Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri,ülkemizde plastik ürünleri imalatına yönelik yatırımlara verilen teşvikler, avantajlar ve diğer devlet destekleridir. Ülkemiz plastik sektörü son derece gelişmiş, çeşitlenmiş ve kapsamlı bir seviyededir. Türkiye'nin plastik sektörü tüm ürünleri üretebilecek ve dünyayla rekabet edebilecek seviyeye ulaşmıştır. Güncel uygulamalar ışığında Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri bu sayfamızda A'dan Z'ye tüm yönleriyle ele alınmıştır.



Plastik Sektörü Nedir?

Plastik Sektörü her türlü plastik malzemenin üretimi, işlenmesi, geri dönüşümü, yeniden kullanımı ve dağıtımı faaliyetlerini içeren imalat sektörüdür. Plastik tanım olarak polimer adı verilen organik bileşiklerden üretilir. Hafif, dayanıklı ve kolay şekillendirilen bir malzemedir. Plastikler günümüzde neredeyse tüm alanlarda kullanılmaktadır.


Plastik Çeşitleri Nelerdir?

Plastik Çeşitleri kullanım alanına göre polimer hammaddesinin ve formülasyonun değiştirilmesi yoluyla oluşturulur. Günümüzde çok sayıda farklı plastik ürünü bulunmaktadır. Her birinin özellikleri, avantajları ve kararsız yönleri birbirinden farklıdır. Bir plastik türünün kullanımı bazı yönlerden avantajlı olmaktadır. Bu nedenle, plastikler kullanım yönüne göre farklılaşarak üretilmektedir. Plastik ürün çeşitlerinin özeti aşağıdaki görselde yer alır.


Plastik Ürün Çeşitleri

Endüstride kullanılan en yaygın plastik ürün çeşitleri aşağıdaki tabloda detaylandırılmıştır.


  1. 1. Termoplastikler: Isıtılarak homojen sıvı haline getirildikten sonra şekillendirilen ve daha sonra soğutulduğunda katılaşan plastiklerdir. Termoplastikler yeniden ısıtılarak eritilir ve tekrar şekillendirilebilir. Bu nedenle geri dönüşüme çok açık ve verimli üretim sürecine sahiptir.
  2. 2. Elastomerler: Yalıtım özellikleri gelişmiş, deformasyona dayanıklı ve uzun ömürlü plastiklerdir. Elastomerlerin önemli bir özelliği kimyasallara ve korozyona dayanıklı olmalarıdır. Elastomerler diğer malzemelerle kolay karışarak kompozit malzemeler oluştururlar.
  3. 3. Biyoplastikler: Plastik malzemelerin çevreye zararlarının iyi anlaşılmasının ardından her türlü biyolojik kaynak çeşitli işlemlere tabi tutularak plastik ürünlere dönüştürülmektedir. Biyoplastiklerin en büyük özelliği doğada kısa sürede biyo bozunur olmalarıdır.
  4. 4. Mühendislik Plastikleri: Teknik kullanımlı veya mühendislik alanında kullanılan plastiklerdir. Kullanım alanına göre çeşitli yönlerden özellikleri geliştirilmiş malzemelerdir. Mühendislik plastikleri ısı direnci, yüzey özellikleri, korozyon dayanımı, mekanik dayanım gibi gelişmiş özelliklere sahiptir.
  5. 5. Genleşebilen Polistirenler: Genleşmiş polistirenler ya da kısaca polistirenler çok hafif, özkütlesi düşük, ısı yalıtımı çok yüksek malzemelerdir. Yalıtım ürünleri ve dayanıklı ambalaj malzemelerinin üretiminde kullanılır.

Plastik Sektörü Yatırımları Nelerdir?

