Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

Roketsan Ankara ve Kırıkkale Proje Bazlı Teşvik - Nisan 2024

Duyuru Detayları

  • Tarih:21/04/2024
  • Konusu:Roketsan, Ankara ve Kırıkkale - Savunma Sistemleri Proje Bazlı Teşvik Kararı
  • Türü:Teşvik Alan Firmalar
  • Yazar:Teşvik Merkezi
  • Kategori:Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi

Roketsan Ankara ve Kırıkkale Savunma Sistemleri Yatırımına Proje Bazlı Teşvik Verildi

Roketsan firmasının Ankara ve Kırıkkale illerinde yapacağı savunma sistemleri yatırımı için proje bazlı teşvik kararı verildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan bu özel teşvik paketi sayesinde firma çok önemli avantajlar elde edecektir. Roketsan ülkemizin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından biridir. Roketsan tarafından Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılması planlanan 13 milyar Türk Lirasını aşan yatırım aynı zamanda 2024 yılında verilen ilk proje bazlı teşvik kararı olmuştur.


Roketsan Kimdir?

Roketsan ya da tam adı ile Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi 1988 yılında Ankara'da kurulan Türk savunma sanayi şirketidir. Ülkemizde savunma sanayisinin gelişimine büyük katkıları olan öncü bir kuruluştur. Başta füze ve roket sistemleri olmak üzere milli savunma ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda birçok savunma ve taarruz sistemleri, elektronik sistemler, silah sistemleri ve bileşenlerini tasarlar ve üretir. 4.500'den fazla nitelikli çalışanı, teknolojik altyapısı ve modern tesisleri ile CMMI/DEV 3 (Capability Maturity Model Integration - for Development) onayı alan ilk Türk şirkettir.


Savunma Sistemleri Nelerdir?

Savunma sistemleri aslında çok çeşitli olmakla birlikte bir ülkenin veya bölgenin kara, hava veya deniz yoluyla gelebilecek saldırılara karşı korunması amacıyla tasarlanan kapsamlı sistemler bütünüdür. Savunma sistemlerinin genellikle caydırma, erken uyarı, algılama, takip, angajman ve imha gibi işlevleri bulunur. Savunma sistemleri kullanım amacına ve yerine göre çeşitlenmiş bileşenlerden oluşur. Tipik bir savunma sistemi sensörler ve algılayıcılar, komuta ve kontrol sistemleri, gömülü sistemler ve yazılımlar, silahlar ve muharebe destek sistemlernden oluşur.


Yatırımın Karakteristik Özellikleri

Roketsan tarafından yapılacak savunma sistemleri yatırımına ilişin önemli değerler Cumhurbaşkanı Kararında yer almıştır. Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak savunma sistemleri üretimi yatırımı başlangıç tarihi 1/1/2021 olarak yer almıştır. Bu yatırım için 7 yıl gibi bir süre öngörülürken bakanlıkça uygun görülmesi halinde ilave süre verilmesi de mümkündür. Toplam yatırım tutarı 13.250.514.000-TL olarak yer almış olup, tevsi yani kapasite artışı amaçlı bu yatırım kapsamında 200 nitelik personelin istihdam edilmesi öngörülmüştür. Yatırım tamamlandığında ilave kapasitein 12.575 adet/yıl olarak gerçekleşmesi planlanmıştır. Yatırımın karakteristik değerleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.


Yatırımın Karakteristik Özellikleri ve Detayları

  • Firma Adı:Roketsan
  • Yatırım Türü:Tevsi
  • Yatırım Süresi:7 Yıl
  • Toplam Yatırım Tutarı:13.250.514.000-TL
  • Nitelikli Personel:200 Kişi
  • Toplam Personel:200 Kişi
  • Üretilecek Ürünler:Savunma sistemleri
  • İlave Kapasitesi:12.575 adet/yıl

Yatırıma Sağlanan Destekler

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Belgesi günümüzde yürürlükte bulunan teşvik sistemi içerisinde tanımlanmış en üst seviye destek mekanizmasıdır. Çok büyük ölçekli ve özellikle yatırımlar için yalnızca Cumhurbaşkanı Kararı ile uygulanmaktadır. Roketsan tarafından Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak savunma sanayi sistemleri üretimi yatırımına uygulanan destek unsurları aşağıdaki gibidir;


  1. 1. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  2. 2. KDV İstisnası
  3. 3. Vergi İndirimi: Vergi indirim oranı %100, Yatırıma katkı oranı %70 olarak belirlenmiştir. Bu yatırım katkısının %100 yani tamamı yatırım döneminde kullanılabilir.
  4. 4. SGK Primi İşveren Hissesi Desteği: 10 Yıl (Azami tutar sınırı bulunmaz.)
  5. 5. Hibe desteği
  6. 6. Nitelikli Personel Desteği: Asgari ücretin aylık brüt tutarının yirmi katına kadar ve beş yıl süreyle azami 200 personel için uygulanır.
  7. 7. Faiz ve/veya kat payı desteği (kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl)
  8. 8. Yatırım yeri tahsisi

Proje Bazlı Teşvik Kararına İlişkin Maddeler

Roketsan için Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararının dikkat çeken bazı hükümlerine aşağıda yer verilmiştir. Hibe desteği de içermesi özellikle dikkat çeken bir Karardır.


