Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı uluslararası hizmet markaları oluşturma, katma değerli hizmet ihracatını teşvik etme ile Türk hizmeti imajının oluşturulması ve geliştirilmesini desteklemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda, Bakanlıkça uygun bulunan şirketlerin Hizmet Sektöründeki Markaları Turquality Destek Programına dahil edilmektedir.


Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı Nedir

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı ülkemiz için önemli kabul edilen hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hizmet sektörü markaları için uygulanmaktadır. Markalaşma yolunda ihtiyaç duyulan tüm faaliyetlere ilişkin giderler %50 oranında ve çok yüksek üst sınırlar için destek kapsamındadır. Turquality Destek Programı hedef ülke odaklı kurgulanmıştır. Bazı destekler için ise herhangi bir üst sınır belirlenmemiştir. bu husus Turquality Destek Programını ülkemizin en önemli destek programı haline getirmektedir. Turquality kapsamında verilen destekler Destekleme ve Fiyat istikrar Fonundan (DFİF) ödenmektedir.


Turquality Destek Programına Markalar Nasıl Kabul Edilir

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı için öncelikle değerlendirme sürecine hazırlık yapılmalıdır. Değerlendirme ve Stratejik İş Planı oluşturulması çok kapsamlı ve çok maliyetli bir süreçtir. Bu nedenle, bu işlemlere hazırlık Turquality Ön Hazırlık aşaması olarak da adlandırılmaktadır. Ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından, değerlendirme ve Stratejik iş Planının oluşturulması sürecine girilir. Uygun bulunan firmaların bu plan dahilinde süreç yönetimine başlaması beklenmektedir. Uluslararası marka olma yolunda ihtiyaç duyulan faaliyetler hedef ülke bazında bu plan kapsamında ortaya konur ve adım adım uygulanır. İlgili faaliyetler için gerekli tüm destekler Turquality Destek Programında mevcuttur.


Hizmet Sektörü Turquality Programı Kapsamında Sağlanan Destekler

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı kapsamında sağlanan destek unsurları, uygulama oranı ve üst sınırları aşağıdaki tabloda sunulmaktadır. Çoğunlukla bu desteklerin üst sınırı bulunmamakta, sınırlandırılan destekler için de üst sınırlan oldukça yüksek belirlenmiştir.

 

Turquality Destek Programı Kapsamında Hizmet Sektörlerine Sağlanan Destekler

Destek Unsuru

Destek Oranı

Üst Sınır (TL/Yıllık)

Marka Tescili ve Koruma

%50

Yok

Ürün ve Hizmet Tescili/Akreditasyon

Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri

%50

Yok

İşaret, Belge, Sertifika, Test, Ruhsatlandırma

%50

Yok

Yurt Dışı Mağaza Kira

%50

En Fazla 50 Mağaza

Yurt Dışı Mağaza Konsept Mimari Çalışma, Kurulum, Dekorasyon, Teknik Donanım

%50

2.400.000-TL
(Birim Başına)

Ön Tanı Merkezi, Ofis, Depo, Satış Sonrası Servis Birimleri ile Reyon, Raf, Dekorasyonlu Köşe, Kiosk veya Stant Kirası

%50

Yok

Ön Tanı Merkezi, Ofis, Depo, Satış Sonrası Servis Birimleri ile Reyon, Raf, Dekorasyonlu Köşe, Kiosk veya Standın Konsept Mimari Çalışma, Kurulum, Dekorasyon

%50

2.400.000-TL
(Birim Başına)

Franchise Mağaza Kirası
(Yıllık en fazla 100 mağaza)

%50

1.200.000-TL/Birim
(En fazla 2 yıl)

Franchise Mağaza Kurulum, Dekorasyon, Teknik Donanım

%50

1.200.000-TL/Birim

Danışmanlık

%50

Yok

Personel İstihdam
(Aynı anda 10 kişiye kadar)

