Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri, yeni nesil teknolojilerle kontrollü ortamda yapılan bitkisel üretimdir. Bu kontrollü tarım uygulamasında üretim sistemlerinin tamamı otomasyona dayalıdır. Bu sayede, birim alandan çok yüksek verim alınır. Günümüzde, kontrollü dikey kent tarımı yatırımlarına bölgesel nitelikli Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Tarımsal üretim ülkemiz için son derece önemlidir. Tarım teknolojileri ise ülkemiz için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, gelişen tüm tarımsal teknolojiler teşvik sisteminde yerini bulur. Kontrollü dikey kent tarımı yatırımlarına verilen devlet yardımları ve diğer teşvik unsurları sayfamızda açıklanmıştır.



Dikey Kent Tarımı Nedir?

Kontrollü Dikey Kent Tarımı ya da kısaca Dikey Kent Tarımı çok katmanlı yapıda yapay ışık ile fotosenzet yapılarak kapalı mekanlarda tarımsam üretim faaliyetlerini yürütmektir. Ortam ve yetiştirme parametrelerinin tamamı otomasyona dayalıdır. Bitkisel üretim için gerekli optimal koşullar sağlanır. Bu yöntem günümüz bitkisel üretim teknolojilerinin en ileri seviyesini oluşturur. Kontrollü dikey kent tarımı uygulamaları su ve gübre tüketimini azaltırken rekolteyi artırır.


Dikey Kent Tarımı Yatırımları Nelerdir?

Dikey Kent Tarımı yatırımları inşa edilen bir mekan içerisinde topraksız katmanlarda kontrollü bir biçimde tarımsal üretim yapmayı hedefleyen yatırımlardır. Bu yatırımlar raflar, katmanlar, yetiştirme ortamı, sulama sistemi, gübreleme sistemi, mineral yönetimi, iklim kontrolü, nem kontrolü, sisleme, bitki izleme sensör ve otomasyon sistemlerini içerir. Ayrıca bu yatırımların çok önemli bir parçası da aydınlatma sistemidir. Yapay ultraviyole (UV) aydınlatma sistemi sayesinde yapay ışık ile uzatılmış süreler boyunca bitkilere fotosentez yaptırılır. Bu durum üretim verimini çok cidi miktarda artırır.


  1. 1. Hidroponik Dikey Kent Tarımı Yatırımları: Kontrollü ortamda katmanların içerisinde su veya yetiştirme sıvıları bulunur. Toprak bulunmayan bu tesislerde en basit ifadeyle su içerisinde bitki yetiştiriciliği yapılır. Çok büyük alanlarda üretim yapılmasına dahi imkan veren kontrolü kolay bir sistemdir. Borular ve hortumlar yardımıyla su sirkülasyonu, mineral dağılımı, gübreleme gibi işlevler tamamen bilgisayar kontrollü yapılır.
  2. 2. Aeroponik Kent Tarımı Yatırımları: Bu yöntemde yetiştirme ortamı olarak hava kullanılır. Aeroponik üretimde oksijen yararlanımı maksimum seviyeye ulaşır. Bu yöntemin bir başka avantajı da su tüketiminin minimum olmasıdır. Mineraller, gübre ve su ihtiyacı sprey ya da püskürtme biçiminde uygulanır. Uzay teknolojilerinden doğan bu yöntem son derece verimli ve en ileri teknoloji seviyesindedir. Kirleticilerden arınık şekilde üretim yapılması nedeniyle en sağlıklı ve organik bitkisel üretim tekniklerinin başında yer almaktadır. Ayrıca, su tüketimi çok az olması nedeniyle en çevreci yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir.
  3. 3. Akuaponik Dikey Kent Tarımı Yatırımları: Akuaponik üretim tekniğinde balık yetiştiriciliğinde kullanılan sular bitkisel üretim ortamına beslenir. Balıkçılık faaliyetinden dolayı kullanım sularında birçok organik atık bulunur. Bu atıklar bitkisel üretim için gübre niteliği taşır. Ancak dikkat edilmesi gereken toksinlerin ve bitkilere zararlı bazı maddelerin uzaklaştırılması gerekir. Suyun çift yönlü kullanımı sayesinde çevreci ve verimli bir yöntemdir. Balıkçılık artıklarının gübre olarak kullanılması ise organik ve düşük maliyetli bir verim artırıcı unsurdur.