Plastik sektörü yatırımları her çeşit plastik ürünün işlendiği, üretildiği, saklandığı, geri dönüştürülüğü, geliştirildiği ve tasarlandığı yatırımlardır. Plastik sektörü yatırımları şu şekilde sınıflandırılır;


  1. 1. Plastik Üretimi ve İşleme Yatırımları: Plastik hammaddelerinin işlendiği ve plastikten mamul ürünlerin imalatının yapıldığı tesislerdir. Plastik ekstrüzyon, enjeksiyon, şişirme ya da rotasyon gibi tekniklerle hammaddeler işlenerek plastik ürünleri üretimi yapılır. Plastik yatırım teşviklerinin en yaygın biçimde uygulandığı plastik yatırımlarıdır.
  2. 2. Plastik Geri Dönüşüm Yatırımları: Plastik ürünlerinin çevreye olan etkilerini en aza indirmek amacıyla kullanılmış plastiklerin yıkandığı, kırıldığı, eritildiği, granül haline getirilerek geri dönüştürüldüğü tesislerdir. Plastik geri dönüşüm tesisleri çok önemli bir teşvik türü olan Öncelikli Yatırım Teşviklerinden yararlanmaktadır.
  3. 3. Yeşil Plastik Teknolojileri Yatırımları: Petrol türevlerinden elde edilen plastiklerin yerini alması için çevreci ve yeşil plastik hammaddelerin işlendiği tesislerdir. Sürdürülebilir ve çevre dostu yeni nesil plastiklerin üretiminin yapıldığı bu yatırımlar oldukça yüksek oranda teşvik edilmektedir.
  4. 4. Ar-Ge ve İnovasyon: Yeni nesil plastik ürünlerin ve hammaddelerin üretimine yönelik ar-ge ve inovasyon faaliyetleri ile bu faaliyetler neticesinde elde edilen teknolojik plastiklerin seri üretimine yönelik yatırımlardır.

Plastik yatırımları ülkemizde son derece çeşitli ve kapsamlı bir durumdadır. Bu nedenle, ülkemiz teşvik tedbirleri çerçevesince plastik sektörü yatırım teşvikleri de son derece çeşitlendirilmiştir.


Plastik Sektörü Yatırımları

Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri sektörün çeşitliliği ile orantılı şekilde çeşitlendrilmiş bir teşvik mekanizmasıdır. Birçok kriter doğrultusunda değerlendirme yapılarak teşvikler uygulanmaktadır. Plastik sektörü yatırım teşviklerini değerlendirmek için projenin geçmişini, mevcut durumunu ve ileride yapılabilecek olası çeşitlendirmeleri dikkate almak gerekir. Bu sayede plastik ürünleri imalatı yatırım teşviklerinden en yüksek seviyede yararlanmak mümkün olacaktır. Plastik sektörü yatırım teşvikleri; genel, bölgesel ve öncelikli nitelikte olabilir. Bunların her birini başlıklar halinde detaylandıralım.


Plastik Sektörü Yatırım Teşvik Unsurları

1. Plastik Sektörü Genel Yatırım Teşvikleri

Ülkemizde yer alan tüm il ve ilçelerde plastik sektörüne teşvik verilmektedir. 6. bölge haricinde kalan tüm bölgelerde plastik ürünleri imalatına Genel Yatırım Teşvik Belgesi verilir. Bölgelere göre asgari yatırım tutarını sağlayan genel nitelikli plastik yatırım teşvikleri şunlardır;


  1. 1. KDV İstisnası: Plastik üünleri üretiminde kullanılacak her türlü makine ve teçhizat KDV istisnasından yararlanır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Plastik üretimine, şekillendirilmesine ve işlenmesine yönelik tüm makine ve ekipman gümrük vergisi muafiyetinden faydalanır.

2. Plastik Sektörü Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Plastik sektöründe çeşitli özel durumlarda Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi alınmasına imkan vardır. Aşağıdaki yatırımlar için bölgesel nitelikli plastik yatırım teşvikleri uygulanmaktadır.


  • 1. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yatırımları: Plastik ihtisas organize sanayi bölgesi (OSB) içerisinde yapılacak yatırımlar için bölgesel yatırım teşvikleri verilir.
  • 2. Otomotiv Ürünleri İmalatı: Plastikten mamül otomotiv parçalarının üretimine yönelik yatırımlar için bölgesel nitelikli yatırım teşvik belgesi düzenlenir.
  • 3. Havacılık ve Savunma Sanayi Yatırımları: Havacılık ve savunma sanayi parçaların üretimine yönelik plastik ve plastik polimerlerinden mamul kompozit malzemelerin üretimi yapılan yatırımlara bölgesel teşvikler sağlanır.
  • 4. 6. Bölge Yatırımları: Ülkemiz teşvik sisteminde 6. bölgede yer alan plastik sektörü yatırımları için bölgesel yatırım teşvikleri sağlanır.

