Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Hayvancılık Yatırım Teşvikleri

Hayvancılık Yatırım Teşvikleri

Hayvancılık Yatırım Teşvikleri, ülkemiz sınırları içerisinde yapılan büyükbaş, küçükbaş ya da kanatlı hayvancılık yatırımlarına uygulanmaktadır. Yatırım teşvik sistemi içerisinde tanımlanan koşulları taşıyan entegre hayvancılık yatırımları belirtilen desteklerden eksiksiz bir biçimde yararlanabilmektedir. Bu destekler yatırımın karakteristik özelliklerine, yatırımın bulunduğu il ve ilçeye göre değişiklik göstermektedir. Genel bir kural olarak yatırıma başlamadan önce mutlaka Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusu yapılmalıdır. Tamamlanan yatırım harcamaları ile ilgili herhangi bir devlet desteğinden yararlanılması söz konusu değildir. Bu nedenle, projenin planlama aşamasında doğru bir zaman planı oluşturulması hayvancılık yatırımları için büyük bir önem taşımaktadır.


Hayvancılık Yatırımları Nelerdir

Teşvik sistemine göre desteklerden yararlanması öngörülen Hayvancılık Yatırımları büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı olmak üzere farklılaştırılmıştır. Öte yandan, yatırımın hangi yönlü gerçekleştirilecek olması durumuna göre de entegrasyon koşulları farklılık göstermektedir. Bu koşullar ise desteğin kapsam, yoğunluk ve niteliğini etkilemektedir. Yönlerine göre hayvancılık yatırımlarındaki teşvikler aşağıda detaylı bir biçimde aktarılmaktadır.


Hayvancılık Sektörünün Sınıflandırılması

Teşvik sisteminin tanımlanmasına esas teşkil eden sınıflandırma sistemi US-97 kodudur. Bu koda göre hayvancılık sektörü detaylı bir biçimde sınıflandırılmıştır. Hayvancılık sektörü US-97 kodları aşağıdaki gibidir;

  1. 012 - Hayvancılık
  2. 0121 - Koyun, Keçi, Sığır, At, Eşek, Bardo, Katır Vb. Yetiştirilmesi; Süt Hayvancılığı
  3. 0121.1 - Sığır Yetiştiriciliği
  4. 0121.2 - Koyun, Keçi, At, Eşek, Bardo, Katır Yetiştiriciliği
  5. 0122 - Diğer Hayvanların Yetiştirilmesi
  6. 0122.1 - Domuz Yetiştiriciliği
  7. 0122.2 - Kanatlı Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği


Hayvancılık yatırımlarında yetiştiriciliği yapılan hayvan türüne göre entegrasyon koşulları değişiklik göstermektedir. Entegrasyon koşulları doğrudan alınacak belgenin dolayısıyla destek unsurlarının belirleyicisidir. Bu nedenle, yatırım projesinin doğru bir biçimde belirlenmesi gerekmektedir.


Yatırım Yönüne Göre Hayvancılık Yatırımları

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık damızlık, süt yönlü ve et yönlü olarak, kanatlı ya da kümes hayvanı yetiştiriciliği ise yumurta yönlü, et yönlü ve damızlık olarak sınıflandırılmaktadır.

1. BÜYÜKBAŞ VEYA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK
A- Damızlık Hayvan Yetiştiriciliği: Belirlenen ırka ait olan büyükbaş veya küçükbaş hayvan varlığının geliştirilmesi amaçlanmakta ve hayvanlar yetiştirildikten sonra genellikle kesim amacıyla tesis dışında gönderimi yapılmaktadır. Burada hayvanların sütü sağılmakta ve tanklarda soğutulmaktadır ancak süt işleme yapılmamaktadır.
B- Süt Yönlü Hayvan Yetiştiriciliği: Damızlık hayvancılıktan farklı olarak sağımı yapılan sütlerin işlenmesi gerekmektedir. Mandıra işletmeciliği olarak da adlandırılan işlem yapılmaktadır. Süt işleme için pastörizasyon veya süt pişirme; yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt ürünlerinin üretimi yapılması gerekmektedir. İhtiyaç olması halinde bu yatırım kapsamında soğuk hava deposu kurulması da mümkündür.
C- Et Yönlü Hayvan Yetiştiriciliği: Damızlık hayvancılıkta olduğu gibi yine besicilik faaliyetleri yapılır ve hayvanlar büyütülür ancak bu defa tesis kapsamında entegre kesimhane bulunur ve hayvanların kesimi tesis içerisinde entegre bir biçimde yapılır. Ardından kesimi yapılan hayvanlar karkas, yarım karkas şeklinde satılabileceği gibi et işleme tesisinde parçalanıp, paketlenebilir, hazır köfte, şiş, döner gibi paketlenmiş pişmiş ve dondurulmuş (şoklanmış) et ürünleri satışı yapılabilir. Bu durumda, soğuk hava deposunun yatırım kapsamına alınması da büyük önem taşımaktadır.

2. KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
A. Damızlık Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği: Damızlık hayvanların ırk özellikleri korunacak şekilde kuluçka, gelişim, çıkım ve kümes tesislerinde yetiştirilmesidir. Ayrıca, ihtiyaç duyulan yem bitkilerinin yetiştirilmesi gerekmektedir.
B. Yumurta Yönlü Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği: Yumurta yönlü tavukçuluk ya da diğer kanatlı kayvan yetiştiriciliğinde geleneksel veya geliştirilmiş kafeslerde veya kümeslerde bulunan yumurta hayvanları beslenir, yumurtalar tasnif edilir ve paketlenir. Ayrıca, damızlık ile benzer biçimde yem üretimi de bulunur.
C. Et Yönlü Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği: Etlik ırklara mensup kanatlı hayvanlar kümeslerde beslenir ve geliştirilir, gerekli büyüme sağlandığında ise entegre kesimhaneye gelen hayvanların kesimi yapılır. Kesilen hayvanlar ise parçalanır ve paketlenir. Isıl işlemden veya pişirme işleminden geçirilebilir ve dondurularak (şoklanarak) paketli bir biçimde satışı yapılabilir. Bu durumda da yem üretimi entegre bir biçimde yapılır.


Entegre Hayvancılık Yatırım Teşvikleri

Entegrasyon koşullarını sağlayan hayvancılık yatırımları için genel veya bölgesel nitelikle yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi mümkündür. Yatırım teşvik belgesi uygulanacak desteklerin kapsamını belirlemek için asgari sabit yatırım tutarı ile birlikte asgari hayvan varlığı sayı sınırı bulunmaktadır. Bölge ve hayvan türüne göre asgari hayvan sayısını da sağlayacak şekilde yapılacak yatırımlar genel sistemde KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti desteklerinden yararlanmakta; bölgesel sistemde ise bunlara ilave olarak Vergi İndirimi, SGK Primi İşveren Hissesi Desteği uygulanmaktadır. Bölgesel sisteme uygun olan yatırım projesi 3., 4., 5. ve 6. bölgelerde ise Faiz Desteği, sadece 6. bölgedeki yatırımlar için ise SGK Primi İşçi Payı Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı desteği uygulanmaktır.


Hayvancıık Yatırım Teşvik Sistemleri

Entegre hayvancılık yatırımlarındaki teşvikler temel olarak iki sistem kapsamında uygulanmaktadır, bu teşvik sistemleri;

1. Genel Kapsamlı Hayvancılık Yatırım Teşvikleri
2. Bölgesel Kapsamlı Hayvancılık Yatırım Teşvikleri


Hayvancılık Yatırım Teşvikleri Danışmanlığı

Hayvancılık Yatırım Teşviklerinde danışmanlık hizmetleri daha büyük önem taşımaktadır. Hayvancılık projeleri çok yönlü ve oldukça fazla detaya sahip yatırım projeleridir. Hangi yönlü olduğu ve entegrasyon koşulları büyük önem taşımaktadır. Projenin düzgün bir biçimde mevzuata uygun hazırlanması gerekmektedir. Aksi halde gereken yatırım teşviklerinden yararlanılması hususunda sorunlarla karşılaşılacaktır. Belge temininin yanı sıra yatırım döneminde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Hayvancılık yatırımlarında belge temini kadar yatırım tamamlama vizesi de önemlidir. Projenin gerçeğe uygun bir biçimde yapılması ve yatırımın projeye uygun bir biçimde tamamlanması gerekir. Aksi halde desteklerden yararlanılamayacağı gibi yanlış yararlanılan destekler de ceza ve yasal faizleri ile birlikte geri alınmaktadır.

Tüm hizmetlerin ve belgelendirme süreçlerinin tek noktadan yönetilmesi sayesinde işlemlerde hız ve maliyet avantajı sağlanır. Hayvancılık yatırım teşviklerinden eksiksiz bir biçimde yararlanmanız sağlanır.

 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Hayvancılık Yatırım Teşvikleri" ya da "Entegre Hayvancılık Yatırım Teşvik Belgesi"  hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image