Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

İthalat Gözetim Belgesi

İthalat Gözetim Belgesi

İthalat Gözetim Belgesi ithal bir eşyanın serbest dolaşıma girişinde aranan belgelerden biridir. Düşük birim fiyatlı ithalata karşı yerli üretim potansiyeline zarar verilmemesi amacıyla uygulanır. Belirlenen gözetim fiyatının altında ithalat yapılabilmesi için gözetim belgesine ihtiyaç vardır. Ancak, malın ithal birim fiyatı gözetim kıymetinin üzerinde ise gözetim belgesi alınması gerekmez. Gözetim uygulamalarıyla ilgili detaylar aşağıda detaylı biçimde açıklanmıştır.


İthalatta Gözetim Uygulaması Nedir

İthalatta Gözetim Uygulaması bir malın ithalatında kaydedilecek gelişmelerin yakından izlenmesi ve bu ithalatın yerli üreticiye zarar verme ihtimaline karşı yerli üreticiyi ithalatın Ticaret Bakanlığınca düzenlenecek “gözetim belgesi” ile korumaya yönelik bir uygulamadır. Gözetim Belgesi başvurusu değerlendirmesinde ithalatın gelişimi, ithal şartları ve ithalatın yerli üreticiler üzerindeki etkisi dikkate alınır. Gözetim Belgesi düzenlenmesi talebi ileriye yönelik veya gerçekleşen ithalatı değerlendirmek üzere geçmişe dönük olarak uygulanabilir.


Gözetim Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır

Gözetim Belgesi talebinde bulunacak olan e-imza yetkilisi, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne elektronik olarak başvuru yapması gerekmektedir. Usulüne uygun şekilde tam ve eksiksiz yapılmış başvuru İthalat Genel Müdürlüğüne ulaşmasından itibaren 10 (on) işgünü değerlendirilir. Yapılan beyanın gerçeğe aykırı olduğunun ve başvurularda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık bulunduğunun tespit edilmesi halinde Gözetim Belgesi düzenlenmez.


Gözetim belgeleri devredilemez ve geçerlilik süresi belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 6 aydır.


Gözetim belgesi alınan eşyanın ithalatıyla ilgili belgelerin gözetim belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi zorunludur.


Gözetim Belgesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir

İthalat Gözetim Belgesi alınabilmesi için aşağıdaki evraklarla birlikte sistem üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılması gerekir. Bu başvuruları yapmak için öncelikle sistem kullanımına ilişkin yetkilendirmenin yapılması gerekir. Gözetim Belgesi için gerekli belgeler;

  1. 1. Yetkilendirme Dilekçesi
  2. 2. Firma Tanımlama Formu
  3. 3. Taahhütname
  4. 4. Proforma Fatura
  5. 5. İmza Sirküleri
  6. 6. Vergi Levhası
  7. 7. Başvuru Formu
  8. 8. İthalatçı Bilgi Formu
  9. 9. İhracatçı-Üretici Bilgi Formu


İthalatta Gözetim Uygulamasını Hangi Bakanlık Yürütür

İthalatta Gözetim Uygulamalarına ilişkin yetki T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Ülkemize ithal edilecek mallar için gözetim belgesini bu kurum düzenlemektedir.


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "İthalat Gözetim Uygulamaları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla teşvik mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image