  • Bölgesel yatırım teşviklerinden yararlanan plastik sektörü yatırımları için yatırımın bulunduğu bölgenin destek oranları uygulanır. Bölgelere uygulanan plastik sektörü yatırım teşvikleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur.



    Plastik Sektörü Yatırımları Bölgesel Teşvikler ve Oranları
    Destek Unsuru 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
    KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Vergi İndirimi(%) 50% 55% 60% 70% 80% 90%
    Yatırıma Katkı Oranı(%) 15% 20% 25% 30% 40% 50%
    SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
    SGK Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
    Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
    Faiz/Kar Payı Desteği (TL) YOK YOK 3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan
    Faiz/Kar Payı Desteği (Döviz) YOK YOK 1 Puan 1 Puan 2 Puan 2 Puan
    Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Damga Vergisi ve Harç İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Bina İnşaat Harcı Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Belediye Harçları Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Teşvikli Finansal Kiralama VAR VAR VAR VAR VAR VAR
    Kredi ve Finansman Kolaylıkları VAR VAR VAR VAR VAR VAR

    Dipnot: Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerde ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ya da Endüstri Bölgesi (EB) içerisinde yapılacak yatırımlar vergi indirimi ve istihdam destekleri için bir alt bölgenin oranlarından yararlanır.


    ► Yatırımınızın hangi bölgede olduğunu bilmiyor musunuz? Hemen öğrenmek için: Yatırım Teşvik Haritası


    3. Plastik Sektörü Öncelikli Yatırım Teşvikleri

    Plastik sektöründe yapılacak ar-ge, inovasyon ve teknolojik ürünlerin üretimi ile plastik ürünlerin geri dönüşümüne yönelik yatırımlar için Öncelikli Yatırım Teşvikleri verilmektedir. Öncelikli yatırım teşvikleri İstanbul ili de dahil olmak üzere 5. bölgenin bölgesel desteklerinden oluşur. Plastik sektörü öncelikli yatırım teşviklerinden yararlanacak yatırımlar şunlardır;


    1. • KOSGEB, TÜBİTAK ya da Bakanlıkça onaylanan bir Ar-Ge projesi neticesinde elde edilen plastik ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar öncelikli teşvik edilir.
    2. • Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR) düzenlenen ürünlerin seri üretimine yönelik plastik ürüner imalat yatırımlarına öncelikli nitelikte bir Yatırım Teşvik Belgesi verilir.
    3. • Plastik tesisleri ile ilgili yapılacak dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımları öncelikli sisteme dahildir.
    4. • Plastik ürünlerin geri dönüşümüne yönelik yapılacak her çeşit yatırım öncelikli teşvikler kapsamındadır.

    Bu şartları sağlayan plastik sektörü yatırımları için 5. bölgede uygulanan bölgesel yatırım teşvikleri uygulanır. 6. bölgede yapılacak plastik sektörü yatırımları için ise kendi bölgesinde uygulanan bölgesel teşvikler uygulanır.


    Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri Yararlanma Kriterleri

    Plastik Sektöründe Yatırım Teşviklerinden yararlanma kriterlerinin en başında asgarş sabit yatırım tutarı gelir. Plastik ürünleri üretimine yönelik projenin niteliği, kapsamı, ürünlerin özelliği, ar-ge ve inovasyon çalışmalarının varlığı önemlidir. Günümüzde plastik sektörü yatırımları için bölgelere göre uygulanan asgari sabit yatırım tutarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


    Yatırım Teşvik Kriterleri 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
    Asgari Yatırım Tutarı (TL) 3 Milyon 3 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon

    Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

    Plastik Sektörü Yatırım Teşviklerini almak için yatırım projesinin sınırlarının iyi belirlenmesi gerekir. Plastik sektörünün çeşitliliği, yatırım teşviklerinin kapsamlı tanımlanmış olması bu projelerin hassasiyetle hazırlanmasını gerektirir. Doğru yatırım teşvik sisteminden faydalanmak için projenin doğru hazırlanması en önemli detaydır. Plastik sektörü yatırım teşviklerinden yararlanmak için aşağıdaki adımları izlenmesi gerekir.


