Yatırım Teşvik Belgesi / İhracat Destekleri / Danışmanlık Faaliyetleri

ÇED Uygulamaları

ÇED Uygulamaları

ÇED Uygulamaları yatırım projelerinin başlangıcından sonuna, hatta tamamlandıktan sonra devam eden süreç boyunca çevresel yönden uygulanması gereken her türlü iş ve işlemdir. Bu işlemler projenin bulunduğu aşamaya göre farklılık göstermektedir. Bir proje birçok adımdan oluşur ve günümüzde yatırım projelerinin çok büyük bölümü çevreyle doğrudan etkileşim içerisindedir. Ülkemiz yasal düzenlemeleri de bu etkileşimlerin izlenmesi, denetlenmesi ve kontrol altında ilerlemesini amaçlayan birçok hüküm içermektedir. Ayrıca, bu etkileşimlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için alınması gereken önlemler ve uygulanması taahhüt edilen tedbirlerin de kontrolü düzenli yapılır. Tüm bunlar bir bütün olarak ÇED Uygulamalarını oluşturmaktadır.


ÇED Uygulamaları Nelerdir

ÇED Uygulamaları çevresel etki değerlendirme yönünden yapılabilecek iş ve işlemlerdir. Bunlar;

  1. 1. ÇED Olumlu Kararı: Kurulan komisyon tarafından yapılan inceleme neticesinde yatırımın çevreye etkileri ile bu etkilerin azaltılmasına ilişkin alınan tedbirlerin kabul edilebilir düzeyde olduğunu, yatırımın yapılabilir olduğunu gösterir karardır. ÇED olumlu kararı verilen yatırım projelerine 7 yıl içinde başlanması gerekir.
  2. 2. ÇED Olumsuz Kararı: Komisyon değerlendirmesi neticesinde yatırım projesinin çevreye muhtemelen etkilerinin veya bu etkileri azaltıcı tedbirlerin kabul edilebilir düzeyde olmadığı durumda alınan karardır. Bu durumda yatırım projesine devam edilmesi mümkün değildir.
  3. 3. ÇED Gerekli Değildir Kararı: ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesinde yer alan yatırım konuları için belirlenen eşik değerler de dikkate alınarak hazırlanan proje tanıtım dosyasına göre çevresel etkiler ve tedbirlerin kabul edilebilir düzeyde bulunduğu yatırımlardır. Bu kararın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde yatırıma başlamak mümkündür.
  4. 4. ÇED Gerekli Kararı: ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesinde bulunan yatırım projeleri için yapılan ön inceleme neticesinde çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanmasının gerekli olduğuna ilişkin karardır. Bu karar alındıktan sonra 1 yıl içerisinde ÇED raporunun sunulması gerekir.
  5. 5. Belge Revizyonları: Devralınan yatırımlar, unvan değişiklikleri, proje değişiklikleri ve yatırım tadili gibi durumlarda belgede gerekli revizyonların yapılması ya da mevcut belgenin değişen proje için de geçerli olduğuna dair yazı alınması gerekir.


ÇED Uygulamalarının Aşamaları

ÇED Uygulamaları yatırımın tüm aşamalarında ihtiyaç duyulan işlemlerdir. Genel anlamda; başvuru, inşaat öncesi, inşaat, işletme ve işletme sonrası dönem için yapılacak çalışmaları kapsamaktadır. Başvuru döneminde çeşitli kararlar alınabilmektedir. Örneğin; ÇED Gerekli Değildir Kararı almak üzere yapılan bir başvuru neticesinde ÇED Gerekli Kararı alınması halinde ÇED Uygulamalarının kapsamı değişmektedir. Bu durumda, çok farklı bir yol olan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanması aşamasına geçilmesi zorunludur. Dahası, ÇED Uygulamalarına ilişkin süreç çok geniş bir zaman dilimine yayılmış durumdadır. Yatırım tamamlandığında dahi, özellikle bazı yatırımlar için, çevresel etkiler ve taahhütler devam etmektedir. Bu sürecin izlenmesi, denetimi ve kontrol edilmesi devam eder. Bu da çevresel etki değerlendirme yönünden işlemlerin devam etmesi anlamına gelir.


ÇED Uygulamalarının Ücreti

ÇED Uygulamaları ile ilgili birçok işlem çok detaylı belirlenen birim fiyatlara tabidir. Bu birim fiyatlar yıllık belirlenmektedir. Hangi yapılırsa yapılsın, başvuru ücretlerinin usulüne uygun bir biçimde ve zamanında yatırılması, başvuru birim fiyatının yatırıldığını gösterir dekont ya da makbuzun da başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir. 2023 yılı için çeşitli ÇED Uygulamaları için belirlenen birim fiyatlar için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.


>>> Çevresel Etki Değerlendirme Birim Fiyatlar 2023


 

© 2000-2023 Teşvik Merkezi. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılması, çoğaltılması ve doğrudan kullanılması yasaktır.
* Bu sayfa "ÇED Uygulamaları" hakkında detaylı bilgi verilmesi amacıyla ilgili mevzuatı ve uygulamalarına dayalı olarak Teşvik Merkezi uzmanları tarafından hazırlanmıştır. İçerik ve görsellere ilişkin tüm haklar Teşvik Merkezi'ne aittir.

image
image
image
image
image