Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler yerli üretim dalının uğradığı zarara karşı ithal mal aleyhinde uygulanacak tedbirlerdir. Üretim dalının korunması ve gelişebilmesine olanak tanınması amacıyla "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar" çerçevesinde yürütülmektedir. Bu konu, damping ve sübvansiyon araştırmaları ile ilgilidir. Konuyla ilgili temel tanımlar ve uygulamalar aşağıda verilmiştir.


İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler Temel Kavramlar

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler konusu dahilindeki birinci kavram dampingdir. Damping, bir malın normal değerinin altında ülkemize ihraç edilmesidir. Bunun için dünya piyasalarındaki benzer ürün fiyatlarına dikkat edilmesi gerekir. Benzer ürün kavramı ise bir malın aynı ya da benzer özellikleri taşıyan ikamesidir. Eğer yeterli benzerlik bulunamıyorsa uygun bulunan başka bir mal da kıyaslamaya tabi tutulabilir. Bu durum genellikle sübvansiyon uygulamasının varlığında gerçekleşir. Sübvansiyon ise bir ülkenin ihraç malına doğrudan veya dolaylı katkı sağlaması için gelir veya fiyat desteği uygulamasıdır. Malın normal değeri ise söz konusu malın ihraç ülkesindeki ticari faaliyetler neticesinde piyasaya arz edildiği değerdir. Bu durumda, damping marjı adı verilen bir değer hesaplanır. Damping marjı aşağıdaki formül ile hesaplanır.


Damping Marjı = Normal Değer - İhraç Fiyatı


İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler Nasıl Uygulanır

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler temel olarak 2 usulde uygulanır;

  1. 1. Re'sen Bakanlıkça inceleme başlatılır.
  2. 2. Şikayet üzerine inceleme başlatılır.


Her iki durumda da soruşturma yürütülür. Çok kapsamlı bir biçimde yapılan soruşturmanın neticelendirilmesi için bazı durumlarda yerinde incelemeler yapılması dahi mümkündür. Neticede zarar gerçekleşmiş, damping ya da sübvansiyonun varlığı ortaya konmuşsa uluslararası uygulamalara uygun bir biçimde anti-damping vergisi veya diğer ilave vergiler uygulanmaya başlar. Bu durumda uygulanacak vergi damping marjından az olmayacak şekilde bir yeri yaratmak üzere tespit edilir.


İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemlerin Etkisiz Kılınması

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler genellikle ihracatçı ülkeler veya firmalarca etkisiz kılınmaya çalışılır. Bunun için menşe saptırması, firma saptırması veya gtip saptırması yapılır. Menşe saptırması adından da anlaşılacağı üzere malın menşeinin yanlış beyanıdır. İhracatçı firmanın yanlış beyanı veya malın gtip kodunun olması gerekenden farklılaştırılması da önlemlerin etkisiz kılınmasının diğer uygulamalarıdır. Burada yapılan işlem önlemin hangi bazda alındığı ile ilgilidir. Örneğin ülkeye yönelik bir yaptırıma karşı menşe saptırması ile etkisiz kılma girişimi yapılır. Bu durumun tespiti halinde aynı yaptırımlar ilgili ülke, firma veya gtip kapsamına da teşmil edilir.


İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler Mevzuatı

İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemlerin yürütüldüğü mevzuatı incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.


>>> İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine Hakkında Karar


Bu Karar hükümlerini T.C. Ticaret Bakanlığı, İthalat Genel Müdürlüğü yürütür.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "İthalatta Haksız Rekabete Karşı Önlemler" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image