Dikey Kent Tarımı

► Topraksız tarım tekniklerinen bir diğeri ise seracılıktır. Örtü altı üretim tekniği olan sera yatırımları da çok önemli teşviklerden yararlanır. Seracılık destekleriyle ilgili detaylı bilgi almak için: Seracılık Yatırım Teşvikleri


Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri bu yeni nesil tarımsal faaliyetlere sağlanan devlet yardımlarıdır. Son derece yeni ve hızla yaygınlaşan bir yöntem olan bu yatırımlar teşvik sistemine de hızla dahil edilmiştir. Kriterlerin sağlanması kaydıyla bölgesel teşviklerden yararlanma imkanı vardır. Kontrollü Dikey Kent Tarımı yatırımları tüm il ve ilçelerde, şehir içinde dahi yapılabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle tüm bölgelerde teşviklerden yararlanabilecek özelliktedir. Tüm kriterleri sağlayan Dikey Kent Tarımı Yatırımlarına aşağıdaki destek unsurları uygulanmaktadır.


Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvik Unsurları

1. Dikey Kent Tarımı Genel Yatırım Teşvikleri

Bölgesel teşvik koşullarını sağlayamayan ancak teşvik almasında sakınca bulunmayan Dikey Kent Tarımı yatırımları için genel teşvik sistemi kapsamında devlet yardımı sağlanacaktır. Dikey Kent Tarımı Genel Yatırım Teşvikleri şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Dikey Kent Tarımı yatırımında kullanılan makine, teçhizat ve ilgili ekipmanlar KDV istisnasından yararlanır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Üretim alanında kullanılması planlanan ithal makine, teçhizat ve bunlarla ilişkili ekipmanlar KDV ile birlikte gümrük vergilerinden de muaftır.

2. Dikey Kent Tarımı Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Dikey Kent Tarımı yatırımlarına büyük ölçüde bölgesel teşvikler verilmektedir. Bölgesel teşviklerden yararlanmak için sağlanması gereken kriterler vardır. Bu kriterler üretim teknolojinin yeterli olması, asgari sabit yatırım tutarı, yatırımın il ve ilçesi ile toplam üretim alanıdır. Bu kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirme neticesinde bölgesel teşviklerin kapsamı belirlenir. Yatırımın bulunduğu bölgeye göre uygulanacak Dikey Kent Tarımı Bölgesel Yatırım Teşvikleri aşağıdaki gibidir:


Destek Unsuru 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi(%) 50% 55% 60% 70% 80% 90%
Yatırıma Katkı Oranı(%) 15% 20% 25% 30% 40% 50%
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
SGK Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Faiz/Kar Payı Desteği (TL) YOK YOK 3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan
Faiz/Kar Payı Desteği (Döviz) YOK YOK 1 Puan 1 Puan 2 Puan 2 Puan
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harcı Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Belediye Harçları Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Teşvikli Finansal Kiralama VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Kredi ve Finansman Kolaylıkları VAR VAR VAR VAR VAR VAR

Dipnot: Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerde ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ya da Endüstri Bölgesi (EB) içerisinde yapılacak yatırımlar vergi indirimi ve istihdam destekleri için bir alt bölgenin oranlarından yararlanır.


► Yatırımınızın hangi bölgede olduğunu bilmiyor musunuz? Hemen öğrenmek için: Yatırım Teşvik Haritası


3. Teşvik Edilmeyen Dikey Kent Tarımı Yatırımları

Topraklı üretim, tekniğine uygun şekilde yapay ışık ile fotosenteze dayalı üretim teknolojisinin yetersizliği ve dikey katmanların toplam alanı 1.000 m2 altı olan yatırımlar için Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmeyecektir. Ayrıca, yatırımın yer aldığı bölgede uygulanan asgari sabit yatırım tutarının altındaki yatırımlar için teşvik verilmeyecektir.


Yararlanma Kriterleri

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşviklerinden yararlanma kriterleri teşvik mevzuatında tanımlanmıştır. Teşvikten yararlanmak için yapay ışık ile fotosentez yapılmalı, dikey katmanların toplam alanı en az 1.000 m2 olmalı, üretim topraksız ve tekniğine uygun biçimde otomasyona dayalı yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, yatırımın yer aldığı bölgeye göre aşağıda belirtilen asgari sabit yatırım tutarı da sağlanmalıdır. Teşviklerden yararlanmak için Dikey Kent Tarımı yatırımlarında sağlanması gereken kriterler aşağıdaki gibidir.


