Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları

Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları ülkemiz politikaları kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi uygun bulunmayan konulardır. Genellikle bu yatırımlar ülkemizde yeterli seviyededir. Bu nedenle, yerli üretim ve rekabet koşullarının üretim dalına zarar vermeyecek seviyede kalmasını teminen ilave teşvik verilmemektedir. Burada açıklanan yatırım konularından bir ya da birkaçını planlayan yatırımcılar devlet yardımlarından faydalanamaz.



Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları

1. Tarım ve Tarımsal Sanayi Yatırımları

  1. 1. Un: Modernizasyon cinsi yatırımlar dışında destek verilmez.
  2. 2. İrmik: Yalnızca makarna ile entegre irmik üretimi ile mısır irmiği yatırımlarına teşvik verilir.
  3. 3. Yem: Balık unu, balık yağı, balık yemi, entegre hayvancılık projeleri içerisinde yem üretimi ile 4., 5. ve 6. bölgelerin organize sanayi bölgelerinde yapılacak komple yeni yatırım cinsi yem yatırımları desteklenir.
  4. 4. Mısır Nişastası ve Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ): Nişasta sütünden, münhasıran kristal fruktoz üretimine yönelik yatırımlar destek kapsamındadır.
  5. 5. Hazır Yemek (Cathering): Dışarıya hazır yemek hizmeti sunumu desteklenmez.
  6. 6. Küp Şeker: Münhasıran küp şeker üretimi desteklenmez.
  7. 7. Sera: 5 Dekar (5.000 m2) örtü artı üretim alanından daha küçük seracılık faaliyetlerine teşvik verilmez.
  8. 8. Dikey Kent Tarımı: Üretim yapılan katmanların toplam alanı 1.000 m2 altı dikey kent tarımı yatırımlarına teşvik verilmez.
  9. 9. Bitkisel Üretim: Seracılık yatırımları, kültür mantarı yetiştiriciliği, entegre hayvancılık yatırım projeleri içerisindeki bitkisel üretim ve yem bitkileri yetiştiriciliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen mevzuat kapsamında kağıt hamuru üretimine yönelik asgari yüz hektar plantasyon yatırımları dışındaki bitkisel üretim teşvik kapsamı dışındadır.
  10. 10. Hayvancılık: Bölgesel uygulamalar kapsamında şartları belirlenen hayvancılık yatırımları dışında kalan entegrasyon şartlarını sağlamayan hayvancılık faaliyetleri desteklenmez.
  11. 11. Süt İşleme: Günlük kapasitesi 5 ton altındaki yatırımlar teşvik edilmeyecektir.
  12. 12. Tütün: Tütün ürünleri imalatına teşvik verilmez.

2. İmalat, Enerji ve Madencilik Yatırımları

  1. 1. Tuğla ve Kiremit: Modernizasyon dışında, ilave kapasite oluşturan tuğla ve kiremit yatırımlarına destek sağlanmaz.
  2. 2. Kütlü Pamuk: Iğdır ilinde gerçekleştirilecek kütlü pamuk işleme yatırımları dışında hiçbir üretim teşvik edilmeyecektir.
  3. 3. Kısa Elyaf İplikçiliği: 15 milyon TL altındaki modernizasyon yatırımları ile İstanbul dışındaki illerde yapılacak kenevir, keten, jüt gibi kabuk liflerin elyaf haline getirilmesi yatırımları ile entegre iplik üretimi hariç kısa elyaf ipliği üretimine destek verilmez.
  4. 4. Doğalgaza Dayalı Elektrik Üretimi: 19/6/2012 tarihinden önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans almış olan komple yeni ve tevsi yatırımlar ile özgül yakıt tüketimini asgari %15 oranında azaltan yatırımlar hariç destek sağlanmaz.
  5. 5. Rödovans Sözleşmeli Madencilik: Kamu kurum ve kuruluşları veya bunların doğrudan iştirakleri ile yapılacak sözleşmeler ile kamuya ait maden sahalarında yapılacak yatırımlar hariç rödovans sözleşmeli madencilik yatırımlarına teşvik sağlanmaz.
  6. 6. Demir Çelik Yatırımları: Aşağıda belirtilen ürünlerin üretimine yönelik demir ve çelik yatırımlarına destek verilmez. Bu konularda şu kriterleri sağlayan yatırımlar genel sistem kapsamında desteklenir;