    1. 1. Projelendirme: Yatırım projesi, üretilecek ürünler, entegrasyon, üretim teknolojisi ve formülasyon belirlenir. Varsa ar-ge ve inovasyon olanakları araştırılır. Tüm yönleriyle yatırı projesi ortaya konur.
    2. 2. E-TUYS Yetkilendirme: Yatırım Teşvik Belgesi almak için kullanılacak E-TUYS sisteminde genel bir kural olarak ilk iş yetkilendirme yapılması gerekir.
    3. 3. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Yatırım projesi, başvuru belgeleri, borcu yoktur yazıları, proje çizimleri ve tanıtım dosyası elektronik ortamda bakanlık onayına sunulur.
    4. 4. Takip ve Sonuçlandırma: Başvuru dosyası ilgili dairede değerlendirilirken takip edilir. Talep edilen ilave bilgi ve belgeler formatına uygun biçimde ve hızla tamamlanır.

    Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri İçin Gerekli Belgeler

    Plastik sektöründe Yatırım Teşvik Belgesi almak için gerekli belgeler şirket evrakları, projeye ilişkin evraklar ve teşvik başvuru evraklarıdır. Başvuru sırasında yatırımcı bilgilerinin yer aldığı vergi levhası, imza sirküleri, ticaret veya esnaf sicil gazeteleri ve hazirun cetveli gerekir


    Bunların yanı sıra plastik yatırım projesine ilişkin kapasite, üretilecek ürünler ve ürün grupları, mevcut üretimi gösterir Kapasite Raporu, makine ve teçhizat listeleri, proje tanıtım dosyası ve gerekli hallerde çevresel etki değerlendirme belgesi hazır edilmelidir.


    Yatırım teşvik başvuruları için beyan ve taahhüt, dilekçe ve ayrıca SGK Borcu Yoktur Belgesi (tercihen barkodlu e-borcu yoktur belgesi) alınmalıdır. Halihazırda üretim bulunan tesisleri için SGK İl Müdürlüğünden başvuru öncesi 6 ay için aylık çalışan sayısını gösterir yazının da alınması gerekir.


    Öncelikli yatırım konularına ilişkin yapılacak başvurularda ise projenin öncelikli şartları taşıdığına dair belgeler ile birlikte ar-ge projesinin kabul edildiğine ilişkin ilgili kurumdan yazı alınması gerekir.


    Plastik Yatırımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Plastik sektöründe yatırım teşviklerinden yararlanmak için dikkat edilmesi gerekenler, özel durumlar, riskler ve kısıtlar aşağıda listelenmiştir. Tüm plastik sektörü yatırımlarında bu hususlara dikkat edilmesi büyük önem taşır.


    1. 1. Yatırım yerini doğru belirleyin. Mümkün olduğunda alt bölgelerde veya ihtisas organizesanayi bölgelerinde yatırım yapmak için gerekli araştırmayı yapın.
    2. 2. Asgari sabit yatırım tutarına dikkat edin. Yatırım Teşvik Belgesi almak için yatırımın bulunduğu bölgedeki sabit yatırım alt sınırlarına dikkat edin.
    3. 3. Üretime konu edilecek plastik ürünlerini iyi belirleyin. Yeni nesil teknolojilerin dahil edildiğ projeler için daha fazla teşvik alınması mümkündür. Bu nedenle, üretime konu edilecek plastik ürünlerine ilişkin sektörel fırsatlara dikkat edin.
    4. 4. Ar-ge ve inovasyon çalışmaları yapın. Geleneksel üretim teknolojilerini daha ileri seviyelere taşıyacak, özellikleri geliştirilmiş yeni nesil plastik ürünlerin geliştirildiği ar-ge ve inovasyon çalışmaları yapın. Bu çalışmalar için ayrıca ar-ge desteklerinden yararlanın.
    5. 5. Yatırıma başlamadan önce mutlaka Yatırım Teşvik Belgenizi hazır edin. Ayrıca, yatırım dönemi boyunca önemli tarihlere dikkat ederek gerekli başvuruları zamanında yapın.
    6. 6. Yatırım Teşvik Belgenini kapsamını ve desteklerin sınırlarını iyi anlayın. Gerekli hallerde doğru uzmanlardan danışmanlık desteği alın. Bu hizmet size mutlaka ilave destek olarak geri dönecektir.
    7. 7. Yatırım Teşvik Belgesinin destekleri kadar yükümlülüklerine de dikkat edin. Devlet destekleri uygularken bunların yanında çeşitli yükümlülükler de koyar. Bunları yerine getirdiğinizden emin olun.

