Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

A'dan Z'ye Yatırım Teşvik Belgesi

A'dan Z'ye Yatırım Teşvik Belgesi sayfamız devlet desteklerinden yararlanmak isteyenlere yol gösterecek tam kapsamlı bir rehber olması amacıyl hazırlanmıştır. Bu sayfada bir Yatırım Teşvik Belgesini almak, kullanmak, desteklerden yararlanmak ve kapatmak için yapılacak tüm işlemler bulunmaktadır. Ayrıca, bölgeler, teşvik sistemleri, teşvik türleri ve çok daha fazlası yer almaktadır. Ülkemizde uygulanan güncel yatırım teşvik sistemini A'dan Z'ye öğrenmek isteyenler için eksiksiz bir bilgi kaynağıdır.


İçindekiler


Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesinin Tanımı ülkemizde uygulanan teşvik unsurlarını barındıran, bölgelere, illere ve ilçelere göre farklı kapsamlarda düzenlenen resmi belgedir. Bu belgenin sahipleri yatırımlarda devlet yardımları olarak bilinen her türlü teşvik ve destek unsurundan yararlanır.


Yatırım Teşvik Belgesi Neden Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi, bir yatırım bölgesinde uygulanan devlet yardımlarından tam olarak yararlanmak amacıyla alınır. Yatırımcıların ihtiyaç duyabileceği vergisel avantajlar, finansman kolaylıkları, yatırım yeri temini, istihdam destekleri, muafiyet ve istisnalar, indirimler daha birçok imkan bu belge kapsamında sağlanmaktadır. Bahsedilen bu imkanlardan yararlanmanın tek yolu ise doğru kapsamda düzenlenmiş bir Yatırım Teşvik Belgesi almaktır.


Yatırım Teşvik Belgesi Nereden Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınır. Bu bakanlık bünyesinde bulunan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm faaliyetlerden tek sorumludur. Bu genel müdürlük yalnızca belgenin düzenlenmesi değil, teşvikli iş ve işlemlerin yapılması ile belge kapanışlarından da sorumludur.


Yatırım Teşvik Belgesi Ne Zaman Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi yatırım harcamalarına başlamadan önce projelendirme süreci tamamlandığında alınır. Belge düzenlenmeden önce yapılacak harcamalar teşvik kapsamına alınmayak, desteklerden yararlanmayacaktır. Yalnızca belgede kayıtlı yatırım tarihleri içerisinde yapılacak harcamalar desteklerden yararlanacaktır. Bu nedenle bir yatırım projesi için Yatırım Teşvik Belgesini proje netleştiği anda almak gerekir.


Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesinin Avantajları son derece önemlidir. Bir yatırımcı projeye başlamadan önce mutlaka bu avantajları incelemelidir. Tüm yatırımların farklı ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmiş avantajlar vardır. Kapsamı ve oranı ne olursa olsun Yatırım Teşvik Belgesi Avantajlarından yararlanmak karlılık, rekabet gücü ve büyüme potansiyelini artırır. Bu avantajlar aşağıdaki görselde özetlenmiş ardından detaylarıyla sıralanmıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları

  1. 1. Vergisel Avantajlar: Yatırımcılara birçok vergi üzerinden indirim, istisna ya da muafiyet sağlanır. Katma Değer Vergisi (KDV) İstisna şeklinde, Gümrük Vergisi Muafiyet şeklinde, Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi ise İndirim şeklinde uygulanır. Bu avantaj yatırımcının karlılık ve rekabet gücünü artırır.
  2. 2. İstihdam Avantajları: Yatırım kapsamında çalışacak personelin SGK Primleri (İşveren Hissesi ve bazı illerde İşçi Hissesi) ve Gelir Vergisi Stopajı devletçe karşılanır. Ayrıca, nitelikli personel desteği kapsamında brüt asgari ücretin 30 katına kadar personel maaşı desteklenir. Bu sayede Yatırım Teşvik Belgeli bir yatırımcı istihdam maliyeti yönünden son derece avantajlı konumlanır.
  3. 3. Teknoloji Avantajı: Ar-Ge, İnovasyon ve Dijital Dönüşüm faaliyetlerine verilen yüksek destek sayesinde mevcut tesislerin modernizasyonu ve yeni teknolojilerle donatılmasını sağlar. Robotik teknolojiler, dijital altyapı ve otomasyonun teşvik edilmesi sayesinde rakiplere karşı teknoloji avantajı elde edilir.
  4. 4. Finansman Avantajı: Yatırımın finanse edilebilmesi için Merkez Bankası yatırım taahhütlü avans kredi, Kredi Garanti Fonu destekli yatırım kredileri, Kalkınma Bankası tarafından verilen yatırım teşvik kredileri ve sübvansiyonlu tarımsal kredilere erişim imkanı verilir. Bunlarla birlikte, teşvik kapsamı makine ve teçhizatın finansal kiralama ya da leasing yoluyla avantajlı temini mümkündür. Tüm finansman modelleri için faiz ya da kar payının önemli bir bölümü devlet tarafından desteklenir. Bunlar uygun koşullarda finansmana erişim avantajı sağlar.
  5. 5. Yatırım Yeri Avantajı: Hazine taşınmazları üzerinde yatırımcı lehine bedelsiz veya çok uygun koşullarda irtifak hakkı kurulması mümkündür. Bu yatırım yeri maliyetini çok ciddi oranda düşürür. Uygun koşullarda temin edilecek yatırım arazileri sayesinde toplam yatırım maliyetinde çok büyük avantaj elde edilir. Üstelik, yatırım dönemi sonunda istihdam şartına 5 yıl uyulması halinde söz konusu taşınmazın bedelsiz veya çok uygun koşullarda yatırımcıya devri mümkündür.
  6. 6. Bina ve İnşaat Avantajları: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşaatı yapılacak binalar için alınacak mal ve hizmetler KDV ödenmeden temin edilecektir. Ayrıca, söz konusu binalardan 5 yıl emlak vergisi alınmayacak, inşaat sırasında belediyeye ödenmesi gereken harçlardan muafiyet sağlanacaktır.
  7. 7. Çevresel Avantajlar: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımlar en son çevresel gereklilikleri yerine getirmek durumundadır. Yeşil dönüşüm teşvikleri sayesinde çevresel tedbirler düşük maliyetlerle uygulanır. Yeşil dönüşüm aynı zamanda günümüzde karbon vergisi şeklinde alınacak ihracat vergisinde düşüş sağlar. Bu sayede küresel rekabet gücü ve ihracat maliyet avantajı sağlar.

Yatırım Teşvik Belgesi Yükümlülükleri Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi Yükümlülükleri Nelerdir sorusu pek sık sorulan bir soru değildir. Oysa ki bu belge avantajları ile birlikte çeşitli riskler ve yükümlülükleri de beraberinde getirir. Yatırım Teşvik Belgesi almanın risk ve yükümlülükleri aşağıdaki görselde özetlenmiş ardından listelenmiştir.


Yatırım Teşvik Belgesi Yükümlülükleri

  1. 1. Mevzuat Uyumu: Teşvik mevzuatına tam uyumulu hareket edilmesi gerekir. Mevzuatta açıkça belirtilen işlemlerin yapılması ve mevzuat değişikliklerinin düzenli takibi gerekir.
  2. 2. Bildirim Yükümlülüğü: Yapılan tüm yatırım harcamalarının E-TUYS sistemine elektronik ortamda tanımlanması gerekir. Zamanında yapılmayan bildirimler ve kayıt işlemlerinin olumsuz dönüşleri yaşanır.
  3. 3. Yatırım Yükümlülüğü: Taahhüt edilen asgar sabit yatırım tutarında yatırım harcaması yapılması şarttır. Aksi halde düzenlenen belge iptal edilir ve yararlanılan destekleri ceza ve faiz ile birlikte geri alınır.
  4. 4. Süre Yükümlülüğü: Öngörülen süre içerisinde yatırım tamamlanmalı ve belge kapatılmalıdır. Kapatılamayan belgeler için bir defalık süre uzatım hakkı kullanılmalı ve bu süre içerisinde yatırım tamamlanmalıdır.
  5. 5. Faaliyet Zorunluluğu: Yatırım Teşvik Belgesine konu edilen yatırım projede belirtilen il ve ilçede 5 yıl süreyle faaliyette bulunmak zorundadır. Teşvikli makinelerin satılması, ihraç edilmesi, devredilmesi, kiralanması, parçalanması, başka makineler içerisinde kullanılması veya farklı bir adrese taşınması yasaktır.

Teşvik Paketinde Hangi Sektörler Vardır?

