Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri, ülkemizde kauçuk ve kauçuk ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, saklanması ve geliştirilmesi faaliyetlerine verilen devlet destekleridir. Kauçuk ürünler birçok gelişmiş özelliği sayesinde çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çeşitli üretim yöntemleri ile doğal ve sentetik kauçuklar işlenerek yeni ürünler geliştirilir. Günümüzde uygulanan Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri tüm yönleriyle ele alınmıştır.



Kauçuk Nedir?

Kauçuk doğal kaynaklardan yani kauçuk ağaçlarından (Ficus Elastica) ya da petrokimyasallardan sentetik olarak elde edilen polimer malzemedir. Kauçuk sektörü ise bu elastomerin üretildiği, işlendiği, geliştirildiği ve geri dönüştürüldüğü sektördür. Doğal kauçuk ya da tabii kauçuk ağaçlardan elde edilen doğal bir malzemedir. Öte yandan, sentetik ya da yapay kauçuk olarak adlandırılan malzeme ise petrokimyasal prosesler neticesinde elde edilen yapay bir polimerdir. Kauçuk ve kauçuktan üretilen ürünler esnek, uzun ömürlü, suya dayanıklı, yalıtım özellikleri iyi ve kimyasalara dirençli malzemelerdir. Bu özellikleri nedeniyle kauçuk malzemeler günümüzde çok çeşitli olup, her birinin kullanım alanı birbirinden farklıdır.


Kauçuk Üretim Teknikleri Nedir?

Kauçuk üretimi çok çeşitlidir. Günümüzde ürün çeşitliliği ile paralel biçimde üretim teknikleri de gelişmiştir. Endüstride en yaygın kullanılan ve yatırım teşvikleri uygulanan kauçuk üretim teknikleri şunlardır;


  1. 1. Enjeksiyon Kalıplama: Ham kauçuk formülasyona göre katkı malzemeleriyle karıştırır, ısıtılır ve enjeksiyon sistemi ile kalıplama yapılır. Sıcak kauçuk kalıbın şeklini alır ve daha sonra soğutularak kullanılır. Lastik parçalar, contalar, kapaklar ve bazı mekanik parçalar bu şekilde üretilir.
  2. 2. Ekstrüzyon: Isıtılan kauçuk malzemenin kalıp geçirildikten sonra profile uygun şekil almasını sağlar. Ekstrüzyon presi kullanılarak üretim yapılır. Kauçuk ekstrüzyonunda üretim süreklidir. Bu özelliği sayesinde hortumlar, borular ve profiller gibi uzun ve sürekli parçaların üretilmesi mümkündür.
  3. 3. Vulkanizasyon: Ham kauçuk sülfür veya başka çapraz bağlayıcılar ile ısıtılarak birleştirilir. Vulkanize kauçuk daha dayanıklı ve elastik bir form alır. Su, sıcaklık, kimyasallar ve aşınma direnci artar. Lastik ve otomotiv endüstrisinde vulkanize kauçuklar kullanılır.
  4. 4. Kalenderleme: Kalenderleme ruloları kullanılarak kauçuk malzeme belirli bir kalınlıkta levhalar haline getirilir. Daha pürüzsüz ve geniş yüzeyler elde edilmesi için kalenderleme yapılır. Kauçuk yapı malzemeleri ve levhalar bu yöntemle üretilir.

Kauçuk Yatırımları Nelerdir?

Kauçuk yatırımları kauçuk üretiminin yapıldığı ya da kauçuk ürünlerin üretildiği, geliştirildiği ve geri dönüştürüldüğü tüm yatırımlardır. Başta lastik endüstrisi olmak üzere tekstil, ayakkabı, inşaat ve yapı malzemeleri, elektrik ve elektronik, tıp, sağlık uygulamaları, spor malzemeleri ve yalıtım ürünleri ile ilgili sektörlerin çoğunda kauçuk kullanılır. Kauçuk yatırımlarına ilişkin detaylar aşağıda verilmiştir.


