Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Destekleri

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Destekleri

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Destekleri ülkemiz teknik müşavirlik ve müteahhitlik sektörünün yurt dışında üstleneceği projeler için çok kapsamlı bir destek programı oluşturulmuştur. Bu kapsamda, hizmet ihracatının önemli bir sektörü olan teknik müşavirlik alanında ülkemizin gelişimi için ihtiyaç duyulan devlet yardımları sağlanmaktadır. Hem şirketler hem de işbirliği kuruluşları için çok önemli destekler sağlanmaktadır


Teknik Müşavirlik Hizmetleri Nelerdir

Teknik Müşavirlik Desteği sağlanacak sektörün tanımı; bir yatırımın kullanılır veya işletilir hale gelinceye kadar geçen süre içerisinde veya işletme döneminde, özellikle inşaat sektörüne yönelik aşağıdaki sayılan hizmetlerdir;

  1. - Proje ve sözleşme yönetimi
  2. - Fizibilite, nazım (master) planlama ve etki değerlendirme hizmetleri
  3. - Ön araştırma ve programlama hizmetleri
  4. - Mimarlık ve mühendislik tasarım hizmetleri, bunlar için gerekli etütler
  5. - Tasarım yönetimi hizmetleri
  6. - Kredi raporu hazırlanması
  7. - Teknoloji, malzeme ve teçhizat seçimi ve standartlarının belirlenmesi
  8. - Metraj, keşif, teknik ve idari şartname hazırlanması
  9. - İhale yönetimi, danışmanlığı ve değerlendirme hizmetleri
  10. - İnşaat yönetimi
  11. - Mesleki, teknik, mali ve inşaat kontrolörlüğü ve denetimi
  12. - Çevre etki değerlendirme hizmetleri
  13. - Haritalama hizmetleri
  14. - Sanayi tesislerini işletmeye alma ve işletme danışmanlığı
  15. - Risk analizi ve yönetimi
  16. - Sağlık ve güvenlik yönetimi
  17. - Yangın güvenliği danışmanlığı


Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Desteklerinden Kimler Yararlanabilir

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Desteklerinden yukarıda sayılan teknik müşavirlik hizmetlerinden bir ya da birkaçını içerecek şekilde müşavir mühendislik ve/veya müşavir/mimarlık hizmetlerini en az 2 yıl boyunca sunduğunu gerekli belgelerle tevsik eden şirketler yurt dışı projeleri için destekten yararlanmaktadır.


Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Destekleri Nelerdir

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Destekleri; proje desteği, yurt dışı ofis desteği, reklam, tanıtım ve pazarlama desteği, pazar araştırması desteği, yurt dışı fuar katılım desteği, seminer ve konferans katılım desteği, teknik müşavirlik ve müteahhitlik heyet programı desteği, yurt dışı eğitim desteği, yazılım desteği, mesleki sorumluluk sigortası desteği, uluslararası mesleki yarışmalara katılım desteği sağlanmaktadır. Bu desteklerin detayları aşağıda açıklanmaktadır.


1. Proje Desteği

İhale neticesinde hizmet, vekalet veya eser niteliğindeki teslimatlara karşılık olarak imzalanan sözleşmelerde aşağıdaki destekler sağlanmaktadır.

  1. 1. Sözleşme bedeli 2 milyon ABD Dolarına kadar ise projenin %20'si oranında, en fazla 300.000 ABD Doları
  2. 2. Sözleşme bedeli 2-5 milyon ABD Doları arasında ise projenin %15'i oranında, en fazla 500.000 ABD Doları
  3. 3. Sözleşme bedeli 5-10 milyon ABD Doları arasında ise projenin %10'u oranında en fazla 750.000 ABD Doları
  4. 4. Sözleşme bedeli 10 milyon ABD Dolarından yüksek ise projenin %7,5'i oranında, en fazla 1 milyon ABD Doları
destek verilmektedir.


