Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Gaziantep Yatırım Teşvikleri

Gaziantep Yatırım Teşvikleri

Gaziantep Yatırım Teşvikleri, 3. bölgede yer alan Gaziantep ilinde yapılması planlanan yatırım projelerine sağlanan devlet destekleridir. Bu desteklerden yararlanılabilmesi için yatırıma başlamadan öncelikle E-TUYS sistemi üzerinden başvuru yapılması ve Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekmektedir. Gaziantep ili Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almakta, teşvik yönünden ise gelişmişlik sırasına göre toplam 6 bölge arasında en gelişmiş 3. bölgede bulunmaktadır. Gaziantep, en kalabalık dokuzuncu ili olma özelliğine sahip olan oldukça büyük bir ildir. Gaziantep tam bir sanayi şehridir. Çok hızlı büyüyen, çeşitlenen ve gelişen bir sanayi yapısı bulunur. Gaziantep neredeyse tüm sektörlerde ürünlerin üretilebildiği çok büyük kapasiteye sahip bir ildir. Gaziantep ilinde her yıl sayısız yeni yatırım yapılmaktadır. Sanayisi kadar tarımsal faaliyetler ve hayvancılık da bulunmaktadır. Öte yandan, yemek kültürü, kendine has lezzetlerin yer aldığı Antep mutfağı bu şehri gerçek bir gastronomi kenti yapmaktadır. Bu nedenle, aynı zaman turizm potansiyeli de son derece yüksektir.


Gaziantep'te Uygulanan Yatırım Teşvikleri

Gaziantep bilindiği üzere 3. bölgede bulunmaktadır. Yatırım konusu, toplam sabit yatırım tutarı gibi çeşitli kriterler doğrultusunda Gaziantep'te yapılacak yatırımlar incelenir. Uygun bulunanlar bölgesel yatırım teşviklerinden yararlanır. Bölgesel kapsamda değerlendirilmeyenler ise genel yatırım teşviklerinden faydalanabilecektir. Yatırımcıların önceliği daima bölgesel teşviklerden yararlanmak olmalıdır. Bölgesel teşvik sistemi kapsamında çok geniş destek unsurları bulunur.


Bölgesel kapsamda desteklenen yatırımlar ise kendi içerisinde detaylandırılmıştır. Stratejik, öncelikli ve orta yüksek teknoloji olmak üzere farklı destek unsurları bulunur. Gaziantep'te uygun koşullarda yapılacak yatırımlar için bu teşvik sistemlerinin hepsi alınabilir. Bunu belirleyen ise yatırımın karakteristik özellikleri ve yatırım projesinin doğru yapılmasıdır.


Gaziantep Genel Yatırım Teşvikleri

Gaziantep'te uygulanan asgari sabit yatırım tutarı 1.5 milyon (bir buçuk milyon) Türk Lirasıdır. Bu tutarı aşan bir yatırım projesi bulunan Gaziantepli yatırımcılar teşviklerden faydalanabilir. Teşvik edilmeyecek yatırım konuları dışındaki bir alanda yapılacak yatırım projeleri için genel yatırım teşviklerinden faydalanmak mümkündür. Gaziantep'te uygulanan genel yatırım teşvikleri şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Yatırım kapsamında temin edilecek makine ve teçhizat üzerindeki Katma Değer Vergisi (KDV) ödenmeyecektir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırımda kullanılmak üzere ithal edilecek makine teçhizat için gümrük vergisi ödenmeyecektir.
  3. 3. Diğer Destekler: Yatırım Teşvik Belgesi bulunan tüm yatırımcılara emlak vergisi muafiyeti, damga vergisi ve harç istisnası, bina inşaat harcı muafiyeti, parselasyon harcı muafiyeti, tevhid ve ifraz harcı muafiyeti, plan ve proje tasdik harcı muafiyeti, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı muafiyeti ile yapı kullanma izni harcı muafiyeti verilir.

Gaziantep Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Gaziantep bölgesel yatırım teşviklerinden yoğun bir biçimde yararlanan bir ildir. Bu ilde yapılacak birçok yatırım için bölgesel yatırım teşvikleri tam anlamıyla uygulanır. Ayrıca, Gaziantep'in birçok ilçesi alt bölge desteğinden yararlanır. Bunun yanı sıra, Gaziantep'te çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunur. OSB ya da alt bölge ilçelerinde yapılacak yatırımlara bir alt bölge destekleri, hem OSB hem bir alt bölge ilçelerinde bulunan yatırımlara ise iki alt bölge desteği uygulanır. Alt bölge desteği ise daha fazla teşvikten yararlanmak anlamına gelir. Gaziantep'te uygulanan bölgesel yatırım teşvikleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.