  1. 1. Lastik Sanayi Yatırımları: Otomobil, kamyon, bisiklet, traktör ve diğer birçok araçta kullanılan iç ve dış lastikler kauçuktan üretilir.
  2. 2. Tekstil Kauçukları: Kauçuk malzemeler diğer kumaşlarla kaplanarak su geçişmez özellikte teknik tekstiller üretilir. Yağmurluklar, botlar, su geçirmez elbiseler kauçuk kullanılarak üretilir. Ayrıca, suni deri ve latex gibi çeşitli yapay kauçuk ürünler de tekstil sanayisinde yaygın biçimde kullanılır.
  3. 3. İnşaat ve Yapı Malzemeleri: Zemin kaplamaları, duvar ve tavan kaplamaları, çatı kaplamaları ile conta gibi çeşitli inşaat malzemeleri kuçuktan imal edilir. Ayrıca, her çeşit sızdırmazlık katmanı, jeomembranlar, yalıtım malzemeleri bu malzeme ile imal edilir.
  4. 4. Elektrik ve Elektronik Yatırımları: Kablo ve tellerin izolasyonu, kablo kaplamaları, elektronik contaları gibi çeşitli bileşenler elektrik devrelerinde ve elektronik malzemelerin birçoğunda kullanılır.
  5. 5. Tıp ve Sağlık Endüstrisi: Tıbbi ve cerrahi eldivenler, lastikler, koruyucular ve diğer birçok tıbbi tüketim ürünü kauçuktan üretilmektedir.
  6. 6. Spor Malzemeleri: Spor ayakabıların tabanları, spor salonlarının zemin kaplamaları, tenis topları, şişirilen topların iç lastikleri ve diğer birçok spor malzemesinde kauçuk ürünler kullanılır.
  7. 7. Deprem İzolatörleri: Deprem hasar önleyici sismik izolatörler, epoksi öngerme halatları ve taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları gibi birçok deprem tertibatı kauçuktan üretilir.

Kauçuk Sektörü Yatırımları

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri yatırımın karakteristik değerlerine göre farklı kapsamlarda uygulanan devlet destekleridir. Kauçuk ürünlerin her türlü işleme tabi tutulduğu tesisler için yatırım teşviklerinin uygulanması mümkündür. Fakat üretim tekniği ve yatırım özelliklerine göre teşviklerin kapsamı değişir. Kauçuk Sektörü, genel, bölgesel ve öncelikli teşvik sistemleri kapsamında desteklenir. Şimdi bunların her birini detaylı inceleyelim.


Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvik Unsurları

Kauçuk Sektörü Genel Yatırım Teşvikleri

Asgari sabit yatırım tutarı kriterini sağlayan kauçuk yatırımları için Genel Yatırım Teşvikleri alınması mümkündür. 1. ve 2. bölgelerde asgari 3 milyon, 3. bölgede asgari 1,5 milyon Türk Lirası yatırım tutarına sahip kauçuk sektörü yatırımları için Genel Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Kauçuk Sektörü Genel Yatırım Teşvikleri kapsamında sağlanan destekler şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Kauçuğun işlenmesi ile ilgili her çeşit ana üretim makinesi ile tesiste kullanılacak yardımcı teçhizatın tamamı Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnasından yararlanır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Kauçuk işleme ile ilgili makineler için gümrük vergisi muafiyeti verilir.

Kauçuk Sektörü Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Kauçuk Sektörüne Bölgesel Yatırım Teşvikleri yalnızca 4., 5. ve 6. bölgelerde verilir. Bölgesel teşvikler çok daha kapsamlıdır. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyini eşitlemek amacıyla 4. bölgede görece az, 5. bölgede daha fazla, 6. bölgede ise en yüksek oranda uygulanır. İlk 3 bölgede ise bölgesel değil genel teşvik sistemi uygulanır. Kauçuk Sektörü Bölgesel Yatırım Teşvikleri aşağıdaki gibidir:


Destek Unsuru 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
KDV İstisnası VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR
Vergi İndirimi(%) 70% 80% 90%
Yatırıma Katkı Oranı(%) 30% 40% 50%
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
SGK Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK 10 YIL
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK 10 YIL
Faiz/Kar Payı Desteği (TL) 4 Puan 5 Puan 7 Puan
Faiz/Kar Payı Desteği (Döviz) 1 Puan 2 Puan 2 Puan
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç İstisnası VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harcı Muafiyeti VAR VAR VAR
Belediye Harçları Muafiyeti VAR VAR VAR
Teşvikli Finansal Kiralama VAR VAR VAR
Kredi ve Finansman Kolaylıkları VAR VAR VAR

Dipnot: Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerde ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ya da Endüstri Bölgesi (EB) içerisinde yapılacak kauçuk ürünleri imalatı yatırımlar vergi indirimi ve istihdam destekleri için bir alt bölgenin oranlarından yararlanır.


► Yatırımınızın hangi bölgede olduğunu bilmiyor musunuz? Hemen öğrenmek için: Yatırım Teşvik Haritası


Kauçuk Sektörü Öncelikli Yatırım Teşvikleri

Kauçuk yatırımlarının önemli bir bölümü ülkemiz için önceliklidir. Teşvik sisteminde tanımlanan Öncelikli Yatırım Konuları arasında yapılacak yatırımlar hangi bölgede olduğuna bakılmaksızın 5. bölgenin teşviklerinden ve bu bölgede uygulanan destek oranlarından yararlanır. Kauçuk Sektöründe Öncelikli Yatırım Teşviklerinden yararlanabilecek konular şunlardır;


  1. • Kauçuk ürünlerin geri dönüşümü yatırımları.
  2. • Vulkanize kauçuktan taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları ile deprem hasar önceliyi sismik izolasyon cihazları ve epoksi kaplı öngerme halatları üretimine yönelik yatırımlar.
  3. • TÜBİTAK, KOSGEB ve bakanlık tarafından kabul edilen Ar-Ge projeleri kapsamında geliştirilen kauçuk ürünlerinin üretimine yönelik yatırımlar.
  4. • Kauçuktan veya kauçuk kompozit malzemelerden üretilen savunma sanayi ve havacılık parçalarının imalatı yatırımları.
  5. • Yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik yapılacak kauçuk üretimi yatırımları.
  6. • Kauçuk ürünlerin geri dönüşümünün yapıldığı yatırımlar.

Yukarıda sayılan konularda yapılacak kauçuk yatırımları için 5. bölgede uygulanan bölgesel yatırım teşvikleri uygulanır. 6. bölgede yapılacak yatırımları için ise kendi bölgesinde uygulanan bölgesel teşvikler uygulanır.


Yararlanma Kriterleri Nelerdir?

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşviklerinden yararlanma kriterleri teşvik mevzuatında tanımlanmıştır. Teşviklerden yararlanmak için kauçuk üretim tesislerinin sağlaması gereken kriterler bölgelere göre aşağıdaki gibidir.


Yatırım Teşvik Kriterleri 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
Asgari Yatırım Tutarı (TL) 3 Milyon 3 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşviklerinden yararlanmak için üretim yerini ve tekniklerini belirlemek gerekir. Yatırım projesinin temel detayları belirlendikten sonra aşağıdaki adımlar takip ederek yatırım teşviklerinden yararlanmak mümkündür.


  1. 1. Yatırım Projesini Hazırlamak: Kauçuk ürünlerin üretimine yönelik yatırım projesi oluşturulur. Üretimde kullanılacak teknik ve prosesler belirlenir. Üretim ile uyumlu makine ve teçhizat listesi hazırlanır.
  2. 2. E-TUYS Yetkilendirme: Yatırım Teşvik Belgesi alınması için ilk iş E-TUYS sisteminde bir yetkili tanımlanır. Bu kişi teşvikle ilgili tüm sürecin sorumluluğunu üstlenecek kişidir. Bundan sonraki işlemlerin tamamını yürütmek durumundadır.
  3. 3. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Yatırım projesi, proje tanıtım dosyası, başvuru evrakları, SGK borcu yoktur ve diğer belgeler ile başvuru hazırlanır. Üretim tekniğine göre vulkanizasyon ve özellikle eritme/ergitme varsa Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi de başvuruya eklenir.
  4. 4. Takip ve Sonuçlandırma: Kauçuk sektörü çeşitli ve kapsamlıdır. Bu nedenle, başvuruyu değerlendiren sektör dairesinin projeye ilişkin soruları ve bilgi talepleri olacaktır. Talep edilen bilgi ve belgeler ivedilikle tamamlanarak