Yatırım Teşvik Kriterleri 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
Asgari Yatırım Tutarı (TL) 3 Milyon 3 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon
Katmanların Toplam Alanı (Dekar) 1.000 m2 1.000 m2 1.000 m2 1.000 m2 1.000 m2 1.000 m2

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşviklerini almak için öncelikle uygun bir üretim alanı bulmak gerekir. Bu yatırımlar çok geniş alana ihtiyaç duymaz. Yığın raflar ya da duvarlarda katmanlar halinde yapılan üretim küçük mekanlarda çok geniş üretim alanı elde edilmesini sağlar. Bina belirlendikten sonra yatırım projesi oluşturulmalıdır. Burada kritik olan husus katmanların toplam üretim alanıdır. Yeterli katman alanını bulunan yatırımlar için maliyet analizi ve fizibilite yapılır. Karlılık yönünden yeterli olan yatırımın toplam tutarı da yeterliyse teşvik için başvuru yapılabilir. Dikey Kent Tarımı yatırımlarına teşvik almak için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır.


  1. 1. Katman Tasarımı Yapılır: Yatırım yerine uygun katman tasarımı yapılır. Katman tasarımı yığın raflar, düzlem sistemi, dikey tarım duvarları, konteyner veya kule biçiminde yapılır. Toplam alanın teşvik yönünden yeterli olmasına dikkat edilir.
  2. 2. E-TUYS Yetkilendirme: Yatırım Teşvik Belgesi E-TUYS sistemi üzerinde elektronik ortamda alınacaktır. Bu nedenle, sistem kullanım yetkisi almak için E-TUYS Yetkilendirme adı verilen işlem yapılır.
  3. 3. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Yatırım projesi, başvuru belgeleri, borcu yoktur yazıları, katman tasarımları ve mimari çizimler eklenir. Toplam alan kritik olduğu için katmanların toplam alanı mutlaka proje tanıtım dosyasına eklenir. Başvuru ve ekleri bir bütün olarak elektronik ortamda bakanlık onayına sunulur.
  4. 4. Takip ve Sonuçlandırma: Hassas bir yatırım projesi olması nedeniyle başvuru süresi dikkatle takip edilir. Değerlendirme otoritesi tarafından ilave bilgi ve belge talebi olması halinde derhal tamamlanır. Belge alınana kadar süreç titizlikle yönetilir.

Genel anlamda Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır incelemek oldukça faydalıdır. Genel alım bilgilerine ve başvuru sürecine dair bilgi sahibi olmak faydalıdır. Ayrıca, belge alındıktan sonra tüm teşvikler E-TUYS sistemi yardımıyla kullanılacaktır. Bu nedenle, özellikle E-TUYS sisteminin dikkatle incelenmesi ve doğru kullanımının öğrenilmesi çok önemlidir. Teşvikle ilgili iş ve işlemlerin yürütüldüğü E-TUYS sistemi hakkında detaylı bilgi almak için: E-TUYS Sistemi


Dikey Kent Tarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm tarımsal yatırımlarda olduğu gibi Dikey Kent Tarımı yatırımlarında da önemli detaylar vardır. Bunlar:


  1. 1. Yatırım yerinin, fiziki koşulların ve binanın iyi belirlenmesi gerekir. Bu yatırım yeri ile uyumlu dikey katman yerleşim planı oluşturulacaktır. En yüksek üretim alanına sahip olmak için iyi bir katman tasarımı gerekir.
  2. 2. Yetiştirilecek ürünlerin ve bu ürünler ile ilgili teknolojilerin iyi belirlenmesi gerekir.
  3. 3. Sertifikalar ve iyi tarım uygulamaları ile ilgili belgelerin tamamlanmasına dikkat edilmelidir.
  4. 4. Yüksek teknoloji ürünü bu üretim sistemlerinin bakımı çok önemlidir. Bakımsız tesislerde üretim verimi çok ciddi miktarda düşer.
  5. 5. Teşvik mevzuatını ve sistemsel değişiklikleri düzenli takip etmek gerekir. Lehe gelen hükümler olması halinde ivedilikle başvuru yapmak ve ilave avantajları mevcut belge kapsamına aldırmak önemlidir. Diğer taraftan, yatırımı olumsuz etkileyebilecek gelişmelere karşı tedbir almak da aynı şekilde önemlidir.
  6. 6. Teşvikli tesisin kısmen ya da tamamen satışı 5 yıl boyunca yasaktır. Bu nedenle, teşvik kapsamında yapılan yatırımın herhangi bir şekilde satılması, devredilmesi, ihraç edilmesi veya kiralanması ihtiyacı oluştuğunda işlem yapmadan önce bakanlıktan izin alınmalıdır.
  7. 7. Yatırım dönemi boyunca teknik revizyon koşulları ve ilave teşvik olanakları değerlendirilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Dikey Kent Tarımı yeni gelişen bir tekniktir. Bu yatırım konusu yakın zamanda teşvik sistemine alınmıştır. Bu nedenle, yatırımcılar tarafından henüz teşvik koşulları tam bilinmemektedir. Bu konuda yatırım planlayan kişiler için sık sorulan soruların cevapları aşağıda derlenmiştir. İhtiyacını olması halinde diğer tüm sorular için bize danışabilirsini.


Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri 2024 Yılında Nasıl Uygulanır?

Dikey Kent Tarımı yatırımlarına 2024 yılında bölgesel yatırım teşvikleri verilmektedir. Bu kapsamda yatırımın yer aldığı il ve ilçeye bağlı olarak tüm bölgesel teşvikler değişen oranlarda uygulanır. Bu yatırımlar herhangi bir alanda yapılabileceği için daha fazla teşvik verilen 4., 5. veya 6. bölgelerdeki yatırım fırsatları dikkate alınmalıdır.

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri Hangi İllerde Uygulanır?

Dikey Kent Tarımı yatırım teşvikleri ülkemizin tüm il ve ilçelerinde uygulanır. Özellikle az gelişmiş illerde daha yüksek oranda destek verilmektedir. İklim ve toprak parametrelerinden bağımsız olması nedeniyle yatırımcılar tüm illeri potansiyel yatırım yeri olarak değerlendirebilir.

Hangi Tür Dikey Kent Tarımı Yatırımlarına Teşvik Verilir?

Dikey Kent Tarımı yatırımlarında ürün sınırı bulunmamaktadır. Yatırımcının tercihine uygun biçimde sebze, meyve, tohum, çiçek, mantar, fide gibi her çeşit bitkisel üretim yapılabilmektedir. Ayrıca, komple yeni yatırımlar, tevsi yatırımlar, modernizasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımlar ile entegrasyon yatırımları için teşviklerden yararlanmak mümkündür.

Mevcut Projeye İlave Yatırım Yapılması Durumunda Teşvik Alınabilir Mi?

Dikey Kent Tarımı yatırımları kapalı alanda yapılan projelerdir. Genellikle fiziki koşullar alanı büyütmeye izin vermez. Ancak aynı il ve ilçede olmak kaydıyla toplam alanın artırılması halinde tevsi (kapasite artışı) projesi yapılarak yeni bir teşvik alınabilir. Kapasite artışı olması halinde ilave edilen katman alanının da en az 1.000 m2 olması şartı aranır.

Dikey Kent Tarımı Yatırımları Neden Tercih Edilir?

Daha küçük yatırım alanı içerisinde katmanlar halinde kurulan üretim tesisi çok daha geniş bir üretim alanı sunar. Yapay ışık ve kontrollü iklim koşulları dış etkenlerden etkilenmez. Yapay ışık ile yapılan fotosentez üretim verimini artırır. Su, gübre ve ilaç kullanımı minimum seviyededir. Birim alandan alınan üretim verimi çok yüksektir. Bu yönleriyle kontrollü dikey kent tarımı yatırımları çevreci, verimli, ekonomik, organik, teknolojik ve esnektir.

Dikey Kent Tarımı Yatırımlarında Hangi Ürünler Yetişir?

Dikey Kent Tarımı yatırımlarında özellikle sebze ve meyveler yetişir. Yatırımın bulunduğu bölgede hangi ürünlere talep varsa bunların yetiştirilmesine imkan vardır. Ayrıca, yıl içerisinde dönemsel olarak yetiştirilecek ürünler kolaylıkla değiştirilebilir. Her geçen gün gelişen bu yöntem ile yetiştirilebilecek tarımsal ürünlerin sınırı yoktur.

Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Dikey Kent Tarımı için düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi başvuru ücreti toplam sabit yatırım tutarına göre belirlenir. 2024 yılı için Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili gelişmeleri takip etmek ve bu yıl uygulanan başvuru ücretlerini incelemek için buradan ilgili sayfamızı ziyaret edin: Yatırım Teşvik Belgesi 2024

 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Dikey Kent Tarımı Yatırım Teşvikleri" ve hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image