Destek Unsurları Gaziantep Bölgesel Yatırım Teşvikleri Tablosu (3. Bölge)
OSB Dışı OSB İçi Alt Bölge İlçesi OSB + Alt Bölge İlçesi
KDV İstisnası Var Var Var Var
Gümrük Vergisi Muafiyeti Var Var Var Var
Vergi İndirimi /
Yatırıma Katkı Oranı
YKO (%) 60 70 70 80
VİO (%) 25 30 30 40
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 5 Yıl 6 Yıl 6 Yıl 7 Yıl
SGK Primi Desteği YOK YOK YOK YOK
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR
Faiz ya da Kar Payı Desteği TL Kredi 3 Puan 3 Puan 3 Puan 3 Puan
Döviz Kredisi 1 Puan 1 Puan 1 Puan 1 Puan
Diğer Destekler Var Var Var Var
Teşvikli Finansal Kiralama veya Leasing Uygun Uygun Uygun Uygun
KGF, YTAK ve Diğer Yatırım Kredileri Kullanılabilir Kullanılabilir Kullanılabilir Kullanılabilir

Dipnotlar:
1. KGF, Kredi Garanti Fonu, YTAK ise Merkez Bankası Yatırım Taahhütlü Avans Kredi olarak bilinen yatırım kredileridir. Bu krediler için finans kuruluşu ayrıca bir değerlendirme yapmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi bu kredilerden yararlanmak için gereklidir. Ancak, belgeye sahip olmak tek başına kredi kullanımı için yeterli değildir.
2. YKO, yatırıma katkı oranı, VOİ ise vergi indirimi oranıdır.
3. Diğer Destekler: Emlak vergisi muafiyeti, damga vergisi ve harç istisnası, bina inşaat harcı muafiyeti, parselasyon harcı muafiyeti, tevhid ve ifraz harcı muafiyeti, plan ve proje tasdik harcı muafiyeti, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı muafiyeti ile yapı kullanma izni harcı muafiyetdir.


Gaziantep Orta Yüksek Teknoloji Yatırım Teşvikleri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından orta-yüksek teknoloji ürün sınıflandırması yapılmıştır. Gaziantep'te orta yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik yapılacak yatırımlar için istisnai olarak 4. bölge destekleri uygulanmaktadır. Gaziantep'te Orta Yüksek Teknoloji Yatırım Teşviklerinden faydalanacak ürünler ve yatırım konuları şunlardır;


US-97 Kodu Yatırım Konusu
24 Kimyasal Madde ve Ürünlern İmalatı (İlaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasallar ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı hariç)
29 B.Y.S. Makine ve Teçhizat İmalatı
31 B.Y.S. Elektrikli Makine ve Cihazların İmalatı
34 Motorlu Kara Taşıtları İmalatı
352 Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ile Vagonların İmalatı
359 B.Y.S. Ulaşım Araçları İmalatı

Gaziantep Öncelikli Yatırım Teşvikleri

Gaziantep'te öncelikli faaliyet alanlarında yapılacak yatırımlar için 5. bölge destekleri uygulanmaktadır. Öncelikli yatırım konuları genellikle ülkemiz için kritik görülen bazı konulardır. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın 17. maddesinde düzenlenmiştir. Gaziantep'te Öncelikli Yatırım Teşvikleri kapsamında verilecek destek unsurları şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Makine ve teçhizat için tam muafiyet verilir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthal makine ve teçhizat için tam muafiyet sağlanır.
  3. 3. Vergi İndirimi: Yatırıma katkı oranı %40, vergi indirimi oranı ise %80 olarak uygulanır.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: Asgari ücrete tekabül eden kısım için 7 yıl prim desteği verilir.
  5. 5. Faiz/Kar Payı Desteği: Türk Lirası cinsi krediler için 5 puan, döviz veya dövize endeksli krediler için 2 puan faiz veya kar payı desteği uygulanır.
  6. 6. Yatırım Yeri Tahsisi: Gaziantep ilinde bulunan uygun Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına yatırımcı lehine irtifak hakkı kurulabilir.