    Benzer Sektörü İnceleyin: Plastik ürünleri ile kauçuk ürünleri birbirine benzer ürünlerin imalatı yapılan tesislerdir. Bazı tesislerde plastik ve kauçuk ürünler birlikte üretilir. Kauçuk sektörüne verilen teşvikler için: Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri


    Sık Sorulan Sorular

    Plastik sektörü yatırımlarına sağlanan teşviklerle ile ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları aşağıda sunulmuştur. Bunların haricinde ihtiyacınız olan diğer tüm konular için bize danışabilirsiniz.


    Plastik Sektörü Yatırımları Hangi Desteklerden Yararlanır?

    Plastik sektörü yatırımları; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi, vergi indirimi, SGK primi işveren hissesi desteği, SGK primi işçi hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, faiz ya da kar payı desteği ve bina inşaat harcamalarında KDV istisnası desteklerinin tamamından yararlanır.

    Hangi Plastik Sektörü Yatırımları İçin Teşvik Verilir?

    Plastik sektöründe yapılacak komple yeni yatırımlar, tevsi (kapasite artışı) yatırımları, modernizasyon yatırımları, entegrasyon yatırımları ve ürün çeşitlendirme yatırımları için teşvik verilir.

    Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri İçin Uygulanan Özel Şartlar Nelerdir?

    Plastik sektöründe planlanan yatırımların proje ile uyumlu gerçekleşmesi, yatırım bütünlüğünün sağlanması, asgari üretim kapasitesinin tesis edilmesi gerekir. Ayrıca, teşvikli makine ve teçhizatın yatırım yerinde 5 yıl süreyle faaliyet zorunluluğuna uyumlu kullanılması şarttır.

    Plastik Sektörü Yatırımlarına Teşvik Belgesi Alınabilir Mi?

    Plastik ürünler imalatı, plastik geri dönüşüm, plastik ambalaj malzemeleri üretimi, plastik ürünler tasarımı, plastik kompozit malzemelerin geliştirilmesi, biyoplastikler ve yeni nesil polimer plastiklerin üretimi için Yatırım Teşvik Belgesi alınabilir.

    Plastik Sektörü Yatırımlarında Alt Bölge Desteklerinden Nasıl Yararlanılır?

    Organize sanayi bölgelerinde, endüstri bölgelerinde, alt bölge desteğinden yararlanacak ilçelerde yapılacak yatırımlar ile ar-ge ve inovasyon faaliyetleri neticesinde elde edilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar alt bölge desteklerinden faydalanır.

    Plastik Sektöründe Alınacak Yatırım Teşvik Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?

    Plastik sektöründe yapılacak yatırımlar için düzenlenen belgeler aksine bir hüküm olmadığı sürece 3 yıl geçerlidir. Talep edilmesi halinde 1,5 yıl kadar ilave süre alınması mümkündür. Bununla birlikte plastik sektörü yatırımcıları toplam 4,5 yıl (54 ay) teşvikli yatırım süresine sahip olurlar.

    Bölgesel Plastik Sektörü Yatırım Teşviklerinden Yararlanacak İller Hangileridir?

    Plastik sektöründe bölgesel yatırım teşviklerinden Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van illeri yararlanır.

     

    © 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
    * Bu sayfa "Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri" ve "Plastik Sektörü Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

    Plastik Sektörü Yatırım Teşviklerinden Kolayca Yararlanmak İster Misiniz?

    Plastik sektörü yatırım teşvikleri için profesyonel danışmanlık ile hızlı ve kolay sonuç alın.