    1. Ortaklık yapısındaki bir veya birden fazla tüzel kişinin veya kamu kurum ve kuruluşunun hisseleri toplamının %25 veya daha fazla olmaması.
    2. Başka bir işletmenin sermayesinin %25 veya daha fazlasına sahip olmaması.
    3. Çalışan sayısı yıllık 250 kişiden az olması.
    4. Yıllık net satış hasılatı 50 milyon Avro veya mali bilançosu değeri 43 milyon Avro karşılığı Türk Lirasını aşmaması.
    Bu kapsamda sayılan demir ve çelik yatırımları;
    (a) Pik demir ve demir alaşımları: çelik üretimi için pik demir, döküm ve diğer pik demir, yüksek manganlı pik ve yüksek karbonlu ferro-manganez, (diğer demir alaşımları hariç olmak üzere);
    (b) Ham ve yarı mamul demir, vasıfsız çelik veya vasıflı çelik ürünleri: ingota dökülmüş veya dökülmemiş sıvı çelik; dövme işlemi yapılacak yarı mamul ürünler için ingotlar dâhil olmak üzere: blumlar, kütükler ve slablar; levha çubukları ve teneke kaplı sac çubuklar; sıcak haddelenmiş geniş kangallar, (küçük ve orta ölçekli dökümhanelerde sıvı çelik dökümü ve üretimi hariç olmak üzere);
    (c) Sıcak haddelenmiş demir, vasıfsız çelik veya vasıflı çelik ürünleri: raylar, traversler, bağlama sacları, taban sacları, kirişler, 80 mm ve üzeri ağır profiller, palplanşlar, 80 mm’nin altında olan çubuklar ve profiller ve 150 mm’nin altında olan yassı mamuller, filmaşin, yuvarlak ve kare borular, sıcak haddelenmiş çember ve şerit (tüp şerit dâhil), sıcak haddelenmiş levha (kaplanmış veya kaplanmamış), kalınlığı 3 mm ve üzerinde olan saclar ve levhalar, 150 mm ve üzerinde olan universal saclar, (tel ve tel ürünleri, parlatılmış çubuklar ve dökme demir hariç olmak üzere);
    (ç) Soğuk haddelenmiş ürünler: teneke kaplı sac, kalay kurşun alaşımı kaplı sac, siyah sac, çinko kaplı levhalar, diğer kaplanmış levhalar, soğuk haddelenmiş levhalar, elektrik malzemeleri üretiminde kullanılan levhalar, teneke kaplı sac şeritler, soğuk haddelenmiş sac, kangal ve şerit olarak;
    (d) Borular: tüm dikişsiz çelik borular, çapı 406,4 mm’nin üzerindeki kaynaklı çelik borular.
  7. 7. Güneş Enerjisi: Modernizasyon niteliğindeki veya 240 kW altı kapasitedeki çatı ve diğer güneş enerji santrali yatırımları desteklenmez.
  8. 8. Doğal asfalt, bitüm, petrol bitümü, mineral katran veya zift esaslı, bitümlü karışımlar üretimine yönelik yatırımlar desteklenmez.

  9. 3. Hizmetler Sektörü Yatırımları

    1. 1. Eğitim: Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim ile hava araçlarının kullanım, tamir ve bakımına yönelik eğitim yatırımları dışında kalan eğitim yatırımlarına destek verilmez.
    2. 2. Sağlık: Poliklinik, muayenehane ve müşterek muayenehane yatırımlarına teşvik belgesi düzenlenmez.
    3. 3. Konaklama Tesisleri: Turizm yatırım/işletme belgeli oteller, butik oteller, tatil köyleri, özel konaklama tesisleri ve dağ/yayla evleri dışında kalan turizm konaklama tesisleri teşvik edilmez.
    4. 4. Basın ve Yayın Hizmetleri: Ülke geneli yayım yapan günlük gazete basımları, televizyon ve radyo yayıncılığı ve baskı, basım, matbaa ve ambalaj yatırımları dışındaki basın ve yayın hizmetleri desteklenmeyecektir.
    5. 5. Sinema salonlarına teşvik belgesi verilmez.
    6. 6. Müteahhitlik hizmetleri ve konut üretimine yönelik yatırımlar destek kapsamı dışında tutulmuştur.
    7. 7. Yolcu ve Yük Taşımacılığı: Belediyelerin yapacakları yatırımlar hariç otobüs ile çekici ve treyler yatırımları ile yolcu ve yük taşımacılığına yönelik faaliyetler desteklenmez.
    8. 8. Hipermarket, ticaret merkezi, alışveriş merkezi ve otopark yatırımları dâhil toptan ve perakende ticarete yönelik yatırımlar teşvik edilmez.
    9. 9. Kara taşıtları bakım, onarım ve servis istasyonu yatırımları desteklenmez.
    10. 10. Benzinlikler ve petrol ürünleri (LPG dâhil) dağıtım yatırımları, akaryakıt istasyonu yatırımlarına teşvik yoktur.
    11. 11. Karayolları dinlenme tesisi yatırımları, mola noktalarına destek verilmez.
    12. 12. Lokanta, kafeterya, eğlence yeri, günübirlik tesis (Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde yapılacak turizm yatırım belgeli günübirlik tesisler hariç), termal kür tesisi ve yüzme havuzu yatırımları desteklenmeyecektir.
    13. 13. Yat ithali yatırımlarına teşvik sağlanmaz.
    14. 14. Taşıt kiralama yatırımları, rent a car, araç kiralama yatırımları desteklerin dışındadır.
    15. 15. Halı yıkama yatırımları, halı yıkama fabrikaları desteklenmez.
    16. 16. Gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (Yazılım, AR-GE faaliyetleri, veri tabanı faaliyetleri, veri işleme, teknik test ve analiz faaliyetleri, ambalajlama faaliyetleri ile gösteri, sergi ve kongre faaliyetleri hariç) desteklenmez.
    17. 17. Finansal kiralama faaliyetleri hariç olmak üzere mali aracı kuruluşların yatırımları desteklenmez.
    18. 18. Kapalı alanı 500 m2’nin altında olan soğuk hava deposu yatırımlarına teşvik verilmez.
    19. 19. Komple yeni ve tevsi niteliğindeki tersane yatırımlarına teşvik belgesi verilmez.

    Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları

    Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları dışında bir de teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konuları vardır. Bu iki kavram birbirine benzerdir. Bu nedenle, bir yatırım kararı verilirken her ikisinin de incelenmesinde fayda vardır. Teşviki şartla bağlı yatırım konularını incelemek için aşağıda yer alan linke tıklayın.


    >>> Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları


     

    © 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
    * Bu sayfa "Teşvik Edilmeyecek Yatırım Konuları"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image