2. Yurt Dışı Ofis Desteği

En fazla 7 yurt dışı ofis için kira bedelinin %50'si yıllık 40.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla desteklenir. Ayrıca, bu ofislerde çalışan TC vatandaşı yönetici personel için yılık 60.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla brüt maaşın %50'si, büro personeli için ise yıllık 36.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla brüt maaşın %50'si desteklenmektedir. Bu ofislerle ilgili alınacak danışmanlık desteği yıllık 30.000 ABD Dolarına kadar harcamaların %50'si oranında ve en fazla 6 yıl süreyle karşılanmaktadır.


3. Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği

Bir yıl içinde en fazla 100.000 ABD Doları olmak üzere, yurt dışına yönelik reklam, tanıtım, pazarlama ve halkla ilişkiler harcamalarının %50'si desteklenmektedir. Bu destek ancak 6 yıl süreyle karşılanacaktır.


4. Pazar Araştırması Desteği

Yurt dışı pazar araştırması ve müşteri ziyareti amaçlı geziler için yılda en fazla 5 adet olmak üzere, gezi giderlerinin %70'i desteklenmektedir. Bir gezi için en fazla 5.000 ABD Doları destek sağlanmaktadır.


5. Yurt Dışı Fuar Katılım Desteği

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri ile ilgili sektörel nitelikli uluslararası fuarlara katılım masrafları için m2 üzerinden ödenen stand kirası, tanıtım etkinlikleri, ulaşım ile konaklama giderleri %50 oranında ve fuar başına en fazla 15.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir. Stand kirasına varsa ilave stand hizmetleri dahil, ulaşım için ekonomi sınıfı uçak bileti, otel için de oda ve kahvaltı bedeli esas alınır.


6. Seminer ve Konferans Katılım Desteği

Yurt dışında düzenlenecek sektörel nitelikli uluslararası seminer ve konferanslara katılım planlayan teknik müşavirlik firmaları için en fazla 2 şirket çalışanının yol, konaklama ve katılım bedelinin %50'si organizasyon başına 5.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir. Konaklama için oda kahvaltı bedel esas alınmaktadır.


7. Teknik Müşavirlik ve Müteahhitlik Heyet Programı Desteği

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik konusundaki heyet programları için, her firmadan 2 temsilci için ulaşım ve konaklama giderleri %50 oranında desteklenmektedir. Eğer bu organizasyon hedef ülkelere yönelik yapılmışsa teknik müşavirlik heyeti programına sağlanan destek oranı %90 olarak uygulanmaktadır. Temsilcilerin ulaşımı için ekonomi sınıfı uçak bileti ile konaklamalarında oda kahvaltı otel masrafları esas alınmaktadır.


8. Yurt Dışı Eğitim Desteği

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri sunan firmaların teknik personelinin yurt dışında teknik eğitim programlarına katılımı durumunda, her eğitim programı başına 2 çalışanın yol, konaklama ve katılım giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Diğer yurt dışı organizasyonlara benzer biçimde yine katılımcıların konaklama giderlerinde oda kahvaltı otel masrafları esas alınır.


9. Yazılım Desteği

Sunulan hizmetlerle ilgili teknik amaçlı bilgisayarlı tasarım yazılımları için satın alım veya kiralamalar destek kapsamındadır. Yazılım ürünlerinin masraflarına ilişkin tutarın %50'si yıllık 50.000 ABD Dolarına kadar desteklenir.


10. Mesleki Sorumluluk Sigortası Desteği

Yurt dışında üstlenilen teknik müşavirlik projeleri kapsamında mesleki sorumluluk sigortası yükümlülüklerinden kaynaklanan poliçe alım giderleri %50 oranında ve en fazla yıllık 50.000 ABD Dolarına kadar destek kapsamındadır. Mesleki sorumluluk sigortaları; mesleki faaliyetlerin yürütülmesi sırasında karşılaşılabilecek eksiklik veya yanlış işlemler sonucunda oluşan zararların karşılanması gerektiği durumlarda devreye girmektedir. Mesleki sorumluluk sigortası zorunlu bir sigorta olmamakla birlikte, yapılan işlemlerden kaynaklı hatalar neticesinde ödenmesi zorunlu hale gelebilecek yasal tazminatlara karşı koruma sağlayan bir sigortacılık ürünüdür.


