Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Sanayi Ürünleri Tarife Kontenjanı

Sanayi Ürünleri Tarife Kontenjanı

Sanayi Ürünleri Tarife Kontenjanı Avrupa Birliği ve Türkiye’de üretimi bulunan ancak yetersiz olan ürünler için belirli bir dönem itibarıyla gümrük vergisinde veya diğer mali yüklerde indirim yapılması veya muafiyet sağlanması amacıyla açılan, Ticaret Bakanlığı tarafından kotaya tabi ürünleri, üretiminde hammadde veya ara mal olarak kullanan sanayicilere verilen ithal lisansı uygulamasıdır.


Tarife Kontenjanına Ne Zaman Başvuru Yapılabilir

Sanayi Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanlarına aksi belirtilmediği sürece ilgili tebliğ yayımını izleyen 10 iş günü içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak, bazı ürünler için dönemsel hassasiyetler bulunduğu için farklı uygulamalar yapılabilmektedir.


Sanayi Ürünlerinde İthal Lisansı Nasıl Kullanılır

Sanayi ürünleri için tahsis edilen kotalar Ticaret Bakanlığı tarafından e-posta ile başvuru formunda yer alan adrese bildirilir. Kontenjan konusu eşya ithal lisansının geçerlilik süresi içinde serbest dolaşıma tabidir.


Tarife Kontenjanı Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Sanayi ürünlerinde kota/kontenjan başvurusunda her bir eşya için ayrı başvuru yapılması gerekmektedir. Kotalar talep toplama yöntemine göre yapılmakta olup süre içinde başvuru yapılmaması veya yeterli miktarda başvuru olmaması nedeniyle tüm kota dağıtılamadığı taktirde kalan miktar ilk gelen ilk alır yöntemi ile yeniden dağıtılır. Kontenjanın dağıtımı toplam talep miktarı, fiili tüketim, üretim miktarı ve kapasitesi, tüketim kapasitesi, ithalat miktarı ve önceki yıllarda tahsis edilmiş olan kota kullanımı kriterlerine göre dağıtım yapılmaktadır. En son tahsis edilmiş olan lisans tarihinden 15 gün sonra yeni başvuru yapılması mümkündür.


Tarife Kontenjanı Başvurusunda Hangi Belgeler İstenilmektedir

Sanayi ürünlerinde kota/kontenjan uygulaması için ithal lisansı alabilmek için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından istenilen bazı belgeler vardır. Bu belgeler ürün özelinde değişiklik gösterebilmekle beraber Genel Müdürlüğün gerekli gördüğü durumlarda ek bilgi/ belge isteme hakkı bulunmaktadır. İthal lisansları için temelde 3 belge bulunmaktadır. Bunlar;

  1. - Başvuru formu,
  2. - Ticaret sicil gazetesi,
  3. - Kapasite raporu,
  4. - Proforma faturalar,
  5. - Gümrük beyanname özet tablosu,
  6. - Faaliyet formudur.


Sanayi Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanları Listesi

Sanayi ürünlerinde açılan tarife kontenjanları için ithal lisansı hakkını ürünleri, üretiminde hammadde veya ara mal olarak kullanan sanayiciler faydalanabilir. Sanayi ürünlerinde açılan tarife kontenjanlarına ilişkin ürün bilgisi ile miktarlar aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.


Ürün Miktar
İnorganik asitler 2.000 ton
Asliklik ketonlar 1.100 ton
Asetik asit (sirke asidi) 70.000 ton
Vinil asetat 100.000 ton
Butil akrilat 65.000 ton
Akrilonitril 120.000 ton
Fosfonik asit, metil poliglikol ester 5.000 ton
Santonin 800 ton
Sodyum lügnosülfat sulu çözeltisi 1.800 ton
Strien polimerleri 4.000 ton
Polieter alkoller 15.300 ton
Komprasör 1.000.000 adet
Akümülatör 185.000 adet
Lityum iyonlu piller 2.738.000 adet
Devre kartı 40.000.000 adet
Oyuncak imalinde kullanılan plastik devre kartı 1.350.000 kg
Oyuncak imalinde kullanılan ses mekanizması 12.600.000 kg
Reçine asitleri 40.000 ton
Titanyum oksit ve tungsten  trioksit içeren katalizör 450 ton
Vinil asetat 3.500 ton
Polieter polyol 700 ton
Havacılık ürünleri imalinde kullanılan alüminyum alaşımlı levha 15 ton
Lityum iyon akümülatör 4.250.000 adet

 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Sanayi Ürünleri Tarife Kontenjanları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image