%50

Yok

Pazar Araştırması, Rapor, Veri Madenciliği İzleme ve Değerlendirme

%50

Yok

Yurt Dışı Etkinlik Katılımı

%50

Yok

Yurt İçi Etkinlik Katılımı

%50

Yok

Acente Komisyon Bedeli

%50

Yok

Uluslararası Kuruluşlara Üyelik

%50

Yok

Ürün/Hizmet Yerleştirme

%50

Yok

 

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programından Nasıl Yararlanılır

Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı kapsamında sağlanan desteklerden yararlanma usul ve esasları ile bu desteklerin uygulama oranları, üst sınırları veya kısıtlamalarına ilişkin bilgiler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  1. 1. Tescil ve Akreditasyon: Yurt içinde tescilli markanın yurt dışı tescili ve korunmasına ilişkin giderler ile ürün veya hizmetlerin yurt dışında tescil edilmesi ya da akreditasyonu ile ilgili masraflar %50 oranında desteklenir. Bu destek için Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı kapsamında belirlenmiş bir üst sınır bulunmamaktadır.
  2. 2. Reklam, Tanıtım ve Pazarlama: Bakanlık tarafından onay verilen hedef ülkelere yönelik yapılacak her türlü reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyeti için masrafların %50'si desteklenir.
  3. 3. Mağazalar: Bakanlıkça uygunluğu belirlenen hedef pazarlarda açılacak en fazla 50 adet mağazanın vergi, resim ve harçlar dahil brüt kira bedeli, depo ardiye gideri veya belediye giderleri, mahal araştırması, komisyon ve hukuki danışmanlık giderlerinin %50'si destek kapsamındadır. Ayrıca, bu birimler ile ilgili konsept mimari çalışmaları, kurulum, dekorasyon ve teknik donanım giderleri %50 oranında ve yıllık birim başına en fazla 2.400.0000-TL'ye kadar destek kapsamındadır.
  4. 4. Diğer Birimler: Farklı sektörler ve markaların birlikte satışı yapılan teşhir mekanları, büyük mağazalar veya marketlerde kiralanacak reyon, raf, dekorasyonlu köşe, kiosk, stant veya ofis, depo, ön tanı merkezi, satış sonrası servis hizmeti birimleri gibi markaya tahsis edilecek satış alanlarının veya birimlerin vergi, resim ve harçlar dahil brüt kira, belediye gelirleri, komisyon, konsept mimari çalışma harcamaları, mahal araştırması ve hukuki danışmanlık giderleri ile kurulum, dekorasyon giderleri %50 oranında desteklenir. Bu birimin konsept mimari çalışma, kurulum, dekorasyon ve teknik donanım harcamaları birim başına en fazla yıllık 2.400.000-TL'ye kadar desteklenir.
  5. 5. Pazara Giriş Belgeleri: Hedef pazarlara girişte zorunlu olan ya da avantaj sağlayabilecek kalite, hijyen, süreç, çevre, insan can ve mal emniyeti ve güvenliği ile ilgili her türlü işaret, belge, sertifika, ruhsatlandırma, test ve diğer belgelere ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık 2.400.000-TL üst sınıra kadar destek kapsamında değerlendirilmektedir.
  6. 6. Franchising: Hedef ülkelere yönelik en fazla 100 adet franchising sistemi temelinde açılacak mağazanın kira giderleri %50 oranında ve her birim için 2 yıl süreyle ve yıllık en fazla 2.400.000-TL tutara kadar desteklenir. Bu mağazalar için kurulum, dekorasyon, teknik donanım harcamaları %50 oranında ve birim başına yıllık en fazla 1.200.000-TL kadar desteklenmektedir.
  7. 7. Danışmanlık: Uluslararası rekabet avantajına yönelik danışmanlık faaliyetleri %50 oranında desteklenir.
  8. 8. Personel: Program kapsamına alınan ürün ve hizmetlerle ilgili istihdam edilecek uygun nitelikleri haiz personelin masrafları %50 oranında desteklenir. Bu kapsamda aynı anda ancak 10 personel için destek alınmaktadır.
  9. 9. Pazar Araştırması: Bakanlıkça uygun bulunan hedef pazarlara ilişkin araştırma, rapor alımları, veri madenciliği, veri izleme ve veri değerlendirme, mali ve hukuki rapor %50 oranında desteklenir.
  10. 10. Yurt Dışı Etkinlikler: Destek kapsamında kabul edilen ürün ve hizmetlerle ilgili katılım sağlanacak yurt dışı etkinliklerin katılım masrafları %50 oranında destek kapsamındadır.
  11. 11. Yurt İçi Etkinlikler: Ürün ve hizmetlerle ilgili ihracat odaklı yurt içi etkinliklere katılım masrafları %50 oranında desteklenir.
  12. 12. Acente Komisyon Bedeli: Destek kapsamında onaylanan ürün ve hizmetlerle ilgili hedef pazarlarda gerçekleştirilerek acente komisyon giderleri %50 oranında desteklenir.
  13. 13. Uluslararası Kuruluş Üyelikleri: Uluslararası pazarlarda görünürlük sağlanabilmesi amacıyla Bakanlık tarafından belirlenen uluslararası kuruluşlara üyelik giderlerinin %50'si Bakanlıkça karşılanmaktadır.
  14. 14. Ürün ve Hizmet Yerleştirme: Yurt dışında gösterimi yapılan sinema, film, dizi, belgesel, animasyon filmi ve diğer her türlü geleneksel ya da dijital program formatı ile dijital oyunlara yapılacak ürün ve hizmet yerleştirme giderleri %50 oranında desteklenir.
  15. * Bu destek limitleri programa kabul edilen bir marka için geçerlidir.


Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı Danışmanlığı

Hizmet Sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihtiyaç duyduğu Turquality Destek Programı Danışmanlığı hizmetleri, devlet destekleriyle ilgili yürütülecek en kapsamlı faaliyetlerden oluşmaktadır. Turquality programlarına hazırlık dönemi ve değerlendirme öncesi hazırlık faaliyetleri oldukça önemlidir. Turquality programına kabul için çok kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme neticesinde Stratejik İş Planı ortaya konur ve bu plan dahilinde gelişim başlar. Bu süreç çok uzun, kapsamlı ve maliyetlidir. Bu nedenle, bu sürece başlamadan önce yeterli gelişim seviyesine erişim gerekmektedir.


Programa dahil olduktan sonra ortaya konan Stratejik İş Planının adım adım ilerlemesi, süreç yönetimi ilkeleri çerçevesinde aşamalar halinde planın uygulanması gerekmektedir. Bu plan çok kapsamlı bir markalaşma planıdır. Ancak, bu plan doğrultusunda ilerleyen şirketler küresel marka olma yolunda ilerleyebilmektedir. Markaların bu yoldaki masraflarının büyük bölümü de devlet tarafından desteklenmektedir. Bu süreçte uygulamaların devlet destekleriyle uyumlu bir biçimde yürütülmesi amacıyla danışmanlık hizmetleri sağlanır.


Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı ile ilgili sunulacak danışmanlık faaliyetlerin en kapsamlı ve zaman alan bölümü de tüm devlet desteklerin yönetilmesi ve yararlanma aşamasıdır. Her hedef ülke için ayrı ayrı başvuru, süreç takibi ve destek yönetimi yapılır. Yeni pazarlar için yeni çalışmalar ve raporlamalar gereklidir. Ayrıca, mevcut durum ile ilgili kuruma sürekli olarak bilgi ve belge sağlamak zorunludur. Dönemsel değerlendirme raporlarının da hatasız hazırlanması gereklidir. Aksi halde desteklerden yararlanma oranında düşüş olacaktır. Bu kapsamda, tüm desteklerden doğru bir biçimde yararlanılması için gereken takip, başvuru ve destek yönetiminin danışmanlık kapsamında eksiksiz yürütülmesi çok önemlidir.


© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "Hizmet Sektörü Turquality Destek Programı" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuat ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image