Öncelikli yatırım konuları hakkında tüm detayları incelemek için: Öncelikli Yatırım Konuları


Gaziantep Stratejik Yatırım Teşvikleri

Stratejik yatırımlar ülkemizin ithalat bağımlılığı yüksek ürünlerinin yerli üretimini teşvik eder. Gaziantep ilinde de şartları sağlayan yatırımlar için Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmektedir. Gaziantep Stratejik Yatırım Teşviklerinden yararlanma şartları şunlardır;


  1. 1. En az 50 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım yapmak,
  2. 2. Yurt içi toplam üretim kapasitesi ithalattan az olan bir ürün üretmek,
  3. 3. Üretimde oluşan katma değerin %40 seviyesinden yüksek olması*,
  4. 4. Üretilen ürünün son bir yıl içerisinde en az 50 milyon ABD Doları ithalatı yapılmış olması,

* Petrol rafinerileri ve petrokimya yatırımlarında katma değerin asgari %40 olması şartı aranmaz.
** T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (TOSHP) kapsamında stratejik yatırım olarak belirlenen konularda yapılacak yatırımlar için bu kriterler aranmaz.


Gaziantep Proje Bazlı Yatırım Teşvikleri

Proje bazlı yatırım teşvikleri, ülkemizde uygulanan en yüksek seviye teşvik sistemini oluşturur. Bu destekten yalnızca sınırlı sayıda özel yatırım faydalanabilir. Gaziantep proje bazlı yatırım teşvik belgesi alınabilecek bir ildir. Gaziantep'te proje bazlı yatırım teşvik belgesi almak için aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılabilir.


  1. 1. Çağrı Usulü: Çağrı metninde yer alan karakteristik özellikleri taşıyan bir yatırım projesi oluşturmak.
  2. 2. Davet Usulü: Doğrudan firmanın başvuruya davet edilmesi halinde başvuru yapılarak belge alınabilir.
  3. 3. TOSHP: Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında belirlenen yatırım konularından bir ya da birkaçı ile ilgili proje sunmak.

Bu yöntemlerden biri ile uygun bir proje sunarak Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi alınması mümkündür. Ancak bu destek alınması en zor destektir. Aynı zamanda, en yüksek destek miktarı da yine bu belge kapsamında uygulanmaktadır.


Gaziantep Bölgesel Yatırım Teşvik Konuları

Gaziantep'te Yatırım Teşvikleri kapsamında bölgesel desteklerden yararlanabilecek yatırım konuları ve asgari sabit yatırım tutarları aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.


GAZİANTEP BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİKLERİ SAĞLANAN KONULAR VE ASGARİ SABİT YATIRIM TUTARLARI - 2023
Kodu US-97 Kodu Gaziantep Bölgesel Yatırım Teşvik Konuları Tutar/Kapasite
1 0121, 0122.2 (Değişik:RG- 13/10/2012- 28440) (Değişik:RG- 21/8/2020-31220) Entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları (dipnot 4’te belirtilen asgari kapasite şartlarına uymayan yatırımlar hariç) 2 Milyon TL
2 0500.0.04 Su ürünleri yetiştiriciliği (balık yavrusu ve yumurtası üretimi dahil) 2 Milyon TL
3 15 Gıda ürünleri ve içecek imalatı (dip not 6’da belirtilen yatırım konuları hariç) 2 Milyon TL
4 17 (Değişik:RG- 22/6/2018-30456) (Değişik:RG- 21/8/2020-31220) Tekstil ürünleri imalatı (Dip notlar 7 ve 12’de belirtilen yatırımlar hariç) Tekstilin aprelenmesi konusunda komple yeni yatırım için 10 Milyon TL, tevsi yatırım için 5 Milyon TL ve diğer yatırım cinsleri için 2 Milyon TL
Apreleme yatırımları haricindeki diğer yatırım konularında 2 milyon TL
Modernizasyon cinsindeki kısa elyaf iplikçiliği ve diğer elyaf iplikçiliği yatırım konularında 2 Milyon TL
5 18 (Değişik:RG- 22/6/2018-30456) (Değişik:RG- 7/8/2019-30855) Giyim eşyası imalatı 2 Milyon TL
8 1912 ve 1920 Bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 2 Milyon TL
9 20 Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç), hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı 2 Milyon TL
10 21 Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 10 Milyon TL
11 24 Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 2 Milyon TL
20 26 (2693.2, 2694.1, 2695.1, 2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç) Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri,hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 2 Milyon TL
27 2720, 273 Demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi 2 Milyon TL
28 28 Metal eşya 2 Milyon TL
30 29 (Ek: RG-5/10/2016-29848) (Değişik:RG-22/6/2018-30456) (Değişik:RG-21/8/2020-31220) Makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL
32 30 (Değişik: RG- 8/4/2015-29320) Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 2 Milyon TL
33 31 Elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL
34 32 (Değişik: RG- 8/4/2015-29320) Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL
35 33 Tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı 2 Milyon TL
36 34 Motorlu kara taşıtı ve yan sanayi Motorlu kara taşıtlarında yatırım tutarı 50 Milyon TL; motorlu kara taşıtları yan sanayinde yatırım tutarı 2 Milyon TL
37 3530.0.15 (Değişik: RG-8/4/2015-29320) Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı 2 Milyon TL
39 361, 3692, 3693, 3694, 3699.3.02-05, 18.03.3699 (Değişik:RG- 22/6/2018-30456) Mobilya imalatı (sadece plastikten imal edilenler hariç), müzik aletleri imalatı, spor malzemeleri imalatı, oyun ve oyuncak imalatı, kalem imalatı ile çocuk arabaları ve pusetler ile bunların aksam ve parçaları imalatı 2 Milyon TL
41 5510.1.01, 5510.2.01,5510.3.02, 5510.5.02, 5510.5.04 Oteller 3 yıldız ve üzeri
42 5510.3.01 Öğrenci yurtları 100 öğrenci
43 6302.0.01 Soğuk hava deposu hizmetleri 1000 m2
44 6302.0.03 Lisanslı depoculuk 2 Milyon TL
45 80 (809 hariç) Eğitim hizmetleri (okul öncesi eğitim hizmetleri dahil, yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 2 Milyon TL
46 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03 Hastane yatırımı, huzurevi Hastane: 2 Milyon TL Huzurevi: 100 kişi
47 Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 2 Milyon TL
48 Atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri 2 Milyon TL
50 (Değişik: RG- 28/2/2019-30700) Seracılık 10 dekar