Güncel Yatırım Teşvik Paketinde imalat sanayi, hizmet sektörleri, eğitim yatırımları, sağlık yatırımları, turizm yatırımları, enerji yatırımları, madencilik faaliyetleri, gıda üretimi, tarım ve tarımsal sanayi ile hayvancılık sektörleri bulunur. Teşvik paketine çok geniş bir sektör yelpazesi eklenmiştir. Bunların dışında tutulan teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile sektörel kısıtlar getirilen teşviki belirli şartlara bağlı yatırım konularını mutlaka incelemek gerekir. Güncel teşvik paketinde yer alan sektörlerin kapsamlı görsel gösterimi aşağıda yer alan şemada verilmiştir.


Teşvik Paketindeki Sektörler

Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir?

Yatırım Teşvik Belgesi Alabilecekler, yerli ve yabancı gerçek kişiler, şahıs işletmeleri, sermaye şirketleri, adi ortaklıklar, dernekler, vakıflar, belediyeler, kooperatifler, birlikler, meslek odaları, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğini haiz kuruluşlardır. Ayrıca, yabancı sermayeli şirketler de ülkemizde yapacakları yatırımlar için yerli şirketlerle aynı şartlarda Yatırım Teşvik Belgesi alma hakkına sahiptir.


Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?

Yatırım Teşvik Belgesi Almak için E-TUYS sisteminde yetki almak, firma tanımlama yapmak, yatırım projesi oluşturmak, başvuru evraklarını tamamlamak, başvuru ücretini ödemek ve bakanlık onayına sunmak gerekir. Günümüzde Yatırım Teşvik Belgesi alım süreçlerinin tamamı elektronik ortama taşınmıştır. Yani yatırım projesi de elektronik ortamda oluşturulacak, belgeler de yine elektronik ortamda eklenecektir. "Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?" sorusunu iyi cevaplamak için belge alım adımları aşağıda başlıklar halinde detaylandırılmıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Alımı

  1. 1. E-TUYS Yetkilendirme: E-TUYS yani Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sisteminde bir gerçek kişi adına kullanım yetkisi alınır.
  2. 2. Firma Tanımlama: E-TUYS sistemine yatırımcı firmanın tüm bilgileri eksiksiz tanıtılır. Bu işlem için MERSİS bilgileri ve ticaret sicil belgelerinden yararlanılır.
  3. 3. Yatırım Projesinin Oluşturulması: Yatırım projesi yatırım yeri, açık adres, yatırımcı bilgileri, kapasite, istihdam, yatırım türü, ürünler, makine listeleri, sabit yatırım tutarı, yatırımın finansmanı, proje tanıtımı ve başvuru belgelerinden oluşur.
  4. 4. Başvuru Evraklarının Tamamlanması: Yatırım konusu, yeri, türü ve entegrasyona bağlı olarak hazırlanması gereken başvuru belgeleri vardır. Tüm belgelerin eksiksiz tamamlanması ve başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  5. 5. Başvuru Ücretinin Ödenmesi: Günümüzde Yatırım Teşvik Belgesi başvuruları ücretlidir. Başvurunun son aşamasında bu ücretin ödenmesi gerekir. Ödemeler Bakanlık güvenli ödeme modülü kullanılarak kredi kartı ile yapır.
  6. 6. Başvuru Takibi: Onaya sunulan başvuru bakanlık uzmanlarınca değerlendirilir. Bu değerlendirme neticesinde uygun bulunanlar için Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. Eksik veya ilave bilgi talep edilirse verilen süre içerisinde tamamlanır. Böylece belge temin edilmiş olur.

Teşvik Alma Kriterleri Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi Alma Kriterleri tüm yatırımcıların detaylı araştırması gereken bir konudur. Her yatırım konusunun kendine has kriterleri bulunur. Bu kriterlerin sağlanmaması halinde tüm belgeler eksiksiz sunulsa dahi belge alınmasına imkan yoktur. Bu nedenle, teşviklerden yararlanmak isteyenlerin ilk araştırması gereken konu alma şartları ya da kriterleridir. Her sektör özelinde kriterler bulunmakta birlikte genel şartlar şunlardır:


Yatırım Teşvik Belgesi Alma Kriterleri

  1. 1. Asgari Sabit Yatırım Tutarı: Tüm bölgeler için belirlenmiş asgari sabit yatırım tutarı bulunur. Bu tutar bina inşaat harcamaları, makine ve teçhizat alımları ve diğer harcamaların toplamından oluşur. Bu toplam tutarın bölgeye göre belirlenen asgari tutarı aşması esastır. Asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. bölgelerde 3 milyon TL, diğer bölgelerde ise 1,5 milyon TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın yatırımın sektörüne bağlı birçok istisnası bulunur.
  2. 2. Yatırım Yeri: Ülkemi sınırları içerisinde yatırıma uygun bir alanda yatırım yapmak şarttır. İmarsız arazilerde yapılacak yatırımlar için belge alınamaz.
  3. 3. Kapasite: Yatırım neticesinde yeterli seviyede üretim kapasitesi ya da hizmet sunacak kapasite oluşması şarttır. Yatırım konusu ve genel endüstri pratikleri ile uyumlu olacak miktarda bir üretim ya da hizmet kapasitesinin sağlanması şarttır.
  4. 4. Entegrasyon: Birden çok üretim aşamasının birlikte sunulduğu bazı yatırım konuları mevzuat kapsamında tanımlanmıştır. Bu konularda belge alınmasının şartı ise gerekli tüm konuları entegre bir biçimde yatırıma dahil etmektir.
  5. 5. Sektörel Gereklilikler: Bakanlık bir sektörün yeterli seviyeye ulaştığını ya da teşvik edilmesinin mevcut üretim profiline zarar verdiğini düşündüğünde teşvikleri durdurabilir veya sektörel gereklilikler uygulayabilir. Bu nedenle, yatırım yapılacak sektöre özgü gerekliliklerin sağlanması şarttır.
  6. 6. Fizibilite: Bir yatırım projesinin karlılık ve yapılabilirlik yönünden değerlendirildiği kapsamlı çalışmaya fizibilite çalışması adı verilir. Bu çalışma neticesinde yapılabilir olan yatırımlar için teşvik verilirken, açık bir biçimde yapılabilir olmayan yatırımlar için belge düzenlenmeyecektir.
  7. 7. Yatırımcı Kriterleri: Yatırımcının yapısal olarak Yatırım Teşvik Belgesi alabilecek gerçek ve tüzel kişilerin sağlaması gereken asgari kriterleri taşıdığının tevsiki gereklidir.

Yatırım Türleri Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi birçok farklı türde yatırım projesi için düzenlenebilir. Bir yatırım ilk kez yapılıyor olabilir ya da mevcut tesiste kapasite artışı yapılabilir. Tesisin modern teknolojilerle değiştirilmesi veya yeni ürünlerin üretim hattına eklenmesi söz konusu olabilir. Bunlar gibi durumlar teşvik sisteminde tanımlanmış durumdadır. Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlenen Yatırım Türleri şunlardır:


Teşvik Edilen Yatırım Türleri

  1. 1. Komple Yeni Yatırım: Belirtilen yatırım yerinde ilk kez yapılacak yatırımlar komple yeni niteliği taşır. Daha önce bu adreste benzer konuda faaliyet yoksa komple yeni yatırım türünde belgelendirme yapılır.
  2. 2. Tevsi Yatırımlar: Mevcut bir tesisin üretim kapasitesini ya da hizmet kapasitesini artırmak tevsi yatırım anlamına gelir. Ana üretim makinelerinin sayısını artırmak ve bunlarla ilişkili yardımcı makineleri temin etmek yoluyla gerçekleştirilir.
  3. 3. Modernizasyon Yatırımları: Mevcut tesisin kapasitesini artırmadan üretim kalitesini artırmak, otomasyona dayalı üretim yapmak, robotik teknolojilerin entegrasyonu, kalite süreçlerinde iyileştirme ya da dijital dönüşüm şeklinde uygulanır.
  4. 4. Ürün Çeşitlendirme Yatırımları: Mevcut üretim hattında yer alan ürün gamı ile ilişkili diğer ürünlerin üretiminin yapılmasıdır. Ana üretim konusunun dışında bir ürünün eklenmesi durumunda bu yatırım için komple yeni yatırım niteliğinde proje sunmak gerekir.
  5. 5. Entegrasyon Yatırımları: Bir üretim konusu ile bağlantılı ön veya ileri işlemlerin tesis ile entegre biçimde yürütülmesidir. Burada benzer ürün grubundan ziyade üretim konusu ürünün ön veya ileri adımları birlikte gerçekleştirilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Yaşam Döngüsü

Yatırım Teşvik Belgesi Yaşam Döngüsü, bir belgenin alınmasından başlayarak belgeye ilişkin yasal yükümlülüklerin tamamen son bulmasına kadar geçen süre içerisinde takip edilecek süreçlerdir. Sürece ilişkin adımlar ve her adım için gereken yasal süreler aşağıda verilmiştir.