11. Uluslararası Mesleki Yarışmalara Katılım Desteği

Bazı sektörler için uluslararası organizasyonlar ve mesleki yarışmalar oldukça önemlidir. Bu kapsamda katılım sağlanması planlanan uluslararası mesleki yarışmalara dair katılım bedeli, ulaşım ve konaklama masrafları, dosya satın alma, yer görme bedeli gibi giderleri üzerinden %50 destek sağlanmaktadır. Bu destek kapsamında organizasyon başına azami 10.000 ABD Doları destek ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca, konaklamalar için oda kahvaltı otel masrafları dikkate alınmakta, ulaşım için ekonomi sınıfı ulaşım tercihleri değerlendirmeye alınmaktadır.


Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri Desteğine Nasıl Başvurulur

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri ile ilgili destek başvurusu yapılması için öncelikle firma tanıtım dosyasının Bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. Firma tanıtım dosyasında bulunması gerekenler;

  1. 1. Yetki Belgesi: İmza sirkülerinde tatbiki imzası bulunan kişiye ait, firmayı temsil ve ilzama ilişkin yetki belgesi
  2. 2. Ticaret Sicili Gazeteleri: Firmanın kuruluş, iştigal konuları, unvanı, ortaklık yapısı gibi bilgiler ile son değişiklikler ve son sermaye yapısını gösterir gazetelerin sureti
  3. 3. Faaliyet Belgesi: İlgili Ticaret Odasından alınacak güncel tarihli Faaliyet Belgesi
  4. 4. Firma Tanıtım Bilgileri (Broşür/CD)
  5. 5. Yeminli Mali Müşavir Belgesi: Geriye dönük 2 yıllık ticari faaliyet gelirlerinin en az %51'lik kısmının teknik müşavirlik hizmet gelirlerinden elde edildiğini gösterir yeminli mali müşavir onaylı belge.
  6. 6. YMM Faaliyet Belgesi: Beş numaralı maddede yer alan belgeyi düzenleyen yeminli mali müşavirin faaliyet belgesi
  7. 7. İş Bitirme Belgesi: 2 adet yurt içinde gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmaya her türlü kurum ve kuruluşlara bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen fatura aslı veya faturanın noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı sureti
  8. 8. Taahhütname: Genelge Ek-13'te yer alan Taahhütname kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmelidir


Bu belgelerle birlikte destek kapsamına alınan Teknik Müşavirlik Hizmetleri sunan şirketler, bu belgelerle birlikte destek kapsamına alınmaktadır. Daha sonra destek başvuruları için ilk başvuruda ve başvuruyu takip eden her takvim yılının ilk bir aylık süresi içerisinde yurt dışında üstlenilen projeler ve pazara giriş faaliyetleri için Yurt Dışı Proje ve Faaliyet Takip Tablosunu doldurur. Bu tabloda yer alan bilgileri tevsik eder belgelerle birlikte başvuru yapılır. Başvuru dosyası takip edilir ve talep edilen ilave bilgi ve belgeler tamamlanır. Uygun bulunan harcamalar için mevzuatta yazılı bulunan destek oranları ve üst sınırlara göre destek ödemeleri nakden yapılır.


Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmeti Destekleri Danışmanlığı

Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanan Desteklerle ilgili danışmanlık hizmetlerimiz yararlanıcının analiz edilmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda yararlanabileceği tüm desteklerin tespit edilmesi ile başlar. Desteklerin neler olduğu, nasıl yararlanılabileceği, hangi süreyle faydalanılacağı ve ne kadar destek alınabileceğinin çerçevesi çizilir. Ardından uygulama aşamasına geçilerek projeler başlatılır. Projenin başlangıcından sonuna kadar tüm aşamalarında destek tarafımızca sağlanır. Başvuru, takip ve sonuçlandırma için tüm süreç ve destek yönetimi tarafımızca yapılır.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yurt Dışı Teknik Müşavirlik Hizmeti Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image