Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Tarım Ürünleri Tarife Kontenjanı

Tarım Ürünleri Tarife Kontenjanları

Tarım Ürünleri Tarife Kontenjanları ikili ya da çok taraflı anlaşmalar çerçevesinde veya otonom olmak üzere bazı tarım ürünlerinde belirli dönemler için gümrük vergilerini sıfırlamak veya indirimli gümrük vergisinden faydalanmak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından sanayici, tüketici veya ithalatçılara verilebilen izin belgesidir.


Tarife Kontenjanına Ne Zaman Başvuru Yapılabilir

Tarım ürünlerinde açılan tarife kontenjanlarına aksi belirtilmediği sürece tarife kontenjanı dönemi başlamadan önceki bir ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Öte yandan, tarımsal hassasiyetler ve hasat dönemleri dikkate alınarak belirli dönemler için tarife kontenjanı idaresi düzenlenebilmektedir. Başvuru süreleriyle ilgili tebliğ hükümlerinin takibi gerekmektedir.


Tarife Kontenjanına Nasıl Başvuru Yapılabilir

Tarım ürünlerinde açılan tarife kontenjanlarından yararlanılmak üzere düzenlenecek ithal lisansına başvuru yapmak için firma tarafından yetkilendirilmiş bir gerçek kişinin www.ticaret.gov.tr adresinde “İthal Belge işlemleri” menüsünden elektronik yetkilendirme başvurusu yapması gerekmektedir. Yetkilendirme işlemi tamamlandıktan sonra başvuru işlemleri yapılabilmektedir.


Tarım Ürünlerinde İthal Lisansı Nasıl Kullanılır

Tarım ürünleri için açılan tarife kontenjanları için düzenlenen ithal lisansları Ticaret Bakanlığı tarafından belirtilen süre içinde kullanılmalıdır. Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansları gümrük beyannamesinin tescili aşamasında gümrük idarelerine geçerlilik süresi içinde tescil edilmelidir.


Tarife Kontenjanı Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Tarım ürünlerinde kota/kontenjan uygulaması ülkeler ve ürünler özelinde değişiklik gösterebilmektedir. Hangi ürün veya hangi ülke için değişikliklerin neler olduğunu söz konusu ithal lisansının uygulamasının düzenlendiği tebliğ ve eklerinin anlaşılması gerekmektedir.


Tarife Kontenjanı Başvurusunda Hangi Belgeler İstenir

Tarım ürünlerinde kota/kontenjan uygulaması için ithal lisansı alabilmek için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından istenilen bazı belgeler vardır. Bu belgeler ürün özelinde değişiklik gösterebilmekle beraber Genel Müdürlüğün gerekli gördüğü durumlarda ek bilgi/ belge isteme hakkı bulunmaktadır. İthal lisansları için temelde 3 belge bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Başvuru formu,
  2. Faaliyet belgesi,
  3. Kapasite raporudur.


Tarım Ürünlerinde Tarife Kontenjanından Kimler Faydalanabilir

Tarım ürünlerinde açılan tarife kontenjanları için ithal lisansı hakkını sanayici, tüketici veya ithalatçılar kullanabilmektedir. Fakat bazı ürün grupları için tahsisat öncelikli kuruluşlara ya tüm kontenjan tahsis edilir ya da tahsisat öncelikli kuruluşa bir miktar kota tahsis edildikten sonra kalan miktar ithal lisansı almaya hak kazanan firmalar arasında belirli usullere göre dağıtılır.


Tarım Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanlarının Kapsamı

Avrupa Birliği için, Canlı Hayvan, Et ve Sakatat Grupları, Buğday, Tohum, Arpa, Mısır Grupları, Tereyağı ve Peynir Grupları, Yağ ve Tohum grupları, Şeker Grupları,
İngiltere için, Canlı Hayvan, Et ve Sakatat Grupları, Buğday, Tohum, Arpa, Mısır Grupları, Tereyağı ve Peynir Grupları, Yağ ve Tohum Grupları, Şeker Grupları,
Moldova Cumhuriyeti için, Arpa ve Buğday Grupları, Peynir Grupları, Yağ ve Tohum Grupları,
Sırbistan için, Canlı Hayvan ve Buğday Grupları,
Makedonya için, Pirinç,
Mısır için, Pirinç,
Bosna Hersek için, Canlı Hayvan ve Et Grupları,
Venezuela için, Peynir Grupları, Yağlık Tohum Grupları,
Azerbaycan için, Ayçiçek Yağı Grupları ve Şeker Grupları,
İsviçre için, Tereyağı ve Peynir Grupları ve Et ve Sakatat Grupları.


Ürün Başvuru Dönemi Kontenjan Dönemi Ülke
Peynir ve Tereyağı 01.12-31.12 01.01-31.12 AB, İngiltere, Moldova, İsviçre, Venezuela
Yağ ve Tohum 01.12-31.12 01.01-31.12 AB, İngiltere, Moldova, Venezuela
Şeker 01.12-31.12 01.01-31.12 AB, İngiltere, Azerbaycan
Et ve Sakatat 01.12-31.12 01.01-31.12 AB, İngiltere, Bosna-Hersek, İsviçre
Hububat 01.08-31.08 01.09-31.05 AB, İngiltere, Moldova, Sırbistan, Makedonya, Mısır

 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Tarım Ürünleri Tarife Kontenjanı hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image