Hibe desteği uygulanması
Madde 5- (1) Hibe desteği, yatırımcı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SEGE) arasında yapılacak ve Bakanlık tarafından onaylanacak Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında, TÜBİTAK SAGE'den alınacak Ar-Ge hizmeti için söz konusu protokolün Bakanlık tarafından onaylanmasından itibaren 5 yıl boyunca, hizmet bedelinin %50'si kadar uygulanır. Yıllık hibe desteği tutarı, hizmet alınan yılda uygulanan ortalama brüt asgari ücretin 18 bin katını geçemez.
(2) Yıllık ödenebilecek hibe desteği tutarı, Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında TBİTAK SAGE'ye yatırımcı tarafından yapılan Ar-Ge hizmet bedeli ödemelerine ilişkin hazırlanacak yeminli mali müşavir raporunda yer alan tutarlar esas alınarak belirlenir. Yatırımcının ilgili yılda yapacağı Ar-Ge hizmet bedeli ödemeleri dolayısıyla hak edeceği hibe ödemeleri, bir sonraki yıl yapılacak ödeme müracaatını takip eden ödeme döneminde yapılır.


Nitelikli personel desteği uygulanması
Madde 6- (1) Nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının yirmi katını geçmemek üzere beş yıl süreyle azami 200 personel için uygulanır.


Faiz veya kar payı desteği uygulaması
Madde 7- (1) Faiz ve/veya kar payı desteği sabit yatırım tutarının yüzde seksenine kadar bir veya birden fazla aracı kurumdan kullanılacak yatırım kredilerine ödenen faiz/ve/veya kar payının TL cinsi kredilerde 10 puanı döviz cinsi kredilerde ise 4 puanı Bakanlıkça karşılanmak üzere itfa planının Bakanlığa gönderildiği tarihten itibaren yapılacak kredi geri ödemeleri için bu Kararda belirtilen sürenin aşılmaması kayıyla uygulanır.
(2) Bu Karara konu yatırım kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Reeskont ve Avans Yönetmeliği hükümleri uyarınca kullandırılan yatırım taahhütlü avans kredisinden/finansmanından yararlanılması halinde bu Karar kapsamında öngörülen faiz ve/veya kar payı desteğinden yararlanılamaz.
(3) Her bir faiz veya kar payı desteği ile nitelikli personel desteği ödemesinde, ödenecek destek tutarı da dahil olmak üzere bu destekler ilişkin ödemelerin toplamı, TÜBİTAK SAGE'den temin edilen Ar-Ge hizmetlerine ilişkin bedel dolayısıyla sağlanan toplamm hibe desteği tutarını geçemez.


Diğer hükümler
Madde 10- (2) Yatırım teşvik belgesi, yatırımcı ile TÜBİTAK SAGE arasında yapılacak savunma alanında teknoloji geliştirmeye yönelik asgari 5 yıllık Ar-Ge İş Birliği Protokolünün Bakanlık tarafından onaylanmasını ve diğer gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlığa tevsikini müteakip düzenlenir.
(3) Sabit yatırım tutarına Ar-Ge İş Birliği Protokolü kapsamında TÜBİTAK SAGE'ye yatırımcı tarafından yapılan Ar-Ge hizmet bedeli ödemeleri dahil edilmez.
(4)Bu Karar kapsamında sağlanan desteklerden 2 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen başlangıç tarihinden sonra gerçekleştirilen yatırım harcamaları yararlanabilir.
(5) Bu Karar kapsamında yapılacak olan yatırımın elektrik ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilecek olan elektrik retim tesisi yatırımları bu Karar kapsamına alınmaz.


Proje Bazlı Yatırım Teşvik Kararının Kaynak Bilgisi

Roketsan tarafından Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak savunma sistemleri üretim yatırım için verilen Cumhurbaşkanı Karar ve söz konusu Kararın yer aldığı Resmi Gazete bilgileri aşağıda yer almaktadır. Ayrıca, bu Karar ile birlikte 6/12/2023 tarihli ve 7911 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.


  1. Veri Kaynağı Kurum: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
  2. İlgili Birim: Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
  3. Sistem: Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi
  4. Yayımlanan Mevzuat Türü: Cumhurbaşkanı Kararı

  5. Resmi Gazete: 20/04/2024 - 32523
  6. Karar: 19/04/2024 - 8365

  7. Resmi Gazete'ye erişim için: Ankara ve Kırıkkale illerinde yapılacak olan savunma sistemleri üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı

     

    © 2000-2024 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
    * Bu sayfa "Roketsan, Ankara ve Kırıkkale illeri savunma sistemleri üretim tesisine verilen proje bazlı teşvikler" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla Resmi Gazete ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı resmi verilerine dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image