Gaziantep'te Bir Alt Bölge Desteklerinden Yararlanacak Yatırımlar

Bilindiği üzere günümüzde birçok il kapsamında çeşitli ilçeler bir alt bölge desteklerinden yararlanabilmektedir. Gaziantep Yatırım Teşvikleri kapsamında bir alt bölge desteklerinden yararlanabilecek yatırımlar;

  • 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sınırları içerisindeki yatırımlar.
  • 2. Endüstri Bölgesi (EB) sınırları içerisindeki yatırımlar.
  • 3. Nizip, İslahiye, Oğuzeli, Nurdağı, Karkamış, Araban ve Yavuzeli ilçelerinde yapılacak yatırımlar.
  • * Eğer yatırım hem OSB/EB sınırları içerisinde hem de bu ilçelerden birinde yapılıyorsa iki alt bölge desteklerinden yararlanır.


Gaziantep Organize Sanayi Bölgeleri Listesi

Gaziantep ilinde faaliyette bulunan Organize Sanayi Bölgeleri;


Gaziantep OSB Gaziantep Besi İhtisas OSB
Nizip OSB İslahiye OSB

Gaziantep Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Gaziantep'te Yatırım Teşvik Belgesi almak için öncelikle yatırımın tam yeri ve karakteristik özellikleri belirlenir. Daha sonra hedeflenen teşvik sistemi tespit edilir. Eğer mümkünse bölgesel teşvik sisteminden yararlanmak daha faydalıdır. Yatırım projesinin mevzuat ve teşvik sistemi ile uyumlu yapılması gerekir. E-TUYS sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılarak Yatırım Teşvik Belgesi alınır.


Yatırım Teşvik Belgesi alınması ve başvuru süreçleri ile ilgili detaylı bilgi için: Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?


Gaziantep Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı

Gaziantep Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı

Gaziantep Yatırım Teşvikleri kapsamında, danışmanlık hizmet almak isteyen yatırımcılar için Teşvik Merkezi kurumsal danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Daha yüksek oranda geri dönüş, hızlı ve etkin bir yönetim anlayışı ve müşteri memnuniyeti için bize ulaşabilirsiniz.


Yatırım Teşvik Sistemi son derece hızlı değişen bir mevzuat yapısına sahiptir. Bu nedenle, danışmanlık hizmetinin önemli bir bölümünü teşvik mekanizmanalarını güncel tutmak vardır. 2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bunları dikkatle takip etmek ve zamanında gerekli işlemleri yapmak şarttır. Bu durum yatırımcı lehine sonuçlar doğururken, yanlış yapılacak işlemler aleyhte sonuçlar dahi oluşturabilecektir.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Gaziantep Yatırım Teşvikleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

Gaziantep'teki Yatırımlarınız İçin Kolayca Yatırım Teşvik Belgesi Almak İster Misiniz?

Kolay ve hızlı bir şekilde, tüm desteklerden en yüksek oranda yararlanmak için.