Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Yeşil Hizmetler Destekleri

Yeşil Hizmetler Destekleri

Yeşil Hizmetler Destekleri ülkemizde yerleşik yeşil hizmetler sunan, çevre ve iklim değişikliği ile ilgili sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin uluslararası rekabet gücünü geliştirmek üzere sağlanan desteklerdir. Günümüzde, yeşil hizmetler, iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadele her geçen gün daha önemli bir hale gelmektedir. Bu sektörlerin sunduğu hizmetler her geçen gün daha geniş kitlelerin ihtiyaç duyduğu hizmetler halinde gelmektedir. Bu kapsam, ilgili sektörlerde faaliyette bulunan Türk şirketlerin yurt dışında da hizmet sunma kapasitesi oluşturmaları ve mevcut kapasitelerini geliştirmeleri amacıyla birçok önemli destek sağlanmaktadır.


Yeşil Hizmetler Nelerdir

Yeşil Hizmetler özet tanımı ile çevre ve iklim konularında koruyucu veya geliştirici hizmetlerdir. Mevzuata uygun tanımı ile altyapı ile ilişkisi bulunmayan, çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin önlenmesi veya mevcut etkilerin durdurulması, etkilerinin azaltılması gibi konularda sunulan hizmetlerdir. Ayrıca, bu konularda oluşturulan teknik düzenlemelere uyum sağlanması, çevre unsurlarının sürdürülebilirlik koşullarının oluşması ve gelişmesi amacıyla verilen danışmanlık, teknik destek, belgelendirme ve uygunluk değerlendirme hizmetleridir. Ayrıca, Bakanlık tarafından uygun bulunan konular da bu kapsamda desteklenebilecektir.


Yeşil Hizmetler Desteklerinden Kimler Yararlanabilir

Yeşil Hizmetler Desteklerinden ülkemizde yerleşik her çeşit çevre danışmanlığı, belgelendirme ve uygunluk değerlendirme hizmetleri sunan şirket yararlanmaktadır. Ayrıca, ilgili sektörlerde diğer şirketlerin de yararlanıcı olarak değerlendirilmesi Bakanlık onayı ile mümkündür. Bu desteğin yararlanıcıları; Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş ve yeşil hizmetlerle iştigal eden şirketler ve özel sektör kuruluşlarıdır.


Yeşil Hizmetlere Sağlanan Destek Unsurları

Yeşil Hizmetlere Sağlanan Destekler uygulama şekli, oranları ve üst sınırlarıyla birlikte aşağıda maddeler halinde aşağıdaki tabloda verilmiştir.


 

YÖNETİM DANIŞMANLIĞI SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Destek Unsuru Yararlanıcı Türü Oran Üst Sınır
Tescil ve Koruma Yararlanıcı %50 1.202.000
Pazara Giriş Belgeleri Yararlanıcı %50 1.202.000
Veri Tabanı Üyeliği Yararlanıcı %50 1.202.000
Birim Yararlanıcı %50 1.442.000
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Yararlanıcı/İşbirliği Kuruluşu %50-60 2.404.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Yararlanıcı %50 360.000
Yurt Dışı Etkinlik Katılım İşbirliği Kuruluşu %60 601.000
Milli Katılım Tanıtım İşbirliği Kuruluşu/Milli Katılım Organizatörleri %60 2.885.000
Sektörel Alım ve Ticaret Heyeti İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000
HİSER Projesi (İhtiyaç Analizi, Eğitim, Danışmanlık ve Tanıtım) İşbirliği Kuruluşu %75 9.618.000
HİSER Projesi (Sektörel Ticaret ve Alım Heyeti) İşbirliği Kuruluşu %75 2.404.000
HİSER Projesi (İstihdam) İşbirliği Kuruluşu %75 36.000
Sanal Fuar Organizasyon İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000
Yarışma ve Etkinlik İşbirliği Kuruluşu %60 2.404.000