Yatırım Teşvik Belgesi Yaşam Döngüsü

  1. 1. Başvuru Aşaması: 1-2 Hafta
    Bu süreç boyunca yetkilendirme yapılır, yatırım projesi oluşturulur, gerekli belgeler toparlanır ve bakanlık onayına sunulur.
  2. 2. Değerlendirme Aşaması: 1-2 Hafta
    Değerlendirme süreci bakanlık nezdinde takip edilir. İlgili sektör uzmanları tarafından değerlendirme tabi tutulan yatırım projesi uygun bulunursa belge düzenlenir. Genellikle proje hakkıda detaylı bilgi ve ilave belgeler talep edilir. Verilen süre içerisinde tamamlanabilirse belge alınır. Aksi halde başvuru reddedilir.
  3. 3. Yatırım Aşaması: 4,5 Yıl
    Bu süreç boyunca yatırım harcamaları tamamlanır. Öncelikli yatırım yerinin zemin düzenlemeleri ve hafriyat işleri yapılır. Ardından bina inşaat işleri tamamlanır. Ardından makine ve teçhizat temin edilir. Üretim hattı kurularak üretim başlatılır. Test üretimleri ve denemeler yapılır. Uygun bulunması halinde tesis tam kapasite çalışmaya başlar.
  4. 4. Kapanış Aşaması: 3-5 Ay
    Yatırım harcamaları tamamlandığında belgenin kapanışı yapılmalıdır. Bunun için bakanlıktan eksper heyeti yatırım yerinde inceleme yapar. Makinelerin ve yatırım harcamalarının tespiti yapılır. Aynı zamanda bu tesis ile ilgili istihdam desteklerinin kapsamı da belirlenir. Bir belgenin "Yatırım Tamamlama Vizesi" adı verilen işlemi yapıldığında artık belge kapanmıştır.
  5. 5. Yeniden Belge Alma Aşaması: 1-2 Hafta
    Tesisin kapasite artışı ya da modernizasyonu amacıyla yapılacak yeni yatırımlar için tekrar başvuru yapılması mümkündür. Yapılacak yatırım ile uyumlu olacak şekilde yeniden başvuru yapılır ve süreç baştan başlar.

Günümüz rekabet koşulları gereği kapasitenin artırılması, tesisin modernize edilmesi ve yeni teknolojilere uyum sağlanması şarttır. Bu nedenle, genellikle yatırımcılar düzenli olarak yeni makine ve teçhizata ihtiyacı duyar. Bunun doğal bir neticesi olarak yukarıda açıklanan döngü yaklaşık olarak her 5 yılda bir baştan başlar.


Yatırım Teşvik Belgesi Türleri

Yatırım Teşvik Belgesi Türlerine göre destek unsurları yani devletin yatırıma sağlayacağı katkı değişiklik göstermektedir. Tüm yatırımcılar daha geniş kapsamlı bir belge temin etmek isterler. Bunu başarabilenler çok daha yüksek teşvik alırlar. Ancak mevzuat kapsamında tanımlanan sınırların dışına çıkılmasına imkan yoktur. Bu nedenle, yatırım projesinin iyi yapılması gerekir. Günümüzde uygulanan tüm yatırım teşvik belgesi türleri aşağı başlıklar halinde aktarılmaktadır.


Yatırım Teşvik Belgesi Türleri

1. Genel Yatırım Teşvik Belgesi

Genel Yatırım Teşvik Belgesi giriş seviyesinde destek unsurları içeren bir belgedir. Bu belgeyi almak görece kolaydır. Ancak genel teşvik sisteminde düzenlenen belge sınırlı miktarda destek sağlar. Genel Yatırım Teşvik Belgesinde yer alan destek unsurları şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Tüm bölgelerde KDV tutarından tam muafiyet verilir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Tüm bölgelerde tam muafiyet sağlanır.
  3. 3. Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Sadece 6. bölgedeki yatırımlara uygulanır.
  4. 3. Bina İnşaat Harcamalarında KDV İstisnası: Yeni yapılacak binaların inşaatına ilişkin mal ve hizmetler KDV tutarından müstesnadır.
  5. 4. Teşvikli Finansal Kiralama: Tüm bölgelerde uygulanır.
  6. 5. Avantajlı Yatırım Kredileri ve Finansman Olanakları: Tüm bölgelerde krediye uygun şirketler ve projeler için yararlanılabilir.
  7. 6. Diğer Destekler: Emlak vergisi muafiyeti, bina inşaat harcı muafiyeti, damga vergisi ve harç istisnası, parselasyon harcı, ifraz ve tevhid harcı, plan ve proje tasdik harcı, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı ile yapı kullanma izni harcı muafiyetleri.

2. Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi

Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi ülkemiz yatırım bölgeleri arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak için uygulanan teşvik sistemidir. Bölgesel teşvik sisteminde az gelişmiş bölgelere daha fazla destek verilirken çok gelişmiş bölgelerde daha az destek verilir. Bu sayede, yatırımlar ülkemiz genelinde homojen bir biçimde dağılır. Gelişmemiş bölgelerin özyeterlik seviyesi ve istihdam olanakları artırılır. Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki destekler yatırımın bulunduğu il ve ilçeye bağlı olarak değişen oranlarda uygulanır. Bu oranlar aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.


BÖLGESEL DESTEK UNSURLARI
Teşvik Bölgeleri
Destek Unsuru
1. Bölge
2. Bölge
3. Bölge
4. Bölge
5. Bölge
6. Bölge
KDV İstisnası
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Gümrük Vergisi Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Vergi İndirimi YKO OSB İçi
%15
%20
%25
%30
%40
%50
OSB Dışı
%20
%25
%30
%40
%50
%55
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği OSB İçi
2 Yıl
3 Yıl
5 Yıl
6 Yıl
7 Yıl
10 Yıl
OSB Dışı
3 Yıl
5 Yıl
6 Yıl
7 Yıl
10 Yıl
12 Yıl
SGK Primi (İşçi Hissesi) Desteği
Yok
Yok
Yok
Yok
Yok
10 Yıl
Gelir Vergisi Stopajı Desteği
Yok
Yok
Yok
Yok
Yok
10 Yıl
Yatırım Yeri Tahsisi
VAR
VAR
VAR
VAR
VAR
VAR
Faiz ve Kar Payı Desteği TL Kredi
Yok
Yok
3 Puan
4 Puan
5 Puan
7 Puan
Döviz ve Dövize Endeksli Kredi
Yok
Yok
1 Puan
1 Puan
2 Puan
2 Puan
Teşvikli Finansal Kiralama
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Kredi ve Finansman
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Emlak Vergisi Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Bina İnşaat Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Damga Vergisi ve Harç İstisnası
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Parselasyon Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
İfraz ve Tevhid Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Plan ve Proje Tasdik Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Zemin Açma İzni Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Toprak Hafriyat Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var
Yapı Kullanma İzni Harcı Muafiyeti
Var
Var
Var
Var
Var
Var

3. Orta Yüksek Teknoloji Yatırım Teşvik Belgesi

Orta-Yüksek Teknoloji Yatırım Teşvik Belgesi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından tanımlanan orta-yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar için düzenlenir. Bu yatırımlar ilk 4 bölgede olmaları halinde 4. bölgenin desteklerinden, 5. ve 6. bölgelerde olmaları halinde ise kendi bölgelerinin desteklerinden yararlanır. Ayrıca, yalnızca İstanbul ilinde yapılacak yatırımlar için bu avantaj istisnai olarak uygulanmaz. Orta-yüksek teknoloji sınıfında yer alan yatırım konuları ve bu konuların US-97 kodları şunlardır:


  1. • 24 Kodu: Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı (İlaç, eczacılık ve tıpta kulanılan kimyasallar ve birkisel kaynaklı ürünlerin imaları hariç)
  2. • 29 Kodu: Başka Yerde Sınıflandırılmayan (B.Y.S.) Makine ve Teçhizat İmalatı
  3. • 31 Kodu: B.Y.S. Elektrikli Makine ve Cihazların İmalatı
  4. • 34 Kodu: Motorlu Kara Taşıtları İmalatı
  5. • 352 Kodu: Demiryolu ve Tramvar Lokomotifleri ile Vagonların İmalatı
  6. • 359 Kodu: B.Y.S. Ulaşın Araçlarının İmalatı

4. Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi

Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi ülkemiz için kritik öneme sahip olan öncelikli yatırım konuları arasında yer alan konularda yapılacak yatırımlara verilir. Her yatırım konusu için belirlenen kriterler farklıdır. Öncelikli Yatırım Teşvik Sistemine alınan yatırım konuları İstanbul ili de dahil olmak üzere ilk 5 bölge için 5. bölgede uygulanan desteklerden yararlanır. Söz konusu yatırım 6. bölgede yapılması halinde ise 6. bölgenin desteklerinden faydalanır.

