Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Teknik Alüminyum Tekirdağ Yassı Mamul Proje Bazlı Teşvik - Nisan 2024

Duyuru Detayları

  • Tarih:21/04/2023
  • Konusu:Teknik Alüminyum, Tekirdağ - Yassı Mamul Proje Bazlı Teşvik Kararı
  • Türü:Teşvik Alan Firmalar
  • Yazar:Teşvik Merkezi
  • Kategori:Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi

Teknik Alümiyum Tekirdağ Yassı Mamul Üretim Tesisine Proje Bazlı Teşvik Verildi

Teknik Alüminyum firmasının Tekirdağ ilinde yapacağı direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretim tesisi yatırımı için proje bazlı devlet yardımı verildi. Komple yeni yatırım niteliğinde Tekirdağ ilinde kurulacak olan tesis 11 milyar Türk Lirasını aşan bir yatırım tutarına sahip. Yatırım tamamlandığında 400.000 ton/yıl üretim kapasitesine ulaşılması hedeflenmektedir. 1/1/2024 itibarıyla yatırım süresi başlayan yatırım için 3 yıl yatırım süresi öngörülmüş, bakanlıkça uygun bulunması halinde süre uzatımı yapılmasına da imkan bulunmaktadır. Söz konuyu yatırıma ilişkin tüm detaylar aşağıda sunulmaktadır.


Teknik Alüminyum Kimdir?

Teknik Alüminyum ya da tam adı ile Teknik Alüminyum Sanayi Anonim Şirketi Türkiye'nin ilk alüminyum yassı mamul üreticisidir. 1960 yılında İstanbul'da kurulmuş olan şirket günümüzde modern teknolojiler ile Tekirdağ ilinde üretim yapmaktadır. Alüminyum rulo, levha ve şerit gibi birçok ürün üreten, inşaat, otomotiv, elektrik, teknik uygulamalar, dayanıklı tüketim gibi birçok sektörle işbirliği içerisinde bulunan bir şirkettir.


* Şirket bilgileri için kaynak firmanın kendi web sitesidir (Erişim tarihi: 21/04/2024).


Direkt Soğutmalı Slab Döküm ve Sıcak Haddeleme Yöntemiyle Alüminyum Yassı Mamul Nedir?

Direkt Soğutmalı Slab Döküm ve Sıcak Haddeleme Yöntemiyle Alüminyum Yassı Mamul ya da endüstrideki kısa adı ile DS SHY alüminyumun ham halinden levha veya şerit halinde kullanıma hazır hale getirilmesi için kullanılan üretim yöntemidir. Bu üretim tekniğinde alüminyum eritilir ve döküm makinesinde bir slab yani kalın plaka halinde soğutulur. Ardından slab sıcak olarak çeşitli haddeleme aşamadında geçirilerek istenilen kalınlık ve ebatlarda levha veya şerit gibi formlarda elde edilir. Yüksek verimli bu üretim tekniği sayesinde çeşitli boyut ve kalınlıklarda, homojen ürünler elde edilebilir.


Yatırımın Karakteristik Özellikleri

Alüminyum günümüzde birçok alanda ve sektörde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Çok çeşitli üretim yöntemleri ve prosesler kullanılmaktadır. Teknik Alüminum firmasının Tekirdağ ilinde yapacağı direk soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul yatırımına ilişkin karakteristik değerler aşağıda sunulmaktadır.


Yatırımın Karakteristik Özellikleri ve Detayları

  • Firma Adı:Teknik Alüminyum
  • Yatırım Yeri:Tekirdağ
  • Yatırım Türü:Komple Yeni Yatırım
  • Yatırım Süresi:3 Yıl
  • Toplam Yatırım Tutarı:11.316.241.000-TL
  • Üretilecek Ürünler:Alüminyum yassı mamul
  • Üretim Kapasitesi:400.000 ton/yıl

Yatırıma Sağlanan Destekler

Bilindiği üzere, proje bazlı yatırım teşvik sisteminde sağlanabilecek destekler son derece esnektir. Bu destekler, bir yatırımın ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde uygulanabilir. Teknik Alüminyum'un yatırım projesine sağlanan destekler aşağıdaki gibidir.


  1. 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  2. 2. KDV İstisnası
  3. 3. Vergi İndirimi: Vergi indirim oranı %100, Yatırıma katkı oranı %50 olarak belirlenmiştir. Bu yatırım katkısının %100 yani tamamı yatırım döneminde kullanılabilir.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: 10 Yıl (Azami tutar sınırı bulunmaz.)
  5. 5. Yatırım yeri tahsisi

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Kararının Kaynak Bilgisi

Teknik Alüminyum tarafından oluşturulan yatırım projesi için düzenlenen proje bazlı teşvik belgesiyle ilgili Karar'ın yayımlandığı Resmi Gazete'ye ilişkin bilgileri aşağıdadır.


  1. Veri Kaynağı Kurum: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
  2. İlgili Birim: Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
  3. Sistem: Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi
  4. Yayımlanan Mevzuat Türü: Cumhurbaşkanı Kararı

  5. Resmi Gazete: 20/04/2024 - 32523
  6. Karar: 19/04/2024 - 8366

  7. Resmi Gazete'ye erişim için: Tekirdağ İlinde Yapılacak Olan Alüminyum Yassı Mamul Üretim Tesisi Yatırımına Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı

     

    © 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
    * Bu sayfa "Teknik Alüminyum, Tekirdağ yassı mamul üretim tesisine verilen proje bazlı teşvikler" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla Resmi Gazete ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı resmi verilerine dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image