Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Gümrük Vergisi Düzenlemeleri

Gümrük Vergisi Düzenlemeleri

Gümrük Vergisi Düzenlemeleri ülkemiz serbest dolaşıma girecek ithal eşyanın tabi tutulacağı tedbirlerin kapsamını belirler. Daha açık bir ifade ile hangi mala ne kadar ithalat vergisi uygulanacağının belirlendiği sistemdir. Bazı durumlarda gümrük vergileri yükseltilirken bazı durumlarda düşürülür, hatta sıfırlanır. Hangi durumlarda nasıl gümrük vergisi düzenlemeleri yapılır detaylı açıklanmıştır.


Gümrük Vergisi Nedir

Gümrük Vergisi ithal malın serbest dolaşıma girişi sırasında ödenecek vergidir. Aslında gümrük vergisi ithalat vergilerinin sadece bir tanesidir. Halihazırda uygulanabilen ithalat vergileri;

  1. 1. Gümrük Vergisi
  2. 2. Tarım Payı
  3. 3. Ek Mali Yükümlülük
  4. 4. Toplu Konut Fonu
  5. 5. İlave Gümrük Vergisi


Ayrıca, bunlara ilave olarak Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi(KKDF) gibi çeşitli ilave vergiler de uygulanabilmektedir.


Hangi Tür Gümrük Vergisi Düzenlemeleri Yapılır

Gümrük Vergisi Düzenlemeleri artırma ve düşürme şeklinde iki farklı biçimde uygulanır. Bunlar aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır;

  1. 1. Gümrük Vergisi Artırma Düzenlemeleri: Gümrük vergileri genellikle yeri üretimin korunması amacıyla artırılır. Bir malın yerli üretimi yeterli seviyeye ulaşmış ise ithal mala karşı yerli üretimin avantajlı pozisyonda kalması istenir. Bu durumda genellikle gümrük vergileri yükseltilir.
  2. 2. Gümrük Vergisi Düşürme Düzenlemeleri: Eğer yerli üretim yeterli değilse, yerli fiyatta istikrarsızlık görülüyorsa, arz güvenliği düşükse gümrük vergisi düşürülerek ithalat yoluna gidilir. Bu durumda gümrük vergileri makul bir miktar düşürülebildiği gibi sıfırlanması da mümkündür. Ürünle ilgili iç piyasa dinamiklerinin ne derece ciddi olduğuna bağlıdır.


Gümrük Vergisi Düzenlemeleri Nasıl Uygulanır

Gümrük Vergisi Düzenlemeleri re'sen veya firma talebi ile yapılabilir. Her iki durumda da bakanlık gerekli analiz çalışmasını yapar. Bu sırada gerekli hallerde ilgili kurumların görüşlerine başvurulur. Eğer teknik bir engel de bulunmuyorsa gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesi mümkündür. Bu durumda nihai amaç yerli piyasanın zarar görmesini engellemektir. Gümrük Vergisi Düzenlemeleri aşağıdaki yollarla yapılabilir;

  1. 1. Gümrük Vergisi Artırma Düzenlemeleri: Doğrudan gümrük vergisinin düzenlenmesi şeklinde yapılabilir veya Ek Mali Yükümlülük ya da İlave Gümrük Vergisi şeklinde uygulanır.
  2. 2. Gümrük Vergisi Düşürme Düzenlemeleri: Belirli bir süre için veya süresiz olarak gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanması şeklinde uygulanır.
  3. 3. Askıya Alma Sistemi: Ülkemiz ve Avrupa Birliğinde yeterli üretimi bulunmayan ürünlerin gümrük vergileri askıya sistemi dahilinde düşürülebilir veya sıfırlanabilir.
  4. 4. Nihai Kullanım Uygulaması: Bir girdinin belirli bir ürünün üretiminde kullanılmak kaydıyla düşük veya sıfır gümrük vergisi uygulanacak şekilde ithal edilmesine imkan verecek şekilde düzenleme yapılmasıdır.


Gümrük Vergisi Düzenlemeleri Mevzuatı

Ülkemizde yürürlükte bulunan ithalat vergilerinin tamamı İthalat Rejimi Kararı adı verilen bir yasal düzenleme ile belirlenmektedir. Bu Karar ekinde yer alan listelerde ürünler ve her ürüne uygulanan gümrük vergileri bulunur. İthalat Rejimi Kararı eki listeler;

  1. I Sayılı Liste: Temel tarım ürünleri
  2. II Sayılı Liste: Sanayi ürünleri
  3. III Sayılı Liste: İşlenmiş tarım ürünleri
  4. IV Sayılı Liste: Balıkçılık ürünleri
  5. V Sayılı Liste: Gümrük vergileri askıya alınan ürünler
  6. VI Sayılı Liste: Sivil Hava Taşıtlarında kullanılmak üzere nihai kullanıma tabi ürünler
  7. VII Sayılı Liste: Nihai kullanım kapsamında gümrük vergileri indirilen ya da sıfırlanan tarım ürünleri

Ayrıca, şu an yürürlükte bulunan İthalat Rejimi Kararı'nı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Gümrük Vergisi Düzenlemeleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.


image
image
image
image
image