Yeşil Hizmetler Sektörüne Sağlanan Desteklerden Nasıl Yararlanılır

Yeşil Hizmetlere sağlanan destekler uygulama biçimleri ve nasıl yararlanılacağına ilişkin bilgiler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  1. 1. Tescil ve Koruma Desteği: Yurt içinde tescil edilmiş markalar için yurt dışında yapılacak marka tescili ve koruma giderleri %60 oranında ve yıllık 600.000-TL'ye kadar desteklenir.
  2. 2. Pazara Giriş Belgeleri: Yararlanıcıların yeni pazarlara girişini sağlayan veya avantaj yaratabilecek her türlü sertifika, akreditasyon ve Bakanlıkça uygun görülecek belgelere dair giderler %60 oranında ve yıllık 600.000-TL üst sınıra kadar uygulanır.
  3. 3. Veri Tabanı Üyelik Desteği: Yararlanıcıların yeşil hizmet sektörleriyle bağlantılı veri tabanlarına üyelik giderlerinin %60'ı yıllık 600.000-TL'ye kadar desteklenmektedir.
  4. 4. Birim Desteği: Toplamda en fazla 5 birimin vergi, resim ve harçlar dahil brüt kira ve komisyon giderleri ile bu birimin açılışı veya işletilmesi ile ilgili her türlü belgelendirme giderleri en fazla 5 yıl süreyle %60 oranında ve birim başına 720.000-TL üst sınıra kadar verilir.
  5. 5. İstihdam Desteği: Sürdürülebilirlik alanında uzmanlaşmak üzere istihdam edilecek üniversitelerden yeni mezun olan en fazla 2 personeli için brüt maaş üzerinden 5 yıl süreyle %50 oranında ve personel başına 6.000-TL tutara kadar destek sağlanır.
  6. 6. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği: Şirketler veya ilgili işbirliği kuruluşları tarafından yurt dışında yeşil hizmetler sektörüyle bağlantılı olarak yapılacak her türlü reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyeti ile ilgili gider 5 yıl süreyle desteklenmektedir. Yıllık destek şirketler için %60 oranında ve 1.200.000-TL sınıra kadar, işbirliği kuruluşları için ise %70 oranında ve yine 1.200.000-TL sınıra kadar destek kapsamındadır.
  7. 7. Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği: Şirketler veya işbirliği kuruluşları için bireysel veya milli düzey katılım sağlanacak yurt dışı etkinlikleri ile ilgili giderler firmalar için %60 oranında ve etkinlik başına 180.000-TL tutara kadar, işbirliği kuruluşları için %70 oranında ve etkinlik başına 300.000-TL tutara kadar desteklenmektedir.
  8. 8. Milli Katılım Tanıtım Desteği: İşbirliği kuruluşları ve milli katılım organizatörlerince yeşil hizmetler sektörüyle ilişkili Bakanlıkça belirlenen milli katılım etkinliklerinde %70 oranında ve etkinlik başına 1.440.000-TL tutara kadar desteklenmektedir.
  9. 9. Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Programları Desteği: Bakanlıkça uygun bulunan sektörel ticaret heyeti ve sektörel alım heyeti programları ile ilgili giderler %70 oranında ve her program için en yüksek 1.200.000-TL tutara kadar destek sağlanmaktadır.
  10. 10. Sanal Fuar Organizasyon Desteği: İşbirliği kuruluşları tarafından organize edilecek sanal fuarlar için %70 oranında ve sanal fuar başına 1.200.000-TL tutara kadar destek sağlanmaktadır. Bu destek için başvuru yapılacak sanal fuarlar Bakanlık tarafından belirlenmektedir. Ayrıca, düzenlenecek fuarın konusunun da yeşil hizmetler sektörüyle bağlantılı olması gerekmektedir.
  11. HİSER Projeleri: İşbirliği kuruluşları tarafından organize edilen ve Bakanlıkça uygun bulunan HİSER projeleri kapsamında temin edilecek ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık ve tanıtım hizmetlerine ilişkin giderler %75 oranında ve her proje için 4.800.000-TL tutarına kadar desteklenir. HİSER projeleri kapsamında gerçekleştirilecek sektörel ticaret heyeti ve sektörel alım heyeti organizasyonlarında giderler %75 oranında ve her bir program için 1.200.000-TL tutara kadar desteklenir. Kümelenme anlayışı temelinde planlanan projelerde işbirliği kuruluşu tarafından istihdam edilecek en fazla 2 uzman personelin brüt maaşlarının %75'i, personel başına aylık en fazla 18.000-TL olacak şekilde desteklenir. HİSER Projelerinin normal süresi 3 yıl olup, Bakanlık tarafından uygun bulunması halinde 2 yıl ek süre verilmesi mümkündür.


Yeşil Hizmetler Destekleri Danışmanlığı

Yeşil Hizmetleri Destekleriyle ilgili danışmanlık hizmetlerimiz yararlanıcının analiz edilmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda yararlanabileceği tüm desteklerin tespit edilmesi ile başlar. Desteklerin neler olduğu, nasıl yararlanılabileceği, hangi süreyle faydalanılacağı ve ne kadar destek alınabileceğinin çerçevesi çizilir. Ardından uygulama aşamasına geçilerek projeler başlatılır. Projenin başlangıcından sonuna kadar tüm aşamalarında destek tarafımızca sağlanır. Başvuru, takip ve sonuçlandırma için tüm süreç ve destek yönetimi tarafımızca yapılır.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Yeşil Hizmetler Destekleri" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image