Öncelikli yatırım konuları, kriterleri ve uygulanan teşvikler hakkında detaylar için: Öncelikli Yatırım Teşvikleri


5. Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi

Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi ülkemizin ithalat bağımlılığı yüksek, stratejik ürünlerin yerli üretimini teşvik etmek için uygulanmaktadır. Stratejik teşvik edilecek yatırımların 4 temel kriteri vardır, bunlar:


  1. 1. Asgari sabit yatırım tutarının en az 50 milyon Türk Lirası olması,
  2. 2. Yurt içi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması,
  3. 3. Ürünle ilgili katma değerin en az %40 olması,
  4. 4. Son bir yıl içerisinde gerçekleşen ithalat tutarının en az 50 milyon ABD Doları olması,

6. Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi ülkemizde uygulanan teşviklerin en üst seviyesini oluşturur. Destek unsurları ve teşviklerin uygulanacağı oranlar yatırım projesine göre tamamen esnek bir biçimde belirlenir. Yatırımın ihtiyaçları doğrultusunda farklı destekleri birleştirmek ve yatırıma özel bir teşvik sistemi uygulamak mümkündür. Bu sisteme çok büyük ölçekli, yüksek katma değerli ve inovatif yatırımlar kabul edilir. Çok sınırlı sayıda yatırım için uygulanan bu sisteme dahil olmak için doğrudan başvuru yapılamaz. Davet ya da çağrı usulü ile programa başvurular kabul edilmektedir. Bakanlıkça yapılacak değerlendirmenin ardından kabul edilen tüm projeler için söz konsu yatırıma Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı ile belge verilir.


Destek Unsurları Nelerdir?

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırımcılara sağlanan birçok destek vardır. Yatırımcılara sağlanan destek unsurları aşağıda listelenmiştir.


  1. 1. KDV İstisnası: Yatırımcıların yerli ve ithal makine ve teçhizat listelerinde onaylı bulunan tüm makine, teçhizat ve ekipmanı Katma Değer Vergisi ödemeksizin temin etmesine imkan verilir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthal edilecek makine ve bu makinenin çalışması için gereken tüm ekipmanları KDV İstisnası ile birlikte Gümrük Vergisi Muafiyetinden de yararlanacaktır.
  3. 3. Vergi İndirimi: Toplam yatırım tutarının %15 ile %55 arasında değişen kısmı gelir vergisi ve kurumlar vergisinden indirilecektir. Bu orana yatırıma katkı oranı, indirilen vergiye de vergi indirimi adı verilir.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırım kapsamında istihdam edilen personelin SGK primlerinin işveren payı 2 ile 12 yıl arasında değişen sürelerde desteklenir.
  5. 2. SGK Primi İşçi Hissesi Desteği: Yalnızca 6. bölgedeki yatırımlar için SGK primlerinin geri kalan işçi hissesi de desteklenir. Bu destek yalnızca 10 yıl süreyle uygulanır.
  6. 5. Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Personelin elde ettiği gelirlerden doğan ve işveren tarafından devlete ödenen stopaj yalnızca 6. bölgede ve 10 yıl süreyle desteklenir.
  7. 6. Faiz ya da Kar Payı Desteği: Yatırımın finansmanında kullanılacak kredilerin faiz ve kar payı 3 puan ile 10 puan arasında devlet tarafından desteklenir. Döviz ya da dövize endeksli krediler için ise 1-2 puanlık kısmı yine devlet tarafından karşılanır.
  8. 7. Yatırım Yeri Tahsisi: Hazineye ait devlet taşınmazları üzerinde yatırıma uygun alanlarda yatırımcı lehine irtifak hakkı kurulabilir. Yatırım tamamlanıp istihdam şartlarına 5 yıl süreyle uyulması durumunda ise bu yatırım yeri yatırımcıya bedelsiz (yalnızca proje bazlı teşvik kapsamında) veya uygun koşullarda devredilebilir.
  9. 8. KDV İadesi: Stratejik Yatırım Teşvikleri ve Proje Bazlı Yatırım Teşvikleri kapsamında yapılacak bina inşaat harcamalarında KDV miktarı yatırımcıya iade edilecektir.
  10. 9. Emlak Vergisi Muafiyeti: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşaatı yapılacak ana bina, yardımcı tesisler ve idari binalar 5 yıl süreyle emlak vergisinden muaf tutulacaktır.
  11. 10. Bina İnşaat Harcı Muafiyeti:Yeni başlanan inşaatlar için geçerli olmak üzere yatırımcıdan belediyelerce tahsil edilecek bina inşaat harcından muafiyet sağlanır.
  12. 11. Damga Vergisi ve Harç İstisnası: Teşvik Belgeli yatırımcılar ile bu yatırımcılara mal ve hizmet sunan taraflar arasındaki sözleşmeler damga vergisi ve harçlardan belge süresi boyunca muaf tutulur.
  13. 12. Belediye Harçları Muafiyeti: Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında tahsil edilecek parselasyon harcı, ifraz ve tevhid harcı, plan ve proje tasdik harcı, zemin açma izni ve toprak hafriyat harcı ile yapı kullanma izni harcı muafiyeti sağlanır.
  14. 13. Finansal Kiralama: Yatırım mallarının, makine, teçhizat ve ekipmanların teşvikten yararlanacak şekilde finansal kiralama ya da leasing yoluyla teminine imkan verilir.
  15. 14. Yatırım Kredileri: Yatırım Teşvik Belgesini haiz yatırımcılar için kredilendirme koşulları da uygun olan için Merkez Bankası, Yatırım Taahhütlü Avans Kredi, Kredi Garanti Fonu veya Kalkınma Bankası Destekli yatırım kredileri kullanılabilir.

Yatırım Teşvik Bölgeleri

Yatırım Teşvik Bölgeleri ülkemiz il ve ilçelerini teşvik yönünden sınıflandıran bir sistemdir. Bu sınıflandırma sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE) çalışması baz alınarak yapılmıştır. Gelişmiş bölgelerde daha az destek verilirken az gelişmiş bölgelerde çok destek verilir. Bu sayede, gelişmemiş bölgelere daha fazla yatırım yapılması mümkün olur. Gelişmemiş bölgelerin kalkınmasına ve istihdam olanaklarına katkı sağlanır. Yatırım projesini oluşturmadan önce Yatırım Teşvik Bölgelerini iyi analiz etmek ve birkaç alternatif yatırım yerini değerlendirmek faydalıdır. Ülkemizde güncel durumda uygulanan 6 bölge ve her bölgede yer alan iller aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.


• 1. Bölge: Birinci Yatırım Teşvik Bölgesi

1. Yatırım Teşvik Bölgesi en gelişmiş illerden oluşur. Bu bölgede destekler düşük seviyede uygulanır. Ülkemizde tüm bölgelerde çeşitli teşvikler verilir ancak birinci bölgede yatırım konuları ve destek unsurları sınırlı tutulmuştur. İstisnai durumlar haricinde bu bölgede faiz desteği, sgk primi işçi hissesi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği uygulanmaz. Birinci bölgenin illeri Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ olarak belirlenmiştir.


• 2. Bölge: İkinci Yatırım Teşvik Bölgesi

2. Yatırım Teşvik Bölgesi ise yine gelişmiş illerden oluşur. İkinci bölgede son derece ciddi yatırımlar bulunur. Bu bölge halihazırda önemli bir miktar yatırım çeker. Buna rağmen hiçbir bölgenin geri kalmaması için teşvikler düşük seviyede de olsa uygulanır. Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova iller ikinci bölgeyi oluşturur.


• 3. Bölge: Üçüncü Yatırım Teşvik Bölgesi

3. Yatırım Teşvik Bölgesinden itibaren ortalama gelişmişlik seviyesi iller başlar. Bu bölgede yine önemli bir miktar yatırım vardır ancak çeşitli sosyo ekonomik göstergeler bu iller için daha geri kalmış durumdadır. Bu nedenle, üçüncü bölgede ilk iki bölgeye göre daha yüksek oranda teşvik uygulanır. Üçüncü bölge Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak illerinden ibarettir. Bu bölgeden itibaren faiz desteği ve kar payı desteği uygulanmaya başlar.


• 4. Bölge: Dördüncü Yatırım Teşvik Bölgesi

4. Yatırım Teşvik Bölgesi ise az gelişmiş illerden oluşur. Bu nedenle teşviklerin oranları ve uygulama süreleri ciddi miktarda artış gösterir. Bu bölge çok yüksek oranda teşvik edildiği için bu etki sayesinde ilave yatırımlar çeker. Dördüncü bölge hem lojistik avantajı bulunan hem de teşvik yönünden avantajlı olan bir bölge olması nedeniyle birçok büyük yatırım için son derece uygundur. Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas illeri dördüncü bölgeyi oluşturur.


• 5. Bölge: Beşinci Yatırım Teşvik Bölgesi

5. Yatırım Teşvik Bölgesi teşviklerin çok yüksek seviyede uygulandığı bir bölgedir. Bu illerde yapılacak yatırımlar oldukça kolay bölgesel teşviklerden yararlanır. Gelişmemiş bölgelerde teşvik alma kriterleri de düşüktür. Bu özelliği sayesinde beşinci bölge çok ciddi bir teşvik potansiyeli taşır. Ancak negatif yönü bu iller lojistik ve altyapı yönünden görece dezvantajlı bölgededir. 5. Bölgede Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat illeri yer alır.


• 6. Bölge: Altıncı Yatırım Teşvik Bölgesi

6. Yatırım Teşvik Bölgesi ülkemizin en az gelişmiş illerinden oluşur. Bu illerde bölgesel teşvik kriterleri en alt seviyede, yatırım teşvikleri ise en üst seviyede tutulmuştur. Altıncı bölgenin yatırımcıları en yüksek oranlarda ve sürelerde destekten yararlanır. Diğer bölgelerden farklı olarak 6. bölgede SGK primi işçi hissesi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği uygulanır. Ayrıca, faiz ve kar payı desteği de en yüksek oranda sağlanır. Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van illeri ile Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri altıncı bölgede konumlandırılmıştır.


Yatırım Teşvik Haritası

Yatırım Teşvik Haritası, teşvik bölgelerine göre illerin ve ilçelerin sınıflandırıldığı haritadır. Bu haritayı kullanarak yapılacak bir yatırımın hangi bölgede yer aldığını ve hangi desteklerden yararlanacağını kolayca belirleriz. Bu harita bazı yıllarda güncellenmektedir. 2023 yılında uygulanna güncel Yatırım Teşvik Haritası aşağıda yer almaktadır. Her ilin teşvik koşullarını detaylarıyla inceleyebileceğiniz etkileşimli teşvik haritası için: İnteraktif Yatırım Teşvik Haritası


Güncel Yatırım Teşvik Haritası

Yatırım Teşvik Belge Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yatırım Teşvik Belge Başvuruları E-TUYS yani Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılır. E-TUYS sistemi üzerinde Yatırım Teşvik Belgesi almak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:


  1. 1. E-TUYS Yetkilendirme: E-TUYS sisteminin kullanımı yetki alınmasına bağlıdır. Bu yetkiye sahip olmayan kişiler kesinlikle işlem yapamaz. E-TUYS yetkisi yalnızca gerçek kişilere alınır. Bu yetkiyi almak için şirketin KEP Adresi Alma ve E-İmzası Alma işlemleri tamamlanmış olmalıdır. Daha sonra yetkilendirme belgeleri KEP sistemi aracılığıyla bakanlığa iletilir. Uygun bulunan başvurular için yetki tanımlanır. Teşvik Uygulama KEP Adresi: [email protected]
  2. 2. Firma Tanımlama: E-TUYS sisteminde firmaların bilgileri otomatik olarak tanımlı gelmez. Firma unvanı ile açılan ekrana firma bilgilerinin eksiksiz bir şekilde tanımlanması gerekir. Bu bilgiler MERSİS sistemi ile uyumlu olacak şekilde, ticaret sicili, esnaf sicili, vergi levhası ve faaliyet belgesinde kayıtlı bilgiler iyi uyumlu olacak şekilde E-TUYS yetkilisi tarafından tanımlanır.
  3. 3. Yatırım Projesinin Oluşturulması: Yatırım Teşvik Belgesi, firmaya göre değil yatırım projesine göre verilir. Bu proje E-TUYS sisteminde elektronik ortamda düzenlenir. Bu projede; yatırımcı bilgileri, yatırım yeri, konusu, ürünler ve kapasiteleri, yatırım türü, varsa mevcut kapasite, makine listeleri, bina inşaat planları ve tutarları, diğer harcamalar, toplam yatırım tutarı, yatırımın finansmanı, destek unsurları, proje tanıtımı ve başvuru belgeleri bulunur.
  4. 4. Başvuru Ücretinin Ödenmesi: Yatırım Teşvik Belgesi başvuruları günümüzde ücretlidir. Bu ücret E-TUYS sistemi üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı güvenli ödeme portalına yönlendirme yapılarak ödenir. Ücret ödemesi kredi kartı ile elektronik ortamda tamamlanır. Ödemenin tamamlanmasının ardından sistem otomatik olarak E-TUYS başvuru ekranına yeniden döner. Ödeme faturası ise e-fatura mükellefleri için sistem üzerinden diğer mükellefler için ise e-posta yoluyla iletilir.
  5. 5. Başvurunun Onaya Sunulması: Yatırım projesi ve ekleri bir bütün olarak sistemde kapatılır. Proje dosyası güvenli elektronik imza ile e-imzalı bir dosya olarak bakanlık onayına sunulur. Bu dosya bakanlık tarafından uygun bulunduğunda Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenir. İlave bilgi ve belge talep edilmesi halinde verilen üsre içerisinde tamamlanabilirse yine belge alınır. Ancak, mevzuata aykırı projeler uygun bulunmadığında reddedilir ve bu yatırım projesi için yeniden başvuru yapma imkanı kalmaz.

Yatırım Teşvik Belgesi Gerekli Evraklar

Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili işlemlerde başvuru dosyasına eklenmesi gereken birçok belge vardır. Bunlar diğer kurumlardan alınması gereken izin, lisans, ruhsat, yazı gibi çeşitli resmi belgelerdir. Bu belgelerin kapsamı yapılacak işleme göre değişiklik gösterir. Teşvikle ilgili iş ve işlemler için gerekli belgeler başlıklar halinde açıklanmıştır.


Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Evrakları

Yatırım Teşvik Belgesi almak için yapılacak başvurularda en önemli unsur yatırım projesidir. Ancak bunun yanı sıra proje ile ilişkili başvuru evraklarının tamamı eksiksi bir biçimde başvuru doyasına eklenmelidir. Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Evrakları şunlardır:


  1. 1. Dilekçe: Yatırım projesini, ilini ve amacını içerir özet bir dilekçe hazırlanır.
  2. 2. Beyan ve Taahhüt: Yatırım teşvik mevzuatı hükümlerine uygun hareket edileceğine ilişkin beyan ve taahhüt yazısıdır.
  3. 3. İmza Sirküleri: Şirketin yetki kullanım durumunu gösterir noter onaylı imza sirküleri.
  4. 4. Ticaret veya Esnaf Sicil Gazeteleri: Şirketin kuruluş, iştigal konuları, adres ve son sermaye yapısını gösterir sicil gazeteleri.
  5. 5. Vergi Levhası: Şirketin vergi dairesi ve vergi numarasının görülebildiği güncel tarihli vergi levhası.
  6. 6. SGK Borcu Yoktur Yazısı: Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına verilmek üzere düzenlenmiş e-Borcu Yoktur belgesi. Şirketin borcu varsa borç yapılandırmasının yapıldığı, ilk taksitin ödendiği ve diğer taksitlerin aksatılmadığı, yapılandırma dışı borç bulunmadığı ile ilgili ıslak imzalı yazı alınır.
  7. 7. SGK Mevcut İstihdam Yazısı: Yalnızca tevsi ve modernizasyon yatırımları için SGK Müdürlüklerinden alınacak başvuru tarihinden önceki 6 ay için aylık çalışan sayısını gösterir yazı.
  8. 8. Kapasite Raporu: Yalnızca tevsi ve modernizasyon yatırımları için güncel makine ve teçhizatı, üretim kapasitesini ve diğer bilgileri içerir Kapasite Raporu.
  9. 9. Makine ve Teçhizat Listeleri: Temin edilmesi planlanan yerli ve/veya ithal makine teçhizat listeleri hazırlanır ve elektronik ortamda oluşturulur.
  10. 10. Bina İnşaat Projesi: Yapılacak bina inşaat harcamalarına ilişkin plan, proje ve harcamaların özet bilgisi.
  11. 11. Yatırımın Finansmanı Tablosu: Toplam sabit yatıım tutarının ne şekilde finanse edileceğine dair finansal tablolar.
  12. 12. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Belgesi: ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilen yatırım konuları için ÇED Olumlu, ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Kapsam Dışı yazıları ve belgeleri.
  13. 13. Proje Tanıtım Dosyası: Yatırım projesinin amacı, hedefleri, yatırımcı bilgileri, projenin geçmişi, gelecek projeksiyonları, ön fizibilite çalışması gibi çeşitli bilgilerini içerir proje tanıtım dosyası.
  14. 14. Başvuru Ücreti Ödeme Belgesi: Başvuru ücretinin ödenmesi ve gerekli olduğunda ibraz edilmek üzere başvuru ücreti faturası.
  15. 15. Sektöre Özel Belgeler: Yatırım projesinin sektörüne ilişkin talep edilen diğer resmi belgeler.

Yatırım Teşvik Belgesi Revizyon Evrakları

Revizyon işlemleri sırasında revizenin türüne bağlı olarak çeşitli belgeler gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi Revizyon Evrakları şunlardır:


  1. 1. SGK Borcu Yoktur Yazısı: Her revizyon işleminde mutlaka SGK borcu yoktur yazısı alınmalıdır. Bu yazı başvuru ile aynı aya ait olmalıdır. Geçmiş tarihli borcu yoktur yazıları kabul edilmemektedir.
  2. 2. Yeni Makine ve Teçhizat Listesi: Liste revizyonlarında yeni şekle göre düzenlenen makine listeleri oluşturulur ve sisteme işlenir. Gerek yerli gerekse ithal listedeki tüm makineler E-TUYS sistemine kaydedilir.
  3. 3. Belge Revize Evrakları: Yatırım Teşvik Belgesinin revizyonu için yatırım yeri (arsa) tapusu veya kira kontratı, yatırımcının yeni bilgileri için sicil gazeteleri, devir işlemlerinde yönetim kurulu veya ortaklar kurulu kararları, kapasite için proje veya kapasite raporu, finansman ve toplam yatırım tutarı için proforma faturalar ve yeni finansal tablolar eklenmelidir.

Yatırım Tamamlama Vizesi Evrakları

Yatırım Tamamlama Vizesi bir yatırım projesi son bulduğunda kapanış için yapılan işlemlerdir. Zamanında kapanış yapılması çok önemlidir. Kapanış yani Yatırım Tamamlama Vizesi için gerekli belgeler şunlardır:


  1. 1. Tamamlama Dilekçesi: Yatırımın tamamlandığına ve kapanış işlemlerinin başlatılmasına ilişkin dilekçe. Bu dilekçede genellikle ekspertiz organizasyonu ile ilgili kişinin iletişim bilgileri eklenir.
  2. 2. Taahhütname: Kredi kullanılıp kullanılmadığına ilişkin taahhütname. Bu belge kredi kullanımı olması durumunda kredinin kullanıldığı banka, şube, il ve ilçe, kredi türü, kredi tutarı ve vade bilgisini de içermelidir.
  3. 3. Banka Yazısı: Yatırımın finansmanı için kullanılacak kredinin tüm detaylarının yer aldığı banka onaylı yazı.
  4. 4. Güncel Kapasite Raporu: Yatırım tamamlandığında oluşan kapasitenin ve yeni makinelerin işlendiği güncellenen Kapasite Raporu.
  5. 5.SGK Tahakkuk Fişleri: Son 6 aya ait çalışan personeli gösterir SGK Tahakkuk Fişleri. Bu fişler yatırım kapsamında oluşan toplam istihdam kişi sayısını belirlemek için kullanılır.
  6. 6. ÇED Belgesi: Kapasite artışı nedeniyle yeni bir ÇED belgesi gerektiren veya ÇED Belgesinin niteliği değişen yatırımlar için ÇED Yönetmeliği eşik değerleri ile uyumlu ÇED Belgesi veya Görüş Yazısı.
  7. 7. Yatırım Takip Formu: Toplam yatırım tutarının bina inşaat, yerli ve ithal makine teçhizat ve diğer harcamalar şeklindeki bileşenlerinin yıllara göre dağılımı ile yıllık finansman tablosundan oluşan formdur.
  8. 8. Gerçekleşen Harcama Listeleri: Yatırım kapsamında yapılan bina inşaat, yerli makine listesi, ithal makine listesi ve diğer harcamalar listesidir.
  9. 9.Faturalar, Beyannameler ve Yevmiye Kayıtları: Yapılan tüm yatırım harcamalarına ilişkin faturalar ve yevmiye kayıtları ile ithalatlara ilişkin gümrük giriş beyannameleri, antrepo beyannameleri ve yevmiye kayıtlarıdır.
  10. 10. Yeminli Mali Müşavir Raporları: Yeminli Mali Müşavir tarafından hazırlanan onaylı harcama listeleri, yatırım takip formu, ekspertiz raporu ve diğer belgelerin mühürlü suretleri ile YMM Faaliyet Belgesi sureti.
  11. 11. Eksperti Ücreti Dekontu: Yatırım yerinde yapılacak ekspertiz işlemlerinde eksper heyetindeki kişi sayısına göre kişi başı yatırılan ekspertiz ücreti ve bu ücrete ilişkin dekont.

Yatırım Teşvik Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Yatırım Teşvik Belgesi Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler oldukça önemlidir. Genellikle belge düzenlendiğinde teşvikle ilgili işlerin bittiği yönünde yanlış bir inanış vardır. Bu çok yanlış ve olumsuz sonuçlar doğuran bir inanıştır. Belgenin alınmasını müteakip hemen gerekli işlemlere başlamak gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi alındıktan sonra yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:


  1. 1. Yatırım Teşvik Belgesinin Kontrolü: Elektronik ortamda düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı tüm bilgilerin kontrol edilmesi gerekir. Olası bir hata durumunda ivedilikle belge kapsamında işlem yapmadan revize yoluna gidilerek düzeltilmesi gerekir.
  2. 2. KDV İstisna Yazısının Alınması: KDV İstisna Yazısı ya da KDV Muafiyet Belgesi adı verilen belgenin alınması gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında onaylanan ithal ve yerli makine listelerinde bulunan tüm satırlar E-TUYS sisteminden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine aktarılır. Bu satırlara dair herhangi bir işlem yapılmadan önce Vergi Daireleri aracılığıyla listede bulunan tüm makineler bir kez daha onaylanır. KDV Muafiyet Yazısı için İnternet Vergi Dairesi üzerinden 9A - Yatırım Teşvik Belgesi Sahibi Mükelleflere Verilecek İstisna Belgesi ekranı kullanılarak elektronik ortamda başvuru yapılır. Vergi Dairesince yapılacak incelemenin ardından yazı düzenlenir.
  3. 3. Yatırım Harcamalarının Yapılması: Yatırım harcamalarının tamamı teşvik mevzuatı ile uyumlu olmalıdır. KDV istisnasından yararlanan kalemler için KDV muaf fatura kesilmeli, sistemde KDV muafiyet işlemleri yapılmalı ve ayrıca ilgili şerhler faturalara düşülmelidir. KDV istisnası verilmeyen hiçbir harcama için KDV muaf fatura kesilmemelidir. Tüm faturalar zamanında ve eksiksiz bir biçimde E-TUYS sistemine kaydedilmelidir. Faturalar XML formatında ve ayrıca PDF formatında alınmalı, kontrol edildikten sonra sisteme yalnızca XML formatında kayıt yapılmalıdır.
  4. 4. Önemli Sürelerin Takibi: Yatırım Teşvik Belgesi 3 yıl süreyle verilir. Ayrıca, talep edilmesi halinde bir defaya mahsus orijinal sürenin yarısı kadar ilave süre verilir. Bu sürelerin dışında yatırım harcaması yapılmamalı, teşvikten yararlanılmamalıdır. Süresi tamamlanan belgeler için ivedilikle tamamlama vizesi başvurusu yapılarak belgenin kapanışı sağlanmalıdır.
  5. 5. Makine ve Teçhizatın Kullanımı: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilen makine teçhizat kesinlikle süresi tamamlanmadan satılmamalı, ihraç edilmemeli, devredilmemeli, kiralanmamalı, başka bir firmada veya yerde kullanılmamalıdır. Tüm teşvikli makineler 5 yıl süreyle izin alınmaksızın bu işlemlere tabi tutulamaz.

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yapılabilecek İşlemler

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendikten sonra yatırım dönemi boyunca birçok işlem yapılır. Bu işlemlerin her biri mutlaka zamanında ve doğru biçimde yapılmalıdır. Teşvikle ilgili işlemler yalnızca E-TUYS sistemi üzerinden yapılır. Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yapılabilecek İşlemler şunlardır:


  1. 1. Yatırım Teşvik Belge Revizeleri: Yatırım Teşvik Belgesinde kayıtlı bilgilerin gerekli belgelere dayalı olarak revize edilmesi yani değiştirilmesidir. Bu revizeler yatırım yeri değişikliği, yatırımcı unvanı değişikliği, adres değişikliği, ortaklar ve sermaye güncellemeleri, yatırım türü revizesi, kapasite değişikliği, ürün bilgisi değişikliği, destek unsurları değişikliği, özel şart vizesi ve belge türü değişikliğidir.
  2. 2. Makine ve Teçhizat Liste Değişikliği: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında oanylanan makine ve teçhizat listesinde kayıtlı bilgilerden GTİP, makine adı, makine adeti, miktarı, birimi, tutarı güncellenebilir. Bunların dışında onaylı listede bulunan bir makine silinebilir veya yeni bir makine eklenebilir. İthal listedeki bir makine yerliye alınabilir veya tam tersi yapılabilir. Tüm bu değişiklikler E-TUYS sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılır.
  3. 3. Süre Uzatımı: Yatırım Teşvik Belgesi olağan şartlarda 3 yıl süreyle verilir. Bu süre çok büyük ve özellikli projeler ilk farklı sürelerde de verilebilir. Yatırımcının yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere belgede kayıtlı sürenin yarısı kadar ilave süre almasına imkan vardır. Bu işleme süre uzatımı adı verilir.
  4. 4. Satış İzni: Teşvikli makine ve teçhizatın 5 yıl süreyle satışı yasaktır. Bu makinelerin niteliği, kapasitesi veya kalitesi uygun olmaması halinde, belirli şartlar altında satışına izin alınması mümkündür. Bakanlıktan teşvikli makinenin satışı için, satış yasağı tamamlanmadan izin alınması işlemine satış hakkı adı verilir.
  5. 5. İhraç İzni: İthal edilen makine ve teçhizat için de 5 yıl süreyle satış yasağı bulunur. Bu makineler genellikle bir sorun çıktığında yine yurt dışına satılır yani ihraç edilir. Süresi tamamlanmadan teşvikli makinelerin ihracı da yasaklanmıştır. Bakanlıktan ihraç yasağı tamamlanmadan önce teşvikli makineler için ihraç hakkı alınması işlemine ihraç izni adı verilir.
  6. 6. Makine Devri: Teşvikli temin edilen bir makine yine teşvik belgeli bir başka yatırımcıya devredilebilir. Bu durumda bir belgeden diğer belgeye makinenin geçişi yapılır. Bakanlıktan alınan iznin ardından KDV muaf fatura kesilerek devir işlemi tamamlanır.
  7. 7. Yatırım Teşvik Belgesi Devri: Aktif bir Yatırım Teşvik Belgesi tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte bir başka yatırımcıya devredilebilir. Kısmen veya tamamen yapılmış belge kapsamı yatırımların tümü yeni yatırımcıya devredilir. Bu aşamadan sonra yeni yatırımlar ve mevcut yatırımlar yeni yatırımcı lehine aktarılır. Kalan teşvikler ve destek unsurları devralan tarafından kullanılır.
  8. 8. Yatırım Tamamlama Vizesi: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak bir yatırım tamamlandığında devlete verilen taahhütlerin kapatılması gerekir. Bu aşamada yatırım yerinde bakanlık personelince yapılacak bir ekspertiz neticesinde teşvikli makineler ve diğer yatırım harcamalarının tespiti yapılır. Daha sonra gerçekleşen değerlere göre mevcut belge vize edilerek yatırım tamamlama vizesi yapılır. Bu belge artık kapatılmış sayılır ve yeni bir yatırım harcaması yapılmasına imkan yoktur.
  9. 9. Yatırımcı Bilgileri Değişikliği: Yatırımcının adı, unvanı, vergi dairesi, vergi numarası değişikliği yapılabilir. Bunların dışında şirketler bölünebilir veya birleşebilir. Kül halinde birleşme adı verilen işlem yapılarak şirket birleşmesi yoluna gidilebilir. Şirketin nevi değişikliği yapılabilir. Bu ve benzeri yatırımcı değişikliklerinin derhal teşvik sistemine yansıtılması gerekir.
  10. 10. Yatırım Teşvik Belgesi İptali: Yatırım Teşvik Belgesi ile ilişkili yatırım projesi herhangi bir nedenle iptal edilirse belgenin de mutlaka iptal edilmesi gerekir. İptal edilmeyen ve tamamlanmayan belgeler bakanlıkça re'sen iptal edilecek ve yararlanılan tüm destekler yasal faizleri ve cezai müeyyideleri ile geri alınacaktır. Bu durumda düşmemek için hiç yapılmayan veya kısmen tamamlanmış yatırımlar için usulüne uygun adımlar izlenerek harcamalar teşvik kapsamında çıkartılır. Boşa çıkan Yatırım Teşvik Belgesi ise iptal edilir.
  11. 11. Yatırım Teşvik Belgesi İptal Kaldırma: Çeşitli nedenlerle zamanında tamamlanamayan yatırımlar için belge kapatılamazsa re'sen iptal işlemi gerçekleşir. Bu durumda ise birçok cezai müeyyide ve yasal faizler dahil olmak üzere yararlanılan tüm teşvikler geri alınır. Bu duruma düşmüş bir belgenin mevzuata uygun koşullar altında iptal kaldırma işlemi yapılabilir. Yani belge üzerindeki iptal kaldırılır ve tamamlama vizesi yapılarak normal bir şekilde belgenin kapanışı sağlanır. Bu başarılabilirse tüm cezalar da silinmiş olur.
  12. 12. Finansal Kiralama: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında onaylı listede yer alan makine teçhizatın bir ya da birkaçı finansal kiralama yoluyla yani leasing ile kiralama biçiminde temin edilebilir. Bu durumda, finansal kiralama şirketi adına ilave bir makine listesi onaylanır. Söz konusu makinelere ilişkin satırlar leasing şirketine devredilir. Teslim ve Tesellüm belgesi düzenlenerek makine ve teçhizat yatırımcıya teslim edilir. Ancak henüz makinenin mülkiyeti finansal kiralama şirketindedir. Ödemeleri tamamlanan makineler için fatura kesilerek yatırımcıya devri tamamlanır. Finansal kiralama yoluyla temin edilen makineler KDV İstisnası, vergi indirimi ve SGK primi desteği gibi istihdam desteklerinden tamamen yararlanır. Faiz ya da kar payı desteğinden doğan haklar leasing sözleşmesinde finansal kiralamanın faiz gideri için de kullanılabilir.
  13. 13. Mücbir Sebep İşlemleri: Normal şartlarda ikinci kez süre uzatımı sağlanması mümkün değildir. Ancak mücbir sebep sayılan hallerde ikinci kez süre uzatımı yapılmasına imkan verilir. Deprem, sel, doğal afetler, mahkeme kararı, grev, lokavt, savaş, abluka hali, terör, yatırım mallarına yatırımcı iradesinin dışında el konulması, pandemi veya salgın hastalık gibi elde olmayan sebeplerle yatırımın yapılamaz hale getirilmesi halinde orijinal süresi yarısı kadar olacak şekilde ikinci kez süre uzatımı yapılır.
  14. 14. Teminatlı İthalat: Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesinde kurucu rol oynayan belgelerden biri alınamadığı durumlarda, belgenin onaylanması uzadığı hallerde ithal yatırım malları üzerindeki ithalat vergileri teminata bağlanarak ithalat yapılır. Daha sonra Yatırım Teşvik Belgesinin ibraz edilmesi ile gümrükten verilmiş teminat geri alınır. Bu işleme teminatlı ithalat adı verilir.
  15. 15. Kullanılmış Makine İthalatı: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılmış makine ithal etmek mümkündür. Bu makineler münferit veya komple tesis niteliğinde olabilir. Komple tesis niteliğindeki makineler için yatırım yerinde inceleme yapılır. Komple tesis niteliğini haiz olmayan makineler için münferit makine ithalat izni alınması gerekir. Kullanılmış ithal makine teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti sağlanması mümkündür.

Devlet Neden Yatırım Teşviklerini Verir?

Tüm yatırımların devlet eliyle yapılması mümkün değildir. Ayrıca devletin tüm yatırımları yapması karlı ve yapılabilir de değildir. Bu nedenle, günümüzde tüm devletler kalkınma planına uygun şekilde sektörel bazda teşvik uygular. Devletin yapamacağı yatırımların özel sektör tarafından yapılmasını kolaylaştırmak ve yatırımcıyı özendirmek için bu teşvikler sağlanır. Devlet Neden Teşvik Verir tüm yönleriyle aşağıda listelenmiştir:


  1. • Ülkemiz tasarruflarının yatırıma, üretime ve istihdama dönüşmesini sağlamak.
  2. • Tüm bölgelerde üretim ve ihracat potansiyeli oluşturmak.
  3. • Ülkemizin tüm bölgelerinde herkes için istihdam imkanı yaratmak.
  4. • Girişimcilerin üstlendiği riski azaltmak.
  5. • Mal ve hizmet arzını geliştirmek ve özendirmek.
  6. • Yerli üreticinin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak ve pazar payını yükseltmelerini teşvik etmek.
  7. • Yabancı yatırımcıyı çekmek ve yatırım ortamını iyileştirmek.
  8. • Kendine yeterli bir sanayi profili oluşturmak. Hammadde, aramalı ve nihai mamülden oluşan ürün çeşitliliğini sağlamak.
  9. • Yerli ve milli ekonomiyi kurmak, yerleştirmek, sağlamlaştırmak ve geliştirmek.
  10. • Ar-ge ve inovasyon kültürünü kurmak, yüksek katma değerli, yüksek teknoloji ürünlerin yurt içi üretimini desteklemek.
  11. • Küresel markaların ülkemize yatırım yapmalarını özendirmek, yerli üreticinin küresel tadarik zincirlerinden daha fazla pay almasına yardım etmek.
  12. • Sürdürülebilir ekonomi ve üretim sayesinde fiyat istikrarı ve arz güvenliğini tesis etmek.

Yatırım Teşvik Mevzuatı

Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler bütünü teşvik mevzuatıdır. Yatırımcıların yararlandığı tüm destekler bu mevzuat hükümleri kapsamında belirlenmiştir. Günümüzde uygulanan Yatırım Teşvik Mevzuatının tüm bileşenleri aşağıdaki gibidir:


  1. 1. Yatırım Teşvik Kararı: 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar
  2. 2. Yatırım Teşvik Tebliği: 2012/3305 sayılı Karar'ın Uygulanmasına İlişkin 2012/1 sayılı Tebliğ
  3. 3. Yatırım Teşvik Genelgesi: Uygulama detaylarının yer aldığı Genel Müdürün yayımladığı Genelge
  4. 4. E-TUYS Yetkilendirme Tebliği: Teşvikle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin yetkilendirme işlemlerini düzenleyen Tebliğ
  5. 5. E-TUYS Uygulama Tebliği: Teşvikli iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine dair esasları belirleyen Tebliğ
  6. 6. Proje Bazlı Teşvik Kararı: Yatırımlara proje bazlı teşvik verilmesine ilişkin esasların yer aldığı 2016/9495 syılı Karar
  7. 7. Proje Bazlı Teşvik Tebliği: 2016/9495 sayılı Karar'ın Uygulanmasına İlişkin 2019/1 sayılı Tebliğ

Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesine ilişkin Karar ve Tebliğ hükümlerinde sık sık düzenlemeler ve güncellemeler yapılmaktadır. Bu güncellemeler, Teşvik Mevzuat Değişiklikleri sayfamızda, yıllık bazda sınıflandırılmış proje bazlı teşvik alan firmalara dair bilgileri ise Proje Bazlı Teşvik Kararları sayfamızda takip edebilirsiniz.


Yatırım Teşvik Belgesi Ücretleri

Günümüzde Yatırım Teşvik Belgesi almak ve revize etmek ücretlidir. Başvuru yapmak ya da kullanım sırasında herhangi bir revizyon yapmak istendiğinde ücret ödemesi yapılması gerekir. Bu ücretler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ödeme sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılır. Ödemeler Döner Sermaye İşletmesi hesabına kredi kartı kullanılarak yapılır. 2023 yılında uygulanan Yatırım Teşvik Belgesi Ücretleri şu şekildedir:


  1. • 5 Milyon TL altı yatırımlar için 3.220-TL başvuru ücreti ödenir.
  2. • 5 - 25 Milyon TL arası yatırımlar için 8.050-TL başvuru ücreti ödenir.
  3. • 25 Milyon TL ve üzeri yatırımlar için 16.100-TL başvuru ücreti ödenir.
  4. • Tüm revize işlemleri için 805-TL başvuru ücreti ödenir.

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı yatırımcıların teşviklerin tüm potansiyelinden yararlanmalarına yardım etmek amacıyla sunulan profesyonel himetler bütünüdür. Bu hizmetler yatırım başlangıç aşamasından yatırım tamamlanıncaya kadar devam eder. Dahası yatırım tamamlansa dahi bazı yükümlülükler son bulmaz. Yatırım Teşvik Danışmanının tüm yükümlülükleri iyi analiz etmesi ve yerine getirilene kadar hizmetine devam etmesi gerekir. Sunulacak hizmetin kapsamı talebe göre belirlenir ve danışmanlık sözleşmesine yazılır. Doğru bir danışmanlık hizmeti çok daha fazla destekten yararlanılması anlamına gelir. Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Hizmetlerinin aşamaları hakkında gerekli bilgiler aşağıda listelenmiştir.


  1. 1. Yatırım Planlama Aşamasında Danışmanlık: Yatırım planlarının oluşturulduğu ve projenin tamamlandığı sırada danışmanlık almak çok faydalıdır. Bu sayede yatırım planını teşvik sistemi ile tam uyumlu ilerletmek mümkün olur. Bunun en önemli avantajı daha yüksek seviyede teşvik almaktır. Bu aşamada yatırım kapasitesi, yatırım yeri, bina ve inşaat planları, fizibilite, entegrasyon koşulları ve yatırımın finansmanı gibi alanlarda nicel ve nitel çalışmalar yapılır.
  2. 2. Başvuru Sürecinde Danışmanlık: Yatırım Teşvik Belgesi başvuru sürecinin doğru oluşturulması ve iyi yönetilmesi önemlidir. Etkili süreç yönetimi ilkeleri çerçevesinde sunulacak hizmet neticesinde yatırımcılar belgelerini hızla, kolayca ve doğru bir biçimde elde ederler. Dahası bu süreçte yanlış başvuru kaynaklı reddedilme riski en düşük seviyeye iner.
  3. 3. Yatırım Dönemine Danışmanlık: Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendikten sonra tüm yatırım harcamalarının, makine ve teçhizat faturalarının, desteklerin tam kontrolü gerekir. Asıl süreç yönetimi bu aşamada başlar. Faturalarda yapılacak yanlışlıklar geri dönüşü olmayan cezalarla sonuçlanabilir. Dahası yatırım döneminde yapılacak bir hata yatırımın tamamlanamamasına, kapanış işlemlerinin yapılamamasına neden olur. Bu nedenle, yatırım dönemi danışmanlık hizmetleri aslında en önemli hizmet bölümüdür.
  4. 4. Kapanış İşlemlerinde Danışmanlık: Yatırım tamamlandığında kapanış işlemlerinin usulüne uygun ve zamanında yapılması önemlidir. Belgenin iptal edilmemesi için bu sürelere ve usule tam uymak esastır. Yatırım tamamlama vizesi 6 aya kadar sürebilen uzun ve kapsamlı br süreçtir. Bu süreçte hem ekspertiz yani fiili incelem hem de dosya bazında evrak incelemesi yapılır. Bu aşamada yatırımın gerçekleşen değerleri teker teker incelenir ve onaylanır. Bu işlem bir bakıma yatırım taahhüdünün son bulmasıdır. Bu nedenle, tüm bu işlemlerin danışman gözetiminde uzman kişilerce yürütülmesi çok önemlidir.
  5. 5. İşletme Döneminde Danışmanlık: Yatırım tamamlanıp şirket işletme dönemine başladığında bazı desteklerin uygulaması devam eder. Vergi indirmi, sgk primi ve istihdam destekleri, yatırım yeri tahsisi taahhütleri devam eder. Bu işlemlerin taahhüt süreleri boyunca devam ettirilmesi gerekir. İşletme döneminde firmanın faaliyetleri ciddi miktarda artar. Bu faaliyetlerin içerisinde teşvik mevzuatını takip etmek ve gerekli işlemleri yapmak zordur. Bu aşamada danışmanın görevi teşvik süreçlerini yönetmek, destekleri maksimize etmektir. Bu sayede işletme gerçek faaliyet alanına odaklanma şansı bulunur.

E-TUYS Nedir?

E-TUYS, Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemidir. Bu sistem teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm iş ve işlemlerin yürütüldüğü elektronik sistemdir. Yatırım Teşvik Belgesi E-TUYS sistemi üzerinden yapılacak başvuru ile alınır. Yine bu sistem aracılığıyla kullanılır. Yatırım tamamlama vizesi ve kapanış sonrasında yapılacak diğer tüm işlemler yine bu sistemde yürütülür.


Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama

E-TUYS sisteminde düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri e-belge niteliğindedir. Yatırımcıya hiçbir fiziki belge gönderilmez. Bunun yerine elektronik ortamda Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama yapılması gerekir. E-TUYS E-Devlet Entegrasyonu bulunduğu için sorgulamalar E-Devlet kapısı üzerinden yapılır. Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama Ekranına ulaşmak için: E-Devlet Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama


Makine Teçhizat Doğrulama

Elektronik ortamda düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında onaylanan listeler de yine elektronik ortamdadır. Yani yatırımcılara mal sunacak makine satıcıları ne yazık ki bir liste göremezler. Bunun yerine yine E-Devlet Sistemi üzerinden E-TUYS Makine Doğrulama işlemi yapılır. Bu işlem için öncelikle satıcıya barkodlu bir bildirim gönderilir. Bu barkod ile birlikte satıcılar vergi numarasını sisteme yazarak teşvikte onaylı satırı kontrol edebilir. Bunun amacı teşvik sistemiyle uyumlu faturalandırma yapılmasını sağlamaktır. Aslında yatırımcı kadar satıcılar da bu listeyi kontrol etmek ve onaylı liste ile uyumlu olacak şekilde fatura kesmekle yükümlüdür. Makine ve Teçhizat Doğrulama sistemine erişim için: E-Devlet Makine Doğrulama


© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "A'dan Z'ye Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

Yatırımlarınız İçin Şimdi Kolayca Yatırım Teşvik Belgesi Almak İster Misiniz?

Kolay ve hızlı bir şekilde, tüm desteklerden en yüksek oranda yararlanmak için şimdi bize ulaşın.