Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Okul Yatırım Teşvikleri

Okul Yatırım Teşvikleri, ülkemiz eğitim sektörünün gelişmesini ve çeşitlenmesini teşvik etmek için uygulanan bir dizi destek unsurundan oluşur. Bunlar, eğitim sektörüne özel birçok ihtiyacın kolay karşılanması amacıyla oluşturulmuştur. Teşvik sistemi ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda farklılaşarak günümüzde uygulanan halini almıştır. Eğitim sektörünün önemi dikkate alınarak teşvik sistemi içerisinde eğitim sektörü yatırım teşvikleri olukça önemli bir pozisyonda konumlandırılmıştır.



Okul Yatırımları Nelerdir?

Okul tanım olarak belirli bir seviyede eğitim programı uygulayan eğitim amaçlı kurulmuş her düzeyden kuruluşun adıdır. Bu kuruluşlar özellikle eğitim hizmetlerini sağlamak amacıyla yapılanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı izni ve denetimi altında faaliyetlerini yürütür. Eğitim düzeyi, eğitim verilen yaş grubu ya da eğitimin amacına göre çeşitlenmiş birçok eğitim kurumu ve okul bulunur. Hangi okul yatırımları teşviklerden faydalanabilir bir sonraki başlıkta detaylı inceleyelim.


Hangi Okul Yatırımlarına Teşvik Verilir?

Tüm okul yatırımlarının ne yazık ki teşviklerden yararlanması mümkün değildir. Teşvik mevzuatı içerisinde Teşviklerden Yararlanabilecek Okul Yatırımları net bir şekilde tanımlanmıştır. Bu tanımlamalar içerisinde uygun olanlar için tüm teşvikler uygulanırken, bu kapsamda bulunmayan okulların teşvik alma imkanı bulunmaz. Yatırım Teşviklerinden Yararlanabilecek Okullar şunlardır;


  1. 1. Anaokulu ve Kreşler: Tüm bölgelerde yapılacak anaokulu ve kreş gibi okul öncesi eğitim kurumları yatırım teşviklerinden faydalanır.
  2. 2. Okul Öncesi Eğitim Kurumları: Okul öncesi eğitim vermek amacıyla özel sektör tarafından yapılan yatırımlar teşvik edilir.
  3. 2. İlkokul Yatırımları: İlkokul seviyesinde eğitim verecek her çeşit ilkokul yatırımı tüm bölgelerde teşviklerden yararlanır.
  4. 3. Ortaokul Yatırımları: Ortaokul seviyesinde eğitim vermek üzere kurulacak tüm ortaokullar için yatırım teşvikleri uygulanır.
  5. 3. Lise Yatırımları: Liseler veya lise dengi eğitim vermek üzere yapılacak tüm lise yatırımları için teşvikler sağlanır.

Teşvik Verilen Okul Yatırımları

Özel sektör tarafından yapılacak okul ve eğitim kurumu yatırımlarına teşvikler verilir. Ayrıca, bu teşviklerden yararlanmak için ilgili kurumlardan izin almak gerekir. Bunun yanı sıra, Yatırım Teşvik Belgesi alımına ilişkin genel gerekliliklerin yerine getirilmesi şarttır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için: Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?


Okul Yatırım Teşvikleri Nelerdir?

Okul Yatırım Teşvikleri çeşitli kriterlere göre yapılacak değerlendirme neticesinde okul yatırımlarına verilecek devlet destekleridir. Bu destekler, büyük ölçüde eğitim kurumlarının ihtiyacını karşılamak için oluşturulmuştur. Okul yatırımları genel, bölgesel ve öncelikli yatırımları teşviklerinden yararlanabilir. Okul yatırımlarına sağlanan teşvikler aşağıdaki görsel tüm yönleriyle özetlenmiştir.


Okul Yatırım Teşvik Unsurları

Okul Genel Yatırım Teşvikleri

Asgari şartları sağlayan ancak bölgesel düzeydeki desteklerin koşullarına ulaşmayan yatırımlar için genel nitelikli yatırım teşvikleri verilir. Giriş niteliğinde olan bu destek türünde de yatırımcılara sağlanan önemli faydalar vardır. Okul Genel Yatırım Teşvikleri şunlardır:


  1. 1. KDV İstisnası: Okul içerisinde kullanılacak her türlü ekipman, donanım, alet, teçhizat, interaktif eğitim araçları ile sınıfların mobilyaları, tefrişatı ve ortak alan makineleri KDV'den muaftır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Okulda kullanılacak eğitim odaklı ithal ekipmanlar gümrük vergisi ve ilave gümrük vergisinden muaf temin edilir.

Okul Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Okul yatırımları büyük ölçüde bölgesel teşviklerden faydalanır. Bölgesel teşviklerin kriterleri ve değerlendirme şartları daha kapsamlı belirlenmiştir. Bu şartların sağlanmasının ardından yatırımın yer aldığı bölgeye göre değişen oranlarda teşvikler uygulanır. Okul Bölgesel Yatırım Teşvikleri kapsamında destek unsurları ve uygulanacağı oranlar aşağıdaki gibidir:


Destek Unsuru 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
KDV İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Gümrük Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Vergi İndirimi(%) 50% 55% 60% 70% 80% 90%
Yatırıma Katkı Oranı(%) 15% 20% 25% 30% 40% 50%
SGK Primi İşveren Hissesi Desteği 2 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 6 Yıl 7 Yıl 10 Yıl
SGK Primi İşçi Hissesi Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Gelir Vergisi Stopajı Desteği YOK YOK YOK YOK YOK 10 YIL
Faiz/Kar Payı Desteği (TL) YOK YOK 3 Puan 4 Puan 5 Puan 7 Puan
Faiz/Kar Payı Desteği (Döviz) YOK YOK 1 Puan 1 Puan 2 Puan 2 Puan
Yatırım Yeri Tahsisi VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Emlak Vergisi Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Damga Vergisi ve Harç İstisnası VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Bina İnşaat Harcı Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Belediye Harçları Muafiyeti VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Teşvikli Finansal Kiralama VAR VAR VAR VAR VAR VAR
Kredi ve Finansman Kolaylıkları VAR VAR VAR VAR VAR VAR

Dipnot: Alt bölge desteklerinden yararlanacak ilçelerde yapılacak yatırımlar vergi indirimi ve istihdam destekleri için bir alt bölgenin oranlarından yararlanır.


► Yatırımınızın hangi bölgede olduğunu bilmiyor musunuz? Hemen öğrenmek için: Yatırım Teşvik Haritası


Okul Öncelikli Yatırım Teşvikleri

Okul yatırımları ülkemizin gelişiminde çok ciddi bir rol oynar. Ülkemiz eğitim politikaları özel sektörün eğitim yatırımlarını destekleyici bir modele dayalıdır. Bu kapsamda, eğitim sektöründe birçok okul için Öncelikli Yatırım Teşvik Belgesi verilir. Okul yatırımları en fazla öncelikli yatırım teşviklerinden yararlanmaktadır. Okul öncelikli yatırım teşvikleri değerlendirme kriterleri şunlardır;


  1. • Asgari sabit yatırım tutarı 3 milyon TL olmalıdır.
  2. • Eğitim kurumunun niteliği anaokulu, kreş, okul öncesi, ilkokul, ortaokul veya lise olmalıdır.
  3. • Eğitim verilecek seviyeye uygun asgari şartların taşınması, eğitim kapasitesine sahip olunması ve yeterli teknik donanımın proje kapsamında yer alması gerekir.
  4. • Milli Eğitim Bakanlığından gerekli izinlerin alınmış olması gerekir.
  5. • Okul yatırımının özel sektör tarafından yapılması gerekir.

Bu şartları sağlayan okul yatırımları için 5. bölgede uygulanan bölgesel yatırım teşvikleri uygulanır. 6. bölgede yapılacak okul yatırımları için ise kendi bölgesinde uygulanan bölgesel teşvikler uygulanır.


Yararlanma Kriterleri

Okul Yatırım Teşviklerinden yararlanma kriterleri teşvik mevzuatında tanımlanmıştır. Teşviklerden yararlanmak için seraların sağlaması gereken kriterler bölgelere göre aşağıdaki gibidir.


Yatırım Teşvik Kriterleri 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge
Asgari Yatırım Tutarı (TL) 3 Milyon 3 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon 1,5 Milyon
Öncelikli Teşvik Kriterleri Gerekli teknik donanım ve eğitim seviyesine sahip olacak şekilde projenin oluşturulması, özel sektör tarafından eğitim sektörü yatırımı yapılması ve ilgili kurumlardan izinlerin alınması.

Okul Yatırım Teşvikleri Nasıl Alınır?

Okul Yatırım Teşviklerini almak için yatırım projesinin eksiksiz hazırlanması gerekir. Eğitim kurumlarının projeleri çok detaylı hazırlanır. Eğitim teknolojilerinin gelişimine ayak uyduracak şekilde projenin güncel ve yeterli olması gerekir. Okul Yatırım Teşviklerinden Yararlanmak için izlenecek adımlar şunlardır;


  1. 1. Yatırım Projesini Hazırlamak: Yatırım projesi inşaat ve bina planları, mimari çizimler, sınıf yerleşimi dahil planları içerir. Malzemeler, ekipmanlar ve tüm proje detayları ortaya konur. Toplam yatırım tutarı ve finansal tablolar eksiksiz hazırlanır.
  2. 2. E-TUYS Yetkilendirme: Yatırım Teşvik Belgesi alabilmek için E-TUYS sisteminde yetki alınır. Yetki alan kişi tüm başvuru dosyasını hazırlayarak bakanlığa onaylatır.
  3. 3. Yatırım Teşvik Belge Başvurusu: Proje tanıtımı, yatırım proje detayları, finansal ve mali analiz eklenir. İlgili kurumlardan alınacak görüş yazıları ve eğitim izinleri mutlaka başvuru dosyasına kaydedilir.
  4. 4. Takip ve Sonuçlandırma: Eğitim sektörünün hassasiyeti ve detayı nedeniyle inceleme sırasında birçok ilave bilgi talep edilir. Bazı durumlarda bakanlık ile toplantılar yapılarak proje gözden geçirilir. Gerekli olduğunda proje revize edilerek yeniden onaya sunulur.

Hem başvuru hem de yatırım dönemi boyunca E-TUYS sistemi sıklıkla kullanılacaktır. Bu nedenle, E-TUYS sisteminin yatırım dönemi boyunca nasıl kullanılacağına dair bilgi sahibi olmak faydalıdır. E-TUYS sistemi hakkında detaylı bilgi almak için: E-TUYS Sistemi


Okul Yatırımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğitim sektörü yatırımlarının ülkemiz için önemli bir yeri vardır. Eğitim politikaları ile bağlantılı şekilde okul yatırım teşvikleri de çok gelişmiş seviyededir. Okul yatırımlarında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:


  1. 1. Yatırım yerinin eğitim için uygun ve merkezi bir yerde olduğundan, varsa mevcut binanın eğitim faaliyetleri için uygun olduğundan emin olun. Arsanın imar durumunun eğitim ile ilişkili olduğunu kontrol edin.
  2. 2. Eğitim kurumlarının izinlerini düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatını ve güncel gelişmeleri takip edin.
  3. 3. Okulun modern teknolojiler ve son eğitim trendleri ile donatılmış olması faydalıdır. Bu hep projenin başarılı olması hem de verilecek eğitimin kalitesi artıracağını düşünün.
  4. 4. Şirketin SGK prim borcu bulunmamasına dikkat edin. Varsa yapılandırma yapmak ve buna ilişkin yazı almak gerekir. Başvuru öncesi borcu yoktur veya yapılandırma yapıldığına dair belgelerinizi hazırlayın.
  5. 5. Teşvik sisteminde sektörünüzü etkileyebilecek değişiklikleri yakından takip edin. Bazı değişiklikler daha fazla kazanç bazıları ise yeni yaptırımlar getirebilir. Bunlara uyum sağlamak çok önemlidir.
  6. 6. Teşvikli tamamlanan okulun 5 yıl süreyle satılması, devredilmesi veya kiralanması yasaktır. 5 yıl süreyle faaliyet zorunluluğu şartı bulunduğunu unutmayın.
  7. 7. Gerekli durumlarda yatırım projesi ile gerçekleşen proje uyumsuz hale geldiğinde hemen revize yaparak yeniden uyumlu hale getirin.
  8. 8. Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili tüm detaylara hakim olun. Desteklerin kapsamı, oranları, uygulama şekilleri ve üst sınırlarını mutlaka takip edin.

Sık Sorulan Sorular

Eğitim sektörü diğer sektörlere göre biraz daha karmaşık yapıdadır. Bu nedenle, okul yatırım teşviklerinin yararlanıcıları daha fazla soru sorarlar. Okul ve eğitim sektörü yatırım teşviklerine dair sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda derlenmiştir.


Okul Yatırım Teşvikleri 2024 Yılında Nasıl Uygulanır?

Okul yatırımlarına 2024 yılında genel, bölgesel ve öncelikli teşvik sistemleri kapsamında destek uygulanır. Kriterleri sağlayan tüm okul yatırımları için öncelikli, uygun olmayanlar için bölgesel teşvikler verilir. Öncelikli ve bölgesel kriterleri sağlamayan yatırımlar için ise genel teşvikler uygulanır.

Hangi İllerdeki Okul Yatırımlarına Teşvik Verilir?

Eğitim sektöründeki yatırımlara tüm illerde teşvikler verilir. Ülkemizin tüm bölgelerinde ve illerinde okullar Yatırım Teşvik Belgesi alabilir.

Hangi Okul Yatırımları Teşviklerden Yararlanabilir?

Komple yeni nitelikteki okul yatırımları, mevcut okulu büyütmek için yapılacak yatırımlar ve okulu yeni eğitim teknolojileri ile modernize edecek yatırımlar ile okulun yeşil dönüşümünü sağlamak için yapılacak çevre yatırımlarına teşvik verilir.

Okul Yatırımında Öğrenci Sayısı İle İlgili Kapasite Şartı Var Mıdır?

Okul yatırımları için mevzuatta belirlenen herhangi bir öğrenci sayısı veya kapasite kriteri yoktur. İstenen sayıda sınıfı, dersliği ve öğrencisi bulunan okullar için yatırım teşvikleri uygulanır.

Zincir Okullar İçin Yatırım Teşvik Belgesi Alınabilir Mi?

Tükiye'nin tüm bölgelerinde yapılacak zincir okullar için Yatırım Teşvik Belgesi alınması mümkündür. Bu zincir aynı anda veya farklı zamanlarda yapılabilir. Her okul için ayrı bir Yatırım Teşvik Belgesi alınarak her bir okul yatırımı teşvikli tamamlanabilir.

Üniversiteler İçin Yatırım Teşvik Belgesi Verilir Mi?

Hayır, teşvik mevzuatına göre üniversiteler ve lise üstü eğitim veren kurumlar Yatırım Teşvik Belgesi alamaz.

Okul Yatırımları Ne Kadar Sürede Tamamlanmalıdır?

Okul yatırımları genellikle kapsamlı yatırımlardır. Bu nedenle okullar için düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin süresi 3 yıl olmakla birlikte genellikle süre uzatımı verilir. Bu süre uzatımı 1,5 yıl kadar olmaktadır. Sonuç olarak okul yatırımının 4,5 yıl yani 54 ay gibi bir sürede tamamlanması şarttır.

 

© 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Okul Yatırım Teşvikleri" ve "Okul Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image