Detaylarıyla birlikte Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır konusunu bilmek size çok fayda sağlar. Ardından, başvuru ve yatırım dönemi işlemlerinin yürütüleceği E-TUYS kullanımını öğrenmeniz gerekecektir. E-TUYS sistemi hakkında detaylı bilgi almak için: E-TUYS Sistemi sayfamızı mutlaka inceleyin.


Kauçuk Sektörü Yatırım Teşviklerinde Gerekli Belgeler

Kauçuk Sektöründe Yatırım Teşvik Belgesi almak için gerekli belgeler şunlardır;


  1. 1. Dilekçe: Yatırım Teşvik Belgesi talebine ilişkin dilekçenin yatırımcı tarafından imzalanması gerekir.
  2. 2. Beyan ve Taahhüt: Yatırım dönemi boyunca teşvik mevzuatına, belgede kayıtlı şartlara ve belgenin getirdiği şartlara uygun hareket edileceğine ilişkin kaşeli ve imzalı beyan ve taahhüt.
  3. 3. Proje Tanıtım Dosyası: Yatırımın karakteristik değerlerinin ve ön fizibilite çalışmasının yer aldığı proje tanıtım dosyası.
  4. 4. Şirket Evrakları: Vergi levhası, imza sirküleri, ticaret veya esnaf sicil gazeteleri ile varsa hazirun cetveli.
  5. 5. SGK Borcu Yoktur: Şirketin Türkiye genelinde borcu bulunmadığına dair 5510 sayılı Kanunun altıncı maddesine göre alınmış borcu yoktur yazısı ya da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına verilmek üzere alınacak e-Borcu Yoktur Belgesi.
  6. 6. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi: Çevresel etki değerlendirmesine tabi yatırımlar için eşik değere göre alınacak ÇED Kapsam Dışı, ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Olumlu kararı ve belgesi gerekir.
  7. 7. Kapasite Raporu: Mevcut üretim tesisi bulunan yatırımlar için mevcut üretim profili ile güncel kapasitelerin yer aldığı belge.
  8. 8. Mevcut İstihdam Yazısı: Şirketin başvuru öncesi 6 ay için aylık çalışan sayısını gösterir belgedir. Yalnızca mevcut üretim tesisleri için alınır.
  9. 9. Makine ve Teçhizat Listeleri: Üretim prosesi ile uyumlu şekilde oluşturulacak yerli ve/veya ithal makine teçhizat listeleri.
  10. 10. OSB Yazısı: OSB içerisinde yer alan yatırımlar için ilave teşvik almak için OSB Yönetiminde arsa tahsisi ya da tesisin OSB sınırları içerisinde olduğuna dair yazı alınması gerekir.

Kauçuk Sektörü Yatırımları Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatırım teşviklerinden yararlanırken sektörel bazı hassasiyetler ve dikkat edilecek detaylar vardır. Kauçuk Sektörü Yatırımlarında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;


  1. 1. Yatırım yerine göre uygulanan teşvik sistemi değişir. Bu nedenle, mümkünse kauçuk sektörü yatırımlarını 4., 5. veya 6. bölge illerinde tercih etmek faydalıdır.
  2. 2. Kauçuk sanayi yatırımları için ilave teşvik almak için Organize Sanayi Bölgesi (OSB) veya Endüstri Bölgeleri (EB) iyi bir alternatiftir.
  3. 3. Yeni nesil ürünlerin geliştirilmesiiçin yapılacak Ar-Ge çalışmaları neticesinde yeni ürünlerin üretimine daha fazla teşvik verilir.
  4. 4. Ürün gruplarının çeşitlendirilmesi, yeni olanakların araştırılması faydalıdır.
  5. 5. Kauçuk malzemelerin geri dönüşüm olanakları araştırılmalıdır. Entegre geri dönüşüm tesislerinin kurulması hem daha fazla teşvik alınmasını sağlar hem de hatalı ürünlerin yeniden kullanımı sayesinde üretim verimini artırır.
  6. 6. Teşvikli makinelerin satışı 5 yıl boyunca yasaktır. Bu nedenle, teşvik kapsamında yapılan yatırımın kısmen veya tamamen satılması, devredilmesi, ihraç edilmesi veya kiralanması halinde işlem yapmadan önce bakanlıktan izin alınmalıdır.
  7. 7. Yatırım dönemi boyunca teşvik mevzuatındaki değişiklikler izlenmeli, yeni revizyon koşulları ve ilave teşvik olanakları değerlendirilmelidir.
  8. 8. Doğru uzmanlardan danışmanlık desteği alma seçeneğini düşünün. Kapsamlı ve özel bir bilgi gerektiren teşvik sistemlerinde yeterli deneyimi bulunan kişilerden danışmanlık desteği almak her zaman avantajlıdır.

Benzer Sektörü İnceleyin: Kauçuk ürünleri ile plastik ürünleri birbirine benzer üretim konularıdır. Bazı tesislerde plastik ve kauçuk ürünler birlikte üretilir. Plastik sektörüne verilen teşvikler için: Plastik Sektörü Yatırım Teşvikleri


Sık Sorulan Sorular

Kauçuk ürünlerinin çeşitliliği, üretim tekniklerinin kapsamı ve teşvik sisteminin karmaşıklığı birçok soruyu beraberinde getirir. Yatırımcılar daha fazla destek almanın yollarını araştırır. Kauçuk Sektörü Yatırım Teşviklerine yönelik sık sorular sorular ve cevapları aşağıda yer almaktadır. Cevap bulamadığınız tüm sorularınız için bize danışabilirsiniz.


Kauçuk Sektörü Yatırımları Hangi Desteklerden Yararlanır?

Kauçuk sektörü yatırımları; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, SGK primi işveren hissesi desteği, SGK primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, faiz ya da kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi ve bina inşaat harcamalarında KDV istisnası desteklerinden yararlanır.

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri 2024 Yılında Nasıl Uygulanır?

Kauçuk sektörü yatırımlarına 2024 yılında genel, bölgesel ve öncelikli yatırım teşvikleri uygulanır. Teşvik sistemin farkını belirleyen yatırım yeri, yatırım tutarı, ürünlerin kapsamı, üretim tekniği ve ar-ge süreçlerinin varlığıdır.

Kauçuk Sektörüne Bölgesel Yatırım Teşvikleri Hangi İllerde Uygulanır?

Kauçuk sektöründe bölgesel yatırım teşviklerinden Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yozgat illeri yararlanır. Bu iller aslında 4., 5. ve 6. bölge illeridir.

Hangi Kauçuk Sektörü Yatırımları İçin Teşviklerden Yararlanabilir?

Kauçuk sektöründe yapılacak komple yeni yatırımlar, tevsi (kapasite artışı), modernizasyon, entegrasyon ve ürün çeşitlendirme yatırımları teşviklerden yararlanabilir.

Kauçuk Sektörü Yatırım Teşviklerinde Özel Durumlar ve Kısıtlar Var Mıdır?

Kauçuk sektöründe dikkate alınması gereken özel durumlar ve kısıtlar çevresel etki değerlendirmesidir. ÇED değerlendirmesi bulunmayan tesisler için yatırım teşviklerinden yararlanılamaz. Ayrıca, yeterli seviyede üretim yapılmayan yalnızca tasnif ve paketleme faaliyetlerinin yürütüldüğü tesisler için de yatırım teşvikleri uygulanmaz.

Teşvikli Kauçuk Sektörü Yatırımları Kaç Yılda Tamamlanmalıdır?

Kauçuk ve kauçuktan ürünlerin üretildiği yatırım için düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri 3 yıla ilave talep üzerine 1,5 yıl olmak üzere 4,5 yıl yani 54 aydır. Çok büyük ölçekli ve özellikli yatırımlar için özel koşullar altında daha fazla süre alınması da mümkündür.

 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvikleri" ve "Kauçuk Sektörü Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image