması çok önemlidir. Teşvikle ilgili tüm işlemlerin yürütüldüğü E-TUYS sistemi hakkında detaylı bilgi almak için: E-TUYS Sistemi


Sera Yatırımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm tarımsal yatırımlarda olduğu gibi seracılık yatırımlarında da önemli detaylar vardır. Bunlar:


  1. 1. Yatırım yeri ve örtü altı üretim alanının iyi belirlenmesi gerekir. Yatırım projeleri ilerleyen aşamalarda değişiklik gösterir. Ancak yine de mümkün olduğunca üretim alanının yatırım başlangıcında öngörülmesi faydalıdır. Çünkü üretim alanı yararlanılacak teşvikler üzerinde doğrudan etkilidir.
  2. 2. Serada yetiştirilecek ürünlerin ve aynı teknoloji ile yetiştirilebilecek alternatif ürünlerin iyi belirlenmesi gerekir.
  3. 3. Sertifikalar ve iyi tarım uygulamaları ile ilgili belgelerin tamamlanmasına dikkat edilmelidir.
  4. 4. Yeni nesil üretim teknolojilerinin takip edilmesi ve hızla uygulanması faydalıdır.
  5. 5. Teşvik sisteminde yapılan değişikliklere dikkat etmek gerekir. Gerektiğinde usulüne uygun başvuru yapılarak daha fazla destek almak için işlemler başlatılmalıdır.
  6. 6. Teşvikli makinelerin satışı 5 yıl boyunca yasaktır. Bu nedenle, teşvik kapsamında yapılan yatırımın kısmen veya tamamen satılması, devredilmesi, ihraç edilmesi veya kiralanması halinde işlem yapmadan önce bakanlıktan izin alınmalıdır.
  7. 7. Yatırım dönemi boyunca revizyon koşulları ve ilave teşvik olanakları değerlendirilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Tarımsal üretim genellikle karmaşıktır. Tarım alanında devletin sağladığı destekler ve teşvik mekanizmaları da karmaşıktır. Bu nedenle, yatırımcılar birçok soruya cevap aramaktadır. Seracılık Yatırım Teşvikleriyle ilgili sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda sunulmuştur.


Seracılık Yatırım Teşvikleri 2024 Yılında Nasıl Uygulanır?

Seracılık yatırımlarına 2024 yılında genel, bölgesel ve öncelikli teşvik sistemleri kapsamında destek uygulanır. Kriterleri sağlayan yatırımlar için öncelikli, uygun olmayanlar için bölgesel teşvikler verilir. Öncelikli ve bölgesel kriterleri sağlamayan yatırımlar için ise genel teşvikler uygulanır.

Seracılık Yatırım Teşvikleri Hangi İllerde Uygulanır?

Seracılık yatırım teşvikleri, ülkemizin tüm bölgelerinde ve tüm illerde uygulanmaktadır. Ülkemizin 81 ilinde sera yatırımı yapılabilir ve seracılık yatırım teşviklerinden yararlanılabilir.

Hangi Seralar Yatırım Teşviklerinden Yararlanabilir?

Her türlü meyve serası, sebze serası, çiçek serası, fide ve fidan seraları, ağaç yetiştirme seraları ve mantar seraları yatırım teşviklerinden yararlanabilir.

Mevcut Seraya İlave Yatırım Yapılması Durumunda Teşvik Alınabilir Mi?

Mevcut seranın üretim alanının büyütülmesi halinde seranın genişleme alanı dikkate alınır. Seranın yer aldığı bölgede uygulanan bölgesel kriterler ve asgari sera alanı şartını sağlayan yatırımlar için teşvik alınabilir.

Jeotermal Seralara Yatırım Teşvik Belgesi Verilir Mi?

Jeotermal enerji kullanan seralar için de Yatırım Teşvik Belgesi verilir. Bu seralarda tesis içi ısınma sistemi teşvik projesi kapsamında değerlendirmeye alınır.

Teşvikli Sera Yatırımları Kaç Yılda Tamamlanmalıdır?

Seralar için düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi 3 yıl için verilir. Talep üzerine bu süresi yarısı kadar yani 1,5 yıl daha süre alınması mümkündür. Sera yatırımlarında teşviklerden yararlanmak için yatırımı maksimum 4,5 yıl içerisinde tamamlamak şarttır.

Seracılık Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Seralar için düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi başvuru ücreti yatırım tutarı ile orantılıdır. Toplam sabit yatırım tutarına göre her yıl başvuru ücretleri yeniden belirlenir. 2024yılı için belirlenen başvuru ücretlerini incelemek için buradan ilgili sayfamızı ziyaret edin: Yatırım Teşvik Belgesi 2024

 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Seracılık Yatırım Teşvikleri" ve "Seracılık Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image