Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Kullanılmış Makine İthal İzni

Kullanılmış Makine İthal İzni

Kullanılmış Makine İthal İzni ekonomik ömrünü tamamlamamış olan 2. el makine ve teçhizatın ülkemize ithal edilebilmesi için alınması gereken izin belgesidir. Bu belge olmadan ülkemize herhangi bir kullanılmış makinenin girmesine imkan bulunmamaktadır. Kullanılmış makineler genellikle yatırımcılar tarafından tercih edilmekte, yatırımlar kapsamında iyi durumda olan makineler sıklıkla ithal edilmektedir. Bu durumda, hem teşvik avantajlarından yararlanmakta hem de uygun fiyatlı makine teminine imkan bulunmaktadır. Ancak, bunun yolu ithal izninin alınmasından geçmektedir.


Kullanılmış Makine İthal İzni Nedir

Kullanılmış Makine İthal İzni adından da anlaşıldığı üzere kullanılmış yurt dışı menşeli makinelerin ülkemizde kullanılmak üzere serbest dolaşıma giriş iznidir. Bunun için 2 yol bulunur;

  1. 1. Kullanılmış Münferit Makine İzni: Bu izin kullanılmış makinelerin münferit çekilmesi halinde alınır. Bu izin T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınır.
  2. 2. Kullanılmış Komple Tesis İzni: Makineler komple tesis niteliği taşıyorsa bu durumda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünden komple tesis ithal izni için onay alınması gerekir.


Kullanılmış Makine İthal İzni Nasıl Alınır

Kullanılmış Makine İthal İzni elektronik ortamda ithalat belge sistemi üzerinden alınmaktadır. Bu sistemin kullanılması yetkilendirmeye bağlıdır. Yetkisi bulunmayan kişiler bu sistem üzerinde herhangi bir işlem yapamayacaklardır. Usulüne uygun bir yetkilendirme başvurusunun ardından gerekli belgelerle birlikte Kullanılmış Makine İthal İzni başvurusu yapılır. Uygun bulunan başvurular için elektronik ortamda ithal lisansı düzenlenir ve başvuru sahibine iletilir. Bu lisans aslında sayısal bir veri dizisidir. Bu lisans aynı zamanda gümrük idarelerine de elektronik ortamda iletilir. Daha sonra makinenin fiili ithalatı gerçekleşirken gümrük beyannamesinin ilgili kısımlarında lisansın beyan edilmesi şarttır. Aksi halde makinenin serbest dolaşıma girmesine imkan bulunmamaktadır.


Kullanılmış Makine İzni İçin Gerekli Belgeler

Kullanılmış Makine İthal İzni için liste ve liste dışı makineler vardır. Ancak, genellikle kullanılmış makinenin serbest dolaşıma girmesi için Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmak gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi ile birlikte birçok makine için gümrük vergisi muafiyeti de sağlanmaktadır. Kullanılmış Makine İthal İzni için gerekenler;

  1. 1. Proforma Fatura: Kullanılmış makinenin yaşı, menşe ülkesi, GTİP kodu, ticari tanımı, tam adı, marka ve model bilgileri bulunmalıdır. Ayrıca, kg, fiyat ve birim fiyat bilgilerinin yazılı bulunması gerekir.
  2. 2. Yatırım Teşvik Belgesi
  3. 3. Kapasite Raporu
  4. 4. Fotoğraflar: Makineye ve makine plakasına ait tüm bilgilerin net görülebildiği fotoğraflar


Eğer bu makineler komple tesis niteliği taşıyor ise bu durumda Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında komple tesis onayı için başvuru yapılmalıdır. Bu defa, bakanlık uzmanları tarafından ilgili makinelerin bulunduğu ihracatçı ülkede bir yerinde ekspertiz denetimi yapılır. Bu çalışmanın ardından eğer tesis komple tesis mahiyetinde ve ekonomik ömrü tamamlanmamış ise ithalatına ilişkin izin onaylanır. Ardından, tüm makine ve ekipmanlar, yardımcı üniteler bir bütün olarak herhangi bir münferit izine ihtiyaç kalmaksızın serbest dolaşıma girer. Ancak, teşvik tedbirleri kapsamında söz konusu makine ve teçhizatın tüm üniteleriyle birlikte zorunlu faaliyet süresi boyunca yatırım yerinde ve şirket aktiflerinde bulunması yasal bir zorunluluktur. Bu süre ise makinelerin fiili temin tarihi itibarıyla 5 yıl olarak belirlenmiştir.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Kullanılmış